Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  |
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In English

Ajankohtaista

Huhtikuun kuukauden esineenä on Tanssija-veistos, joka on esillä Arktisen henki -näyttelyssä
Kuukauden esine on Kulttuurien museon arktisen alueen nykytaidekokoelmaan kuuluva teos Tanssija (1989). Teos on valmistettu valaannikamasta ja sen silmät ovat mursunhammasta. Taiteilija Fred Nayokpuk kuuluu Alaskan alkuperäiskansoihin kuuluvaan iñupiat-kansaan. Tanssija on esillä vuoden loppuun avoinna olevassa Arktisen henki -näyttelyssä Kansallismuseon pop up -tilassa.
Huhtikuun neulekahvilassa 27.4. aiheena lautanauhat
Myöhäisrautakausi oli Suomessa lautanauhankudonnan kukoistusaikaa. Vaatetuskankaiden reunat huoliteltiin yksivärisillä limityskuosisilla lautanauhoilla. Lisäksi kapeita värikkäitä lautanauhoja ommeltiin koristamaan vaatetusta. Upeimmat värilliset ja kuviolliset lautanauhat kudottiin vöiksi.
Elävää esihistoriaa – tapahtumapäivä perheille 7.5. klo 12-16
Oliko Suomessa luolamiehiä? Kenelle kuului kultakahvainen miekka? Miten muinaiset ihmiset tekivät tavaransa, vaatteensa ja astiansa? Tule kuuntelemaan opastuksia ja kokeilemaan muinaisia menetelmiä työpajaan koko perheen tapahtumapäivässä sunnuntaina
Tapaa tutkija -opastus esihistorian näyttelyyn 11.5. klo 16. Opastuksen aiheena Viikinkiajan hopea.
Tapaa tutkija -opastuksella näet esihistorian aina eri näkökulmasta. Opastuksella asiantuntija kertoo näyttelyssä esillä olevista asioista omasta näkökulmastaan. Teema vaihtelee aina asiantuntijan oman kiinnostuksen mukaisesti, joten jokainen opastus on uusi näkökulma myös näyttelyyn.
Come to Finland –julistetyöpaja la 13.5.
Come to Finland! -näyttely tutustuttaa sinut tunnettujen taiteilijoiden lisäksi lukuisiin vähemmän tunnettuihin julistetaiteilijoihin ja heidän panokseensa Suomen viemiseksi maailmankartalle. Tervetuloa tekemään oma matkailujulisteesi! Työpajoissa uppoudutaan julistetaiteen maailmaan taiteilijoiden johdolla Kansallismuseon Ateljeessa.
Esihistoriaa kirjoissa – seuraava lukupiiri la 13.5. Kirjailijavieraana Paula Havaste.
Miten esihistoria esitetään kirjallisuudessa? Tule keskustelemaan kirjoista ja niiden herättämistä ajatuksista sekä tapaamaan kirjailijavieraita Kansallismuseon lukupiiriin. Kuukausittain kokoontuvassa lukupiirissä luetaan rinnan esihistoriaa käsitteleviä romaaneja sekä tietokirjoja.
Kansallismuseon päiväleirit koululaisille kesällä 2017 - ilmoittautuminen 30.4. mennessä
Viisipäiväisen leirin aikana sukelletaan Suomen historian eri aikakausiin yhdessä tekemällä ja oppimalla. Luvassa on opastuksia, tehtäviä, askartelua ja työpajoja sekä entisajan taitojen kokeilua. Uudessa viikko-ohjelmassa on joka päivälle erilaista puuhaa liittyen Kansallismuseon näyttelyihin ja suomalaisiin perinteisiin. Leiri on suunnattu 7–10-vuotiaille
Huhtikuussa aukeavan uuden esihistorian näyttelyn opastukset ja työpajat kouluille on nyt julkaistu
Kansallismuseon uusi esihistorian näyttely aukeaa 1.4.2017. Opettajat voivat nyt tutustua etukäteen saatavilla oleviin opastuksiin kouluille. Tarjoamme kolmea erilaista opastusta näyttelyyn. Opastusten lisäksi tarjoamme kaksi erilaista työpajaa kouluille. Molempia työpajoja on saatavilla rajoitettu määrä. Työpajat voi varata ennakkoon verkkolomakkeella.
Helmikuun kuukauden esine: puumalja Kongosta
Puumalja, jossa on pyöreä jalka ja ihmispään muotoinen kuppiosa pitkähkön uurrevöin koristellun kaulan varassa. Hahmolla on selkeästi veistetyt nenä, suu ja mantelin muotoiset silmät sekä uurreviivoitus silmien yläpuolella. Esine on Kongossa (nyk. Kongon demokraattinen tasavalta) asuvan kuba-kansan palmuviinipikari 1900-luvun alusta. Pään ääriviivoista näkyy 1800-luvun ja 1900-luvun alun kampaustyyli, jossa hiukset vedettiin taakse ja hiusrajaa korostettiin ajelemalla se otsalla suoraksi, mutta ohimoille jätettiin teräväkulmaiset kolmiot.
Tammikuun kuukauden esine: Daniel Cajanuksen muotokuva
Daniel Cajanuksen voi epäilyksettä sanoa olleen yksi 1700-luvun maailmankuuluista suomalaisista. Hän oli kuuluisa poikkeuksellisen pituutensa ansiosta: oheisen muotokuvan perusteella hänen pituudekseen on arvioitu noin 247 cm, mutta tiedot vaihtelevat lähteestä riippuen. Haarlemissa säilynyt Cajanuksen paita on hihansuusta hihansuuhun mitaten 240 cm, minkä perusteella hänen pituutensa on hyvinkin saattanut olla yli 240 cm.