Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  | 
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In EnglishKulttuurien museo saa merkittävän Himalaja-kokoelman – Suomen Vapaakirkko lahjoittaa ulkomaisen esineistönsä osaksi kansalliskokoelmaa

Kulttuurien museo saa merkittävän Himalaja-kokoelman – Suomen Vapaakirkko lahjoittaa ulkomaisen esineistönsä osaksi kansalliskokoelmaa


Suomen Vapaakirkko lahjoittaa lähetyskentiltä kerätyt etnografiset esinekokoelmansa Suomen kansallismuseoon kuuluvalle Kulttuurien museolle. Noin 600 esineen kokoelma on Suomessa erittäin merkittävä. Se sisältää esineistöä eri maista Aasiasta ja Afrikasta. Lahjoituksen myötä siitä tulee osa kansalliskokoelmaa.

Valtaosa kokoelman vanhimmasta esineistöstä on peräisin Intiasta Himalajan etelärinteiltä, jonne vapaakirkollinen Skandinaavinen Allianssilähetys perusti ensimmäiset lähetysasemansa 1800-luvun lopulla. Himalajan-lähetyksen määränpää oli Tiibet, jonne ei kuitenkaan poliittisista syistä ollut pääsyä.

Pyrkimys päästä Tiibetiin näkyy silti kokoelman sisällössä: mm. pukuja ja rituaaliesineitä hankittiin kertomaan tiibetiläisten tavoista ja uskonnosta. Kotimaassa käydessään lähetystyöntekijät esittelivät esineistöä suomalaiselle yleisölle tarkoituksena hankkia varoja ulkolähetyksen kustannuksiin. Samalla esineistö kertoi vieraista kulttuureista.

Kotimaassa kiertäneiden ”matkalaukkunäyttelyiden” lisäksi esineistö on ollut esillä Vapaakirkon omissa näyttelyissä. Esineitä on myös lainattu museonäyttelyihin, mm. Tampereen Vapriikissa 2008 esillä olleeseen laajaan Tiibet-näyttelyyn.

Kansallismuseossa kokoelma tutkitaan ja konservoidaan. Se myös täydentää museoon jo 1900-luvun alussa hankittua Vapaakirkon Himalaja-kokoelmaa, joka sisältää mm. ensimmäiset bhutanilaiset esineet Suomen museokokoelmissa.


Suomen Vapaakirkko
Suomen Vapaakirkko on itsenäinen, vuonna 1923 perustettu kirkkokunta, jonka ydintä ovat paikalliset seurakunnat ja niiden elinvoimaisuus. Toimintaan kuuluu muun muassa monipuolinen diakoniatyö sekä lapsi- ja nuorisotyö. Lähetys- ja kehitysyhteistyöprojektit ulottuvat eri puolille maailmaa. Vuoden 2015 lopussa seurakuntia oli 101 ja jäseniä 15 828. Kirkkokunnanjohtaja on Hannu Vuorinen.

Lisätietoja:

Pilvi Vainonen
amanuenssi, Kulttuurien museo, puh. 0295 33 6432, pilvi.vainonen(at)kansallismuseo.fi

Nanna Rautiainen
lähetysjohtaja, Suomen Vapaakirkko, puh. 050 514 2133, nanna.rautiainen(at)svk.fi


Lehdistökuvat:


Himalaja1

Kuvat: Pilvi Vainonen/Kulttuurien museo


Himalaja2Himalaj3Solkia