Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  | 
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In EnglishKansallismuseon opetus


Museo oppimisympäristönä


Kansallismuseo on virikkeellinen ja elävä oppimisympäristö. Museovierailu täydentää kouluopetusta, ja sen voi hyvin yhdistää useisiin eri oppiaineisiin. Parhaiten museovierailu tukee historiaan, taiteeseen ja kulttuuriin liittyviä oppiaineita, mutta näyttelyt antavat lisäarvoa myös uskonnon, elämänkatsomustiedon, äidinkielen, käsityön ja kotitalouden opetukseen.


Opettajat ryhmineen voivat vierailla museossa ilmaiseksi museon avoinnaoloaikana klo 11-18.  Omatoimista vierailua varten museon verkkosivuilla on käytettävissä museovierailua helpottavia lisämateriaaleja. Opintokäyntiä suunniteltaessa museon henkilökunta neuvoo ja antaa lisätietoja.


Opettaja voi varata ryhmälleen opastuksen museon näyttelyihin etukäteen.
Opastuksia järjestetään päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten ryhmille ti-pe klo 9-17 välillä. Opastukset ovat maksullisia ja ne tulee varata viimeistään viikkoa aikaisemmin.

Lisätietoja:
vastaava museolehtori Eija Liukkonen p. 0295 33 6009, eija.liukkonen@kansallismuseo.fi
museolehtori Hanna Korhonen, p. 0295 33 6464, hanna.korhonen@kansallismuseo.fi

Opastusvaraukset
p. 0295 33 6902, ti - pe 9-12(suljettu ma)

Opastustiedustelu sähköisellä lomakkeella


Opastusvaraukset ja tilausehdot


Opastukset ja työpajat


Opastus on vaivattomin tapa tutustua museoon. Opastus voi olla museon valmis teemaopastus tai opettajan toiveiden mukaan räätälöity museokierros. Mikäli museovierailun tavoitteena on tutustua laaja-alaisesti museoon, Suomen historiaan ja kulttuuriin, vie oppaan johdattama yleiskierros ryhmän keskiajalta 1800-luvulle. Mikäli museovierailun tavoitteena on sen sijaan syventää tietyn ajanjakson tai aiheen tuntemusta, kannattaa opastus keskittää rajatumpaan näyttelyalueeseen.


Koululaisopastukset kestävät 45 min ja ovat maksullisia.

 

Työpajat sisältävät opastuksen ohella käsillä tekemistä ja toimintaa. Museossa on ympäri vuoden eri teemoilla olevia työpajoja.


Museon työpaja VINTTI on varattavissa ryhmille opastettuna aamupäivisin ti-pe klo 9-12.

Työpaja Vintti on toiminnallinen näyttely, jossa tutustutaan historiaan helposti, oman tekemisen kautta. Vintti sopii kaikenikäisille, jokainen löytää Vintistä kokeiltavaa.


 

Teemaopastukset kouluille ja opintoryhmille Teemaopastukset 5-10-vuotiaille lapsille
Teemaopastusten ja työpajojen hinnastoTyöpaja VinttiMuseon avoinnaoloajat koululaisryhmille

Kansallismuseo on avoinna: ti-su klo 11-18, suljettu maanantaisin.

Normaalien aukioloaikojen lisäksi koululaisryhmiä voidaan ottaa opastuksille ti-pe klo 9.00-11.00, kun museo on suljettu yleisöltä. Ryhmät eivät voi kuitenkaan kierrellä museossa omin päin opettajan johdolla ennen klo 11.00, vaan heidän pitää poistua museosta kun opastettu kierros on päättynyt.
Opettajat voivat opastaa ryhmiään itse museon avauduttua eli klo 11.00 lähtien. Opettajat ja oppilaat pääsevät ilmaiseksi sisään.

Kartta ja tulo-ohjeet I Museoon tulo-ohjeet klo 9-11

Luokkaretkikäyntien yhteyteen on mahdollista tilata myös ruokailu.
Kysy lisää museon kahvilasta: Kanresta Oy Asiakaspalvelupäällikkö Anne Malkamo p. 046 6058 343, museoravintolat(at)kanresta.fi

Opettajalle


Opettajilla on mahdollisuus tutustua esim. OAJ:n jäsenkortilla museoon ilmaiseksi opetuskäyntien suunnittelua varten, sekä tilata opettajille suunniteltuja edullisia erityisopastuksia. Lisäksi museon näyttelyistä järjestetään opettajille ilmaisia koulutustilaisuuksia.
Opettajat voivat liittyä opettajien sähköpostituslistalle lähettämällä yhteystiedot osoitteeseen kansallismuseo@nba.fi


Muita hyödyllisiä linkkejä

Museokäynnin ABC

  • Museorakennus on iso ja sokkeloinen, näyttelyhuoneita on neljässä kerroksessa ja esillä on tuhansia esineitä. Museokäyntiä suunniteltaessa kannattaakin tutustua ennakkoon museon verkkosivuihin ja valita ne osiot, joihin vierailulla tutustutaan. Museossa on aina myös muita kävijöitä, jotka on otettava huomioon.
  • Opettajan tulee seurata oppilaiden työskentelyä museossa. Myös opastetuilla kierroksilla vastuu ryhmästä on aina opettajalla.
  • Esineisiin ei saa koskea. Kaikki museon esineet ovat arvokkaita ja ne on tarkoitettu säilymään myös tuleville sukupolville. Liiku rauhallisesti, ota huomioon luokkatoverisi ja muut museokävijät sekä pidä kännykkä äänettömällä.
  • Työpaja Vintissä saa koskea esineisiin, mutta ei juosta, riehua tai kohdella esineitä kovakouraisesti.
  • Maksuton itsepalvelunaulakko sijaitsee museon pääsisäänkäynnin vieressä ensimmäisessä kerroksessa. Naulakon vieressä on myös 1 e kolikolla toimivia lukollisia säilytyslokeroita.
  • Asiakas- ja esineturvallisuuden takia reput, isot laukut, eväät ja juomapullot sekä esim. sateensuojat on jätettävä naulakkoon tai säilytyslokeroihin. Koululaisryhmien repuille on omat säilytystilat naulakon vieressä.
  • Oppilaiden käyttöön voi lainata kirjoitusalustoja kysymällä niitä lippukassalta.
  • Jos opastukselle tuleva ryhmä haluaa syödä museossa omia eväitä, siitä olisi ilmoitettava opasvarauksiin p. 0295 33 6902 ti-pe klo 9-12, jotta mahdollinen paikka voidaan helposti järjestää.
pdf Onnistuneen museovirailun ABC (34.7 KB)
Sammon taonta, yksityiskohta Akseli Gallen-Kallelan Kalevala-aiheisista kattofreskoista Kansallismuseon keskihallissa. Kuva: Museovirasto
Yksityiskohta Akseli Gallen-Kallelan Kalevala-aiheisista kattofreskoista 1928 Kansallismuseon keskihallissa, Sammon taonta.
 
Huittisten hirvenpää, vuolukivinen veistos kivikaudelta 6000 -7000 eKr. Kuva: Museovirasto / Matti Huuhka
Huittisten hirvenpää, vuolukivinen veistos kivikaudelta 6000 -7000 eKr.

Makedonian kuninkaan Filippos II:n hopearahaan kuvattu ratsastaja viittaa Filippoksen voittoon Olympian kisoissa 356 eKr. FOO Kuva: Museovirasto / Matti Ruotsalainen

Makedonian kuninkaan Filippos II:n hopearahaan kuvattu ratsastaja viittaa Filippoksen voittoon Olympian kisoissa 356 eKr.
 
Pyhä Yrjänä, kotimainen myöhäiskeskiaikainen veistos Hinnerjoen kirkosta. Kuva: Museovirasto / Rauno Träskelin
Pyhä Yrjänä, kotimainen myöhäiskeskiaikainen veistos Hinnerjoen kirkosta.
 
Linnunmuotoinen kauha Tammelasta. Kuva: Museovirasto / Marko Hämäläinen
Linnunmuotoinen maitokauha Tammelasta.

Jakkarilan kartanon sali.FOO Kuva: Museovirasto / Matti Huuhka
Jakkarilan kartanon sali 1760-luvulta.
 
Tyttö ja kissa. Öljymaalaus kankaalle, mahd. J. E. Lindh. Yksityiskohta. Tytöllä on yllään 1830-luvun puku. Kuva: Museovirasto / Timo Syrjänen
Tyttö ja kissa. Öljymaalaus kankaalle, mahd. J. E. Lindh, yksityiskohta. Tytöllä on yllään 1830-luvun puku.