Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  |
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In English

Julkinen ja kätketty Suomi -näyttelyn luentosarja jatkuu la 21.10. klo 14. Tutkija Marjo Liukkonen: Sukupuolittunut väkivalta: Hennalan naismurhat 1918

Julkinen ja kätketty Suomi -näyttely juhlistaa 100-vuotiasta Suomea tuomalla Museoviraston Kuvakokoelmien vaikuttavasta yli 15 miljoonan kuvan joukosta esille noin sata ennennäkemätöntä tai kansallisesti merkittävää kuvaa itsenäisyyden ajan Suomesta. Kuvat kertovat Suomen matkan tasa-arvon, hyvinvoinnin ja yhdessä tekemisen maaksi.

Näyttely rakentuu kuuden teeman ympärille. Teemoja ovat koulutus, sota, rotu, tasa-arvo ja demokratia, luontosuhde sekä yhteisöllisyys. Kussakin teemassa menestystarinan takaa paljastuu myös ilmiöitä, joita olemme halunneet ehkä unohtaa tai kätkeä.

Syksyn aikana kuullaan asiantuntijaluentoja eri aiheista näyttelyn pääteemojen mukaan. Luennot museon auditoriossa.

• la 26.8. klo 14-15 Filosofian tohtori ja tietokirjailija Mikko Ylikangas: Huumeet Suomessa

• la 23.9. klo 14-15 Filosofian tohtori ja tutkija Leena-Maija Rossi: Pinnan alla monenlainen: erojen suomalaisuus
    Luento kertoo siitä, kuinka Suomessa on itsenäisyyden aikana rakennettu ideaa yhtenäisestä kansakunnasta, joka on homogeenisen valkoinen ja jonka perusyksikkönä on heteroydinperhe, ja kuinka on laajalti myös uskottu yhteiskuntaluokkien välisten erojen katoamiseen. Ja kuinka kuitenkin löytyy myös toisenlaisia tarinoita kertovia valokuvia, jotka kertovat moninaisesta kansakunnan mosaiikista: etnisyyden, sukupuolen, seksuaalisuuden ja luokan erilaisista yhteenkietoutumista.

• la 7.10. klo 14-15 Sosiaalipolitiikan professori ja tietokirjailija Heikki Hiilamo: Ahdistettu keskiluokka ja alistettu köyhälistö

• la 21.10. klo 14-15 Tutkija Marjo Liukkonen: Sukupuolittunut väkivalta: Hennalan naismurhat 1918
    Tutkija Marjo Liukkonen puhuu luennollaan siitä, mitkä tekijät vaikuttivat naisten kohtaloon. Muun muassa mieskulttuurin ja modernin naiskulttuurin yhteentörmäys, naisten heikko asema, poikkeavuuden pelko, punaisten naisten demonisointi, rotuhygienia, naisten ikä, siviilisääty, vastarinta ja moderni tehokkuuden tavoittelu johtivat sukupuolittuneeseen väkivaltaan.