Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  | 
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In EnglishKansallismuseon opetusmateriaali

Kansallismuseon ja Museoviraston opetusmateriaali omatoimisen tutustumisen tueksi.Arktisen henki -näyttelyn opetusmateriaali


Arktisen henki -näyttely heijastaa arktisten alkuperäiskansojen kulttuurien ja elämänolojen jatkuvuutta ja muutosta.


Esillä on kokoelma arktisia kansoja edustavien nykytaiteilijoiden teoksia, jotka käsittelevät ja kommentoivat sekä perinteisiä että moderneja aiheita. Taideteosten rinnalla nähdään esineistöä Kulttuurien museon vanhoista kokoelmista (Alaska, Grönlanti). Arktisen henki johdattelee kiinnostumaan isoista kysymyksistä, kuten luonnon ja elinolosuhteiden muuttumisesta. Ulkopuolinen vaikutus on sitten 1800-luvun vauhdittanut pohjoisten kansojen elämäntapojen ja kulttuurin muutosta, ja nyt ilmaston lämpeneminen muuttaa myös ympäristöä nopeasti. Paitsi arktiselle alueelle, jäätiköiden ja ikiroudan sulamisella on suuri vaikutus koko maapallolle.

Arktisen henki -näyttelyn opetusmateriaali omatoimiselle museokierrokselleArktisen-henlki verkko

Come to Finland -näyttelyn opetusmateriaali


Lämpimästi tervetuloa Come to Finland -näyttelyyn! Näyttely kertoo, miten Suomea markkinoitiin maailmalla ennen ja jälkeen itsenäistymisen. Matkailujulisteet ja iskulauseet loivat kuvaa paratiisista, jossa saattoi kokea koskemattoman luonnon lumoa mutta myös tutustua Suomen edistykselliseen, kansainväliseen ja avoimeen yhteiskuntaan.

Täältä sivulta löydät Come to Finland-näyttelyn pedagogiset materiaalit.

KM-CTF-01-300x250
 

Veden kätkemiä huoneita -näyttelyn opetusmateriaali


Kansallismuseon ensimmäisessä laajassa nykyvalokuvataiteen näyttelyssä on esillä on noin 50 valokuvataiteilija Jaakko Heikkilän kuvaa, jotka on kuvattu vuosina 2005–2016 aatelisten palatseissa Venetsiassa. Näyttely oli avoinna 28.8.2016 saakka.

Tämä opetusmateriaali on osa näyttelyä, mutta toimii myös itsenäisenä pakettina opetuksen ohessa omasta luokkahuoneesta käsin. Opetusmateriaalin tarkoituksena on auttaa oppilaita tuntemaan aineelliseen ja aineettomaan kulttuuriperintöön liittyviä arvoja, ja ymmärtämään ihmisen toiminnan vaikutusta luonnolle ja yhteiskunnalle.

pdf Veden kätkemiä huoneita - opetusmateriaali (922 KB)

110x165

Keskiaika - omatoiminen museokierros Kansallismuseossa


Keskiajan opetuspaketti on tarkoitettu peruskoulujen opettajille omatoimisen museokäynnin tueksi. Opetuspaketti sisältää valmiita tehtäviä sekä taustatietoa tehtävien tekemiseksi. Opetuspakettia voi myös käyttää apuna Suomen keskiajan opetuksessa koulussa, ilman museovierailuakin.


© Museovirasto, Suomen kansallismuseo 2014
Osien kopiointi on sallittua vain opetustarkoituksiin.
URN:NBN:fi-fe

haarniskat 150 x


Juhlapukuja -verkkonäyttely


Tutustu 36 loistokkaaseen esimerkkiin pariisilaisen haute couturen suodattumisesta suomalaiseen pukeutumiseen. Puvut viestivät kotimaisen käsityön elinvoimasta ja korkeasta tasosta sekä naisten ehtymättömästä kekseliäisyydestä erityisesti vaikeina aikoina.

Löydä juhlamuodin muutokset ja näe samalla tietty ajattomuus. Jotkut asiat toistuvat syklisesti - sen havaitset vaikkapa vyötärölinjan vaihteluja tarkkailemalla.


© Museovirasto, Suomen kansallismuseo 2004
URN:NBN:fi-fe20041598Ompelimo Maison Paquetin signeeraus juhlapuvussa. Kuva: Jan Lindroth (2003)

Kulttuurien museon Kaukaa haettua -verkkonäyttely


Ihminen on kautta aikojen tuntenut uteliaisuutta uusia ja outoja esineitä kohtaan. Suomeenkin on esihistorialliselta ajalta lähtien tuotu tuotteita ja raaka-aineita muualta maailmasta vaihdon ja kaupankäynnin kautta. 1700-luvulta lähtien myös suomalaiset tutkimusmatkailijat, tiedemiehet, lähetyssaarnaajat, merenkävijät, taiteenkerääjät, seikkailijat ja myöhemmin kehitysyhteistyöväki ovat tuoneet maailmalta Suomeen esineitä, joista osa on päätynyt museokokoelmiin.

Kaukaa haettua -verkkonäyttelyssä esitellään 14 maailmanmatkaajaa ja heidän Suomeen tuomiaan esineitä ja matkoillaan syntyneitä kuvia ja piirroksia.


© Museovirasto, Kulttuurien museo 2012


Kaukaa haettua -verkkonäyttelyn etusivu


 


Museoviraston opetuspaketteja:


Puukausi
Koululaisille suunnattu sivusto kertoo Suomen puurakentamisen perinteestä savupirtistä puukerrostaloon.

 

Puukausi sisältää kolme osaa: puurakentamiskohteiden esittelyn, puumateriaalin ominaisuuksista ja käsittelytavoista kertovan osan sekä tehtäviä ja vinkkejä sisältävät puuha-aitat.

Väylien varsilta - Suomen historialliset merimerkit ja luotsipaikat

Merenkulkuun liittyvien ammattilaisten sekä rakennusperinnön historiasta ja nykytilasta kertova verkkojulkaisu. Tietopaketti on tarkoitettu itsenäiseksi tietolähteeksi ja oppimateriaaliksi merenkulun kulttuurihistoriaan.


Materiaalin tuottivat Museovirasto, Merenkulkulaitos ja Helsingin yliopisto 2001.