Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  | 
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In EnglishOpetuspaketin etusivulle


Tietoa Suomen esihistoriasta


Rautakausi


Esiroomalainen aika
500 eKr. - 0


Roomalaisaika
0 - 400 jKr.


Kansainvaellusaika
400 - 575 jKr.


Merovingiaika
575 - 800 jKr.


Viikinkiaika
800 - 1025 jKr.


Ristiretkiaika
1025 - 1300 jKr.


Ahvenanmaa rautakaudella


Elinkeinot


Asunnot


Vaatetus


Uskomukset ja hautaukset


Muinaislinnat


Hallinnon kehittyminen


- Kartat


 


Vaatetus rautakaudella


Käsitykset Suomen rautakautisen väestön vaatetuksesta perustuvat hautalöytöinä saatuihin koruihin ja tekstiilijäännöksiin. Vanhin tunnettu vaatteen jäännös on roomalaisajan alkupuolelta oleva villakankaan palanen, joka on säilynyt rannerenkaan yhteydessä.

Rautakauden alkupuolella oli yleisesti käytössä polttohautaus, jonka yhteydessä myös vaatteet tuhoutuivat. Ruumishautauksen yleistyessä rautakauden puolivälin jälkeen myös vaatteista säilyi aiempaa enemmän ja niistä on enemmän jäänteitä löydöissä.

Viikinkiajalla muotiin tulleen pronssispiraalikoristelun läheisyydessä on säilynyt jäänteitä vaatteista. Eläin- ja kasvikuituja hajottavat pieneliöt eivät näet viihdy pronssiin muodostuvien kuparisuolojen läheisyydessä. Myös haudoissa oikeilla paikoilla säilyneistä koruista voidaan päätellä millaisia vaatteet ovat olleet.

Vaatteiden raaka-aineena käytettiin tavallisesti villaa tai pellavaa. Hamppu- ja nokkoskuitu tunnettiin myös. Langat värjättiin luonnonkasveilla. Löydöissä on jäännöksiä tuontikankaistakin kuten silkistä ja friisiläisestä verasta.

Rautakautisen puvun ennallistus Kuva: Museovirasto
Euran Luistarin viikinkiaikaisen hautalöydön
perusteella tehty rekonstruktio (ennallistus)
naisen puvusta.

Rautakauden naisen vaatteista tunnetaan pitkähihainen aluspaita ja olkapäiltä soljilla kiinnitetty hame sekä pronssispiraaleilla koristetut esiliina ja viitta. Löydöissä on viitteitä myös päähineistä, villaisista neulakintaista sekä nahkajalkineista. Miesten pukineista tunnetaan paita, takkimekko, viitta, säärisiteet ja vyö.

Koska pronssikoristelu on ollut miesten vaatteissa harvinaista, tiedetään miesten pukeutumisesta hyvin vähän. Vainajat haudattiin yleensä juhla-asuissaan.