Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  |
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In English

Keskustelutilaisuus: 100-vuotiaan Suomen muistin politiikkaa pe 24.11. klo 16

Suomen satavuotisjuhlavuoteen liittyen keskustellaan Suomen historian tarinasta: mitä kerromme ja korostamme, mitä puolestaan jätämme kertomatta.

Kansallismuseon Julkinen ja kätketty Suomi -näyttely muistuttaa historiamme vaiheista, jotka olemme halunneet unohtaa tai painaa taka-alalle. Kuvat kertovat muun muassa sisällissodasta, suomalaisista natseista, huumeista, lakoista, lapsityövoimasta sekä osattomuudesta, kurjuudesta ja nälänhädästä.

Filosofi ja historioitsija Ernest Renanin mukaan kansakuntia määrittää yhtä paljon se, mitä ihmiset kollektiivisesti unohtavat kuin se, mitä he puolestaan muistavat. Oman historian voittojen ja saavutusten korostamisella ja toisaalta varjopuolien unohtamisella ja peittelyllä on kuitenkin omat vaaransa.

Mukana keskustelemassa ovat Euroopan historian professori Laura Kolbe (Helsingin yliopisto), talous- ja sosiaalihistorian professori Antti Häkkinen (Helsingin yliopisto), historiallis-yhteiskuntatiedollisen kasvatuksen emeritusprofessori Sirkka Ahonen ja mediahistorian tutkija Jukka Kortti (Helsingin yliopisto).