Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  |
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In English

Ajankohtaista

Julisteiden metsästäjä Magnus Londen opastaa Come to Finland -näyttelyyn ruotsiksi 26.3.
Julisteiden metsästäjä Magnus Londen on etsinyt julisteita kaikkialta maailmasta ja ostanut niitä keräilijöiltä ja huutokaupoista. Julisteiden metsästäjä Magnus Londen opastaa näyttelyyn harrastuksensa valossa sunnuntaina 26.2. klo 14–15 suomeksi. Ja toisen kerran sunnuntaina 26.3. klo 14–15 ruotsiksi.
Esihistorian näyttelyn avajaisviikonloppu 1.-2.4. Ohjelmassa opastuksia, tekijöiden puheenvuoroja ja Wikipedia-tapahtuma
Koe näyttely oppaan johdolla ja kuule parhaat tarinat esineiden takana. Tule myös kuuntelemaan, kuinka näyttely tehtiin – tekijät paikalla klo 13. Voit myös osallistua itse esihistorian tuomiseen nykyaikaan osallistumalla wikipedian muokkaustapahtumaan. Wikitapahtumaan ilmaiseksi, luennoille ja näyttelytiloihin museon pääsylipulla.
Come to Finland –julistetyöpajat la 8.4. ja la 13.5.
Come to Finland! -näyttely tutustuttaa sinut tunnettujen taiteilijoiden lisäksi lukuisiin vähemmän tunnettuihin julistetaiteilijoihin ja heidän panokseensa Suomen viemiseksi maailmankartalle. Tervetuloa tekemään oma matkailujulisteesi! Työpajoissa uppoudutaan julistetaiteen maailmaan taiteilijoiden johdolla Kansallismuseon Ateljeessa.
Esihistoriaa kirjoissa – lukupiiri alkaa 8.4.
Miten esihistoria esitetään kirjallisuudessa? Tule keskustelemaan kirjoista ja niiden herättämistä ajatuksista sekä tapaamaan kirjailijavieraita Kansallismuseon lukupiiriin. Kuukausittain kokoontuvassa lukupiirissä luetaan rinnan esihistoriaa käsitteleviä romaaneja sekä tietokirjoja.
Sarjan ensimmäinen Tapaa tutkija -opastus esihistorian näyttelyyn 13.4. klo 16
Tapaa tutkija -opastuksella näet esihistorian aina eri näkökulmasta. Opastuksella asiantuntija kertoo näyttelyssä esillä olevista asioista omasta näkökulmastaan. Teema vaihtelee aina asiantuntijan oman kiinnostuksen mukaisesti, joten jokainen opastus on uusi näkökulma myös näyttelyyn.
Maaliskuun kuukauden esine - pesumäntä
Vaatteiden pesu oli kansanomaisessa yhteiskunnassa tyypillisesti naisten velvollisuus. Pyykin pesu, nostelu ja kuljettaminen olivat raskasta työtä, raskaudessaan sitä verrattiin metsätöihin ja kivenhakkaamiseen. 1950-luvun alussa Työtehoseura arvioi, että kodin töistä pyykinpesu vei viidenneksen.
Kansallismuseon päiväleirit koululaisille kesällä 2017 - ilmoittautuminen 30.4. mennessä
Viisipäiväisen leirin aikana sukelletaan Suomen historian eri aikakausiin yhdessä tekemällä ja oppimalla. Luvassa on opastuksia, tehtäviä, askartelua ja työpajoja sekä entisajan taitojen kokeilua. Uudessa viikko-ohjelmassa on joka päivälle erilaista puuhaa liittyen Kansallismuseon näyttelyihin ja suomalaisiin perinteisiin. Leiri on suunnattu 7–10-vuotiaille
Elävää esihistoriaa – tapahtumapäivä perheille 7.5. klo 12-16
Oliko Suomessa luolamiehiä? Kenelle kuului kultakahvainen miekka? Miten muinaiset ihmiset tekivät tavaransa, vaatteensa ja astiansa? Tule kuuntelemaan opastuksia ja kokeilemaan muinaisia menetelmiä työpajaan koko perheen tapahtumapäivässä sunnuntaina
Huhtikuussa aukeavan uuden esihistorian näyttelyn opastukset ja työpajat kouluille on nyt julkaistu
Kansallismuseon uusi esihistorian näyttely aukeaa 1.4.2017. Opettajat voivat nyt tutustua etukäteen saatavilla oleviin opastuksiin kouluille. Tarjoamme kolmea erilaista opastusta näyttelyyn. Opastusten lisäksi tarjoamme kaksi erilaista työpajaa kouluille. Molempia työpajoja on saatavilla rajoitettu määrä. Työpajat voi varata ennakkoon verkkolomakkeella.
Helmikuun kuukauden esine: puumalja Kongosta
Puumalja, jossa on pyöreä jalka ja ihmispään muotoinen kuppiosa pitkähkön uurrevöin koristellun kaulan varassa. Hahmolla on selkeästi veistetyt nenä, suu ja mantelin muotoiset silmät sekä uurreviivoitus silmien yläpuolella. Esine on Kongossa (nyk. Kongon demokraattinen tasavalta) asuvan kuba-kansan palmuviinipikari 1900-luvun alusta. Pään ääriviivoista näkyy 1800-luvun ja 1900-luvun alun kampaustyyli, jossa hiukset vedettiin taakse ja hiusrajaa korostettiin ajelemalla se otsalla suoraksi, mutta ohimoille jätettiin teräväkulmaiset kolmiot.