Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  | 
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In English 

Opetuspaketin etusivulle


Tietoa Suomen esihistoriasta


Pronssikausi


Läntinen pronssikausi:
Asutus ja elinkeinot


Läntinen pronssikausi:
Hautaustavat


Läntinen pronssikausi:
Pronssiesineet


Läntinen pronssikausi:
Keramiikka


Itäinen varhaismetallikausi:
Asutus ja elinkeinot


Itäinen varhaismetallikausi:
Hautaustavat


Itäinen varhaismetallikausi:
Pronssiesineet


Itäinen varhaismetallikausi:
Keramiikka


- Kartat


 

Keramiikka


Läntinen pronssikausi


Keramiikka-astia pronssikaudelta
 Kuva: Museovirasto
Paimion tyypin keramiikka-astia Maarian Kärsämäeltä.

Keramiikka eli saviastiat muuttuivat pronssikauden alussa nopeasti. Rannikkoalueella on erotettu kaksi astiatyyppiä, joista karkeatekoisempi on nimetty löytöpaikan mukaan Paimion keramiikaksi. Tämän astiatyypin on katsottu jatkavan Kiukaisten keramiikan valmistusperinnettä. Paimion tyypin astiat ovat karkeasta savesta valmistettuja tasapohjaisia ja kukkaruukkumaisia. Astian suuosa on koristeltu voimakkaasti naarmuttamalla. Sen kyljet saattavat suipentua hieman tai ne voivat leventyä hieman kaartuen suuosaan päin. Keramiikka on paksuseinäistä ja saven sekoiteaineena on käytetty karkeaa kvartsi- tai maasälpärouhetta.

Hienompaa astiamuotoa edustaa ”Lausitz-vaikutteinen” eli ns. maljatyypin keramiikka, joka on poltettu hienosta savesta. Astioiden pinta on usein viimeistelty ohuella savikerroksella, jolloin ne saattavat olla melko kiiltäväpintaisia. Keramiikka ei ole yleensä koristeltua. Astiat ovat usein matalia ja niiden pohja on suuosaa kapeampi. Levein kohta on hieman astian keskiosan yläpuolella, jossa on voimakas taite. Astiat voivat joskus olla myös korvallisia.

Keramiikkaa Otterbötestä pronssikaudelta
 Kuva: Museovirasto (T. Pohjavirta) (1997)
Ötterböten tynnyrimäisiä astioita on todennäköisesti käytetty
hylkeenrasvan säilytykseen.

Ahvenanmaalla oli käytössä karkea sormiuurteilla koristeltu Ötterböten keramiikka. Tynnyrinmuotoiset tasapohjaiset astiat ovat noin 15-30 cm korkeita. Niitä on käytetty ilmeisesti hylkeentraanin eli rasvan säilytykseen, mutta ehkä myös veden säilyttämiseen, ruoan valmistukseen ja oluen panoon. Näiden astioiden savi on luultavasti peräisin Itämeren eteläpuolelta eli nykyisen Puolan alueelta.