Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  |
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In English

Ajankohtaista

Kirjailijatapaaminen 1.6. klo 16 - Outi Flander esittelee Silkkiin kirjotut tunteet -julkaisua
Kansallismuseon kokoelmiin kuuluu yli sata taidokkaasti kirjottua silkkilompakkoa 1700- ja 1800-luvuilta, joiden historiaa ja symboliikkaa avaa aiheesta Silkkiin kirjotut tunteet -kirjan kirjoittanut amanuenssi Outi Flander. Kirjailjatapaaminen järjestetään Kansallismuseon Loungessa (Mannerheimintie 34, Helsinki, 1. krs) torstaina 1.6. klo 16 alkaen.
Mikä suomalaisia matkaajia on houkutellut Kreikkaan? Entä mikä kreikkalaisia Suomeen? Suomen Ateenan-instituutin keskustelutilaisuus aiheesta 25.5.
Tilaisuudessa pohditaan kreikkalaisten Suomeen matkustaneiden odotuksia ja käsityksiä Suomesta ja suomalaisten Kreikkaan matkustaneiden ajatuksia Kreikasta ennen kaikkea kirjallisten kuvausten kautta. Puhujina ovat FM Riikka Pulkkinen ja dos. Björn Forsén.
 Opastus Come to Finland -näyttelyyn suomeksi su 28.5.
Tervetuloa mukaan matkailujulisteiden ihmeelliseen maailmaan! Opastukset ovat kakkille avoimet. Opastus lähtee keskihallista, ja se kestää n. 45 min.
Toukokuun kuukauden esineenä on Saltvikin Bertbyn rahakätkö
Bertbystä löytynyt aarre. Kätkö kuuluu Helsingin Yliopiston raha- ja mitalikokoelmaan, joka on deponoitu Kansallismuseon rahakammion kokoelmiin. mursunhammasta. Taiteilija Fred Nayokpuk kuuluu Alaskan alkuperäiskansoihin kuuluvaan iñupiat-kansaan. Tanssija on esillä vuoden loppuun avoinna olevassa Arktisen henki -näyttelyssä Kansallismuseon pop up -tilassa.
Esihistoriaa kirjoissa – seuraava lukupiiri la 10.6. Kirjailijavieraana Mauri Paasilinna
Miten esihistoria esitetään kirjallisuudessa? Tule keskustelemaan kirjoista ja niiden herättämistä ajatuksista sekä tapaamaan kirjailijavieraita Kansallismuseon lukupiiriin. Kuukausittain kokoontuvassa lukupiirissä luetaan rinnan esihistoriaa käsitteleviä romaaneja sekä tietokirjoja.
Tapaa tutkija -opastus esihistorian näyttelyyn 8.6. klo 16
Tapaa tutkija -opastuksella näet esihistorian aina eri näkökulmasta. Opastuksella asiantuntija kertoo näyttelyssä esillä olevista asioista omasta näkökulmastaan. Teema vaihtelee aina asiantuntijan oman kiinnostuksen mukaisesti, joten jokainen opastus on uusi näkökulma myös näyttelyyn.
Kansallismuseon päiväleirit koululaisille kesällä 2017 - ilmoittautuminen 30.4. mennessä
Viisipäiväisen leirin aikana sukelletaan Suomen historian eri aikakausiin yhdessä tekemällä ja oppimalla. Luvassa on opastuksia, tehtäviä, askartelua ja työpajoja sekä entisajan taitojen kokeilua. Uudessa viikko-ohjelmassa on joka päivälle erilaista puuhaa liittyen Kansallismuseon näyttelyihin ja suomalaisiin perinteisiin. Leiri on suunnattu 7–10-vuotiaille
Huhtikuussa aukeavan uuden esihistorian näyttelyn opastukset ja työpajat kouluille on nyt julkaistu
Kansallismuseon uusi esihistorian näyttely aukeaa 1.4.2017. Opettajat voivat nyt tutustua etukäteen saatavilla oleviin opastuksiin kouluille. Tarjoamme kolmea erilaista opastusta näyttelyyn. Opastusten lisäksi tarjoamme kaksi erilaista työpajaa kouluille. Molempia työpajoja on saatavilla rajoitettu määrä. Työpajat voi varata ennakkoon verkkolomakkeella.
Helmikuun kuukauden esine: puumalja Kongosta
Puumalja, jossa on pyöreä jalka ja ihmispään muotoinen kuppiosa pitkähkön uurrevöin koristellun kaulan varassa. Hahmolla on selkeästi veistetyt nenä, suu ja mantelin muotoiset silmät sekä uurreviivoitus silmien yläpuolella. Esine on Kongossa (nyk. Kongon demokraattinen tasavalta) asuvan kuba-kansan palmuviinipikari 1900-luvun alusta. Pään ääriviivoista näkyy 1800-luvun ja 1900-luvun alun kampaustyyli, jossa hiukset vedettiin taakse ja hiusrajaa korostettiin ajelemalla se otsalla suoraksi, mutta ohimoille jätettiin teräväkulmaiset kolmiot.
Tammikuun kuukauden esine: Daniel Cajanuksen muotokuva
Daniel Cajanuksen voi epäilyksettä sanoa olleen yksi 1700-luvun maailmankuuluista suomalaisista. Hän oli kuuluisa poikkeuksellisen pituutensa ansiosta: oheisen muotokuvan perusteella hänen pituudekseen on arvioitu noin 247 cm, mutta tiedot vaihtelevat lähteestä riippuen. Haarlemissa säilynyt Cajanuksen paita on hihansuusta hihansuuhun mitaten 240 cm, minkä perusteella hänen pituutensa on hyvinkin saattanut olla yli 240 cm.