Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  |
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In English

Ajankohtaista

Julkinen ja kätketty Suomi -näyttelyn luentosarja jatkuu la 23.9. klo 14-15 aiheella erojen suomalaisuus
Julkinen ja kätketty Suomi -näyttely juhlistaa 100-vuotiasta Suomea tuomalla Museoviraston Kuvakokoelmien vaikuttavasta yli 15 miljoonan kuvan joukosta esille noin sata ennennäkemätöntä tai kansallisesti merkittävää kuvaa itsenäisyyden ajan Suomesta. Kuvat kertovat Suomen matkan tasa-arvon, hyvinvoinnin ja yhdessä tekemisen maaksi.
Valokuvasta tarinaksi –sarjakuvatyöpaja su 24.9. klo 12-16
Inspiroidu tekemään tarinaa sarjakuvan keinoin. Ruohonjuurisarjakuvassa piirustustaitoa tärkeämpää on tarina, jonka sarjakuvan piirtäjä haluaa lukijalle välittää. Työpaja Kansallismuseon Ateljeessa. 2 krs. Ohjaus tasatunnein.
Neulontakahvila to 28.9. – aiheena elävä käsityöperinne
Seuraavassa neulontakahvilassa pohditaan, mikä on elävää käsityöperinnettä. Räsymatonkudonta, tikkuröijyt ja kansallispuvut ovat sitä epäilemättä, mutta entäpä keppihevoset tai leluhakkerointi? Keskustelemassa aineettoman kulttuuriperinnön koordinaattori Leena Marsio Museovirastosta.
Julkinen ja kätketty Suomi -näyttelyssä Toisin silmin -opastus pe 29.9. klo 16
Miltä erilaisuus ja samanlaisuus näyttivät ennen, ja miltä ne näyttävät nyt? Mitä erilaisuus ja samanlaisuus merkitsevät sateenkaariväelle tänä päivänä, entä vuosikymmeniä sitten? Opastukset Julkinen ja kätketty Suomi -näyttelyssä.
Tapaa tutkija -opastus esihistorian näyttelyyn 12.10. Aiheena arkeologiset tekstiilit.
Tapaa tutkija -opastuksella näet esihistorian aina eri näkökulmasta. Opastuksella asiantuntija kertoo näyttelyssä esillä olevista asioista omasta näkökulmastaan. Teema vaihtelee aina asiantuntijan oman kiinnostuksen mukaisesti, joten jokainen opastus on uusi näkökulma myös näyttelyyn.
Onko sinulla itse tehty löylykauha, jonka haluaisit esille näyttelyyn? Löylykauhojen keräys käynnistyy nyt Kansallismuseossa
Monen mielestä ainoa oikea löylykauha on itse tehty. Niin ajattelemme myös me Kansallismuseossa! Lähetä tai tuo oma kotikutoinen löylykauhasi museoon, niin asetamme sen esille joulukuussa avautuvaan itsenäisyyden ajasta kertovaan perusnäyttelyyn. Löylykauhoja ei liitetä osaksi Kansallismuseon kokoelmia, joten kauhat palautetaan pyydettäessä näyttelyn päätyttyä.
Julkinen ja kätketty Suomi -näyttelyn syksyn oheisohjelma
Tervetuloa Julkinen ja kätketty Suomi -valokuvanäyttelyn tapahtumiin ja opastuksille. Tapahtumat sisältyvät museon pääsylipun hintaan.
Syyskuun kuukauden esineenä junasukat
Suomen lipun väriset, sinisestä ja valkoisesta villalangasta neulotut vastasyntyneen villasukat ovat malliltaan ns. junasukat. Ne on tehnyt aktiivinen käsitöiden harrastaja, joka neuloi ensin kahdeksat parit Villasukat juhlavuonna syntyville -keräystä varten ja vielä pyynnöstä kahdet sukat Kansallismuseolle. Keräykseen osallistuvia ohjeistettiin sukkien teossa siten, että sukkia sai neuloa millä ohjeella tahansa, kunhan väritys on sinivalkoinen ja koko sopii vastasyntyneelle eli jalkaterän pituus on noin 9–10 cm.
Arkeologiklubi aikuisille kokoontuu seuraavan kerran pe 13.10. klo 16
Kansallismuseon arkeologiklubi johdattaa aikuiset esihistorian maailmaan oman tekemisen ja kokeilun kautta. Syksyn 2017 klubissa mm. maistellaan muinaisia ruokia, väännetään pronssilankaa spiraalille ja hiotaan nuolenkärkiä.
Esihistoriaa kirjoissa – seuraava lukupiiri 14.10. Kirjavuorossa: Sirpa Tabetin Tähkäyö
Miten esihistoria esitetään kirjallisuudessa? Tule keskustelemaan kirjoista ja niiden herättämistä ajatuksista sekä tapaamaan kirjailijavieraita Kansallismuseon lukupiiriin. Kuukausittain kokoontuvassa lukupiirissä luetaan rinnan esihistoriaa käsitteleviä romaaneja sekä tietokirjoja.
Kansallisaarteita menneisyydestä 24.8.-1.10.2017
Taiteiden yönä Kansallismuseossa avautuvassa pop up -näyttelyssä voi nyt ensimmäistä kertaa tutustua Hattulasta löytyneeseen 1400-luvulla lyötyyn hopeakolikkoon, kuusinaiseen, sekä Lapinlahdelta löydettyyn 300-400-luvuilta olevaan emalikoristeiseen hevosenkenkäsolkeen. Esillä on myös muita historiaa harrastavien metallinetsijöiden tekemiä mielenkiintoisia löytöjä eri puolilta Suomea. Pop up -näyttely on Kansallismuseon keskihallissa syyskuun loppuun asti.
Toukokuun kuukauden esineenä on Saltvikin Bertbyn rahakätkö
Bertbystä löytynyt aarre. Kätkö kuuluu Helsingin Yliopiston raha- ja mitalikokoelmaan, joka on deponoitu Kansallismuseon rahakammion kokoelmiin. mursunhammasta. Taiteilija Fred Nayokpuk kuuluu Alaskan alkuperäiskansoihin kuuluvaan iñupiat-kansaan. Tanssija on esillä vuoden loppuun avoinna olevassa Arktisen henki -näyttelyssä Kansallismuseon pop up -tilassa.