Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  | 
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In EnglishKansallismuseo lanseeraa oman mallistonsa – Kansallismuseo Collection ammentaa kulttuurihistoriasta

Kansallismuseo lanseeraa oman mallistonsa – Kansallismuseo Collection ammentaa kulttuurihistoriasta


KM inspirationishere 927x348

Viisi suomalaista suunnittelijaa inspiroituivat Kansallismuseosta ja historiasta: tuloksena syntyi Kansallismuseon oma mallisto, Kansallismuseo Collection, jonka tuotteet ovat uudelleentulkintoja historiallisista esineistä. Myös tuotteiden materiaalit kurottavat perinteeseen. Uusi mallisto lanseerataan yleisölle museolle sopivalla tavalla – mallisto saa oman näyttelynsä Kansallismuseon pop up -tilassa 12.5.–27.8.2017.

Johanna Gullichsen, Mari Isopahkala, Katriina Nuutinen, Julia Männistö ja ensæmble duon Alisa Närvänen ja Elina Peltonen ovat inspiroituneet suomalaisesta kansanperinteestä, Kansallimuseon näyttelyistä ja kokoelmista. Esihistorialliset esineet ovat muuttuneet huivin printeiksi ja suomalais-ugrilaiset kansantraditiot muistikirjaksi. Mukana on myös uudelleentulkinta tuohikontista ja sormus, jossa timantin paikalla kimaltaa jotain meille suomalaisille paljon tärkeämpää: kappale poron turkkia.

Halusimme luoda ainutlaatuisen malliston, joka hakee inspiraation rikkaasta historiastamme. Mallistomme on saatavilla vain Kansallismuseon museokaupasta ja jokaisen tuotteen tarina linkittyy kulttuuriperintöömme. Tarkoituksemme on laajentaa mallistoa jatkossa uusilla tuotteilla”, kertoo Jonna Heliskoski, Kansallismuseon markkinointijohtaja.

Kansallismuseo Collectionin tuotteet lanseerataan Kansallismuseossa näyttävästi toukokuussa avautuvassa näyttelyssä. Inspiration is here -näyttely on auki Kansallismuseon pop up -tilassa 12.5.–27.8.2017. Näyttelyn suunnittelu ammentaa museomaailmasta: näyttelyn rakenteiksi on koottu Kansallismuseon unohdettuja aarteita, ja se onkin hauskalla tavalla uudelleentulkinta museosta ja museossa esittämisestä.

Mallisto on tehty yhteistyössä Helsinki New - hankkeen ja Juni Communication & Productionin kanssa.

•    Kansallismuseo Collection -sarjan tuotteet myynnissä Kansallismuseon museokaupassa 12.5.2017 lähtien.
•    Inpiration is here -näyttely Kansallismuseon pop up -tilassa 12.5.–27.8.2017
•    Uusi mallisto lanseerataan osana Fashion in Helsinki -muotitapahtumaa 17.5. (avoin lehdistölle ja kutsuvieraille) 


Kuvat medialle:

170309 Inspiration is here Noora Huumo 00618 2
Kansallismuseo Collection

~285

Aarni-reppu
Katriina Nuutinen
www.katriinanuutinen.fi


Aarni-reppu on on moderni tulkinta suomalaisesta tuohikontista. Vaikka se on tehty korkista se on käytettävyydeltään ja ominaisuudeltaan samantyyppinen kuin tuohi, luonnostaan vettä ja likaa hylkivä sekä kevyt kantaa. Suunnittelija Katriina Nuutinen toivoo että reppu kulkisi arkikäytössä, vaikka  käsilaukun sijaan. Jokaisen Aarni-repun myynnistä menee pohjoiskarjalaisten nuorten mielenterveystyölle viisi euroa.

Katriina Nuutinen on sukupolvensa kiinnostavimpia suomalaisia suunnittelijoita. Lasimuotoilun lisäksi Nuutinen tunnetaan hyvin myös valaisimistaan. Joensuussa asuva, palkittu muotoilija on tähdännyt alusta alkaen kansainvälisyyteen. Nykyään hän tekee yhteistyötä mm. Ligne Rosetin ja Klongin kanssa. Vahva materiaalintaju yhdistää Katriina Nuutisesta tuotantoa. Hänen suunnittelemansa tuotteet ovat samanaikaisesti herkkiä ja voimakkaita.

170309 Inspiration is here Noora Huumo 03608
Viima sormus
Mari Isopahkala
www.mariisopahkala.fi


Mari Isopahkalan hopeasormuksessa on timantin paikalla kappale poron karvaa.
“Halusin nostaa tämän uskomattoman hienon materiaalin arvostusta ja kunnioitusta. Poro on myyttinen olento joka kestää kovia sääolosuhteita ja mahdollisti saamelaisten asumisen ja elämisen Lapissa. Se on merkittävä osa suomalaista ja saamelaista kulttuuria,” Isopahkala toteaa. Vaikka koipikarva on nahan kestävimpiä osia se jää usein ylijäämätuotteeksi porontaljojen jalostuksessa. Sormuksen hopeaosa valmistetaan sarjatuotantona, mutta jokainen turkinpala valitaan ja työstetään käsin tehden jokaisesta sormuksesta uniikin.

Mari Isopahkala on palkittu muotoilija, joka on viimeaikoina työskennellyt paljon lasin, puun ja valaisimien parissa. Isopahkalan tunnetuimmat työt kansainvälisesti ovat “Winter Pearl” ja “Suma” korumallistot Lapponialle sekä “Konkkaronkka” sarja Marimekolle.

170309 Inspiration is here Noora Huumo 00641

Ahti-kukkaro
Johanna Gullichsen
www.johannagullichsen.fi


Johanna Gullichsenin suunnitteleman kukkaron Nereus kuosi on tänä vuonna 20-vuotisjuhlavuottaan juhlivasta Normandie mallistosta. Metsänvihreä väri on valittu erityisesti Kansallismuseota varten ja nahka ja metallisomisteet tekevät siitä sopivan vaikka kesän juhliin. “Vetoketjussa on jotain samaa kuin saamelaisten koruissa, joista pidän kovasti,” Gullichsen kertoo.
 
Johanna Gullichsen on uudistanut kudottujen kankaiden maailman ja tuonut skandinaavisen tekstiiliperinteen tähän päivään. Gullichsenin kankaita myydään yli 20 maassa. Ne on suunniteltu pitkäaikaiseen käyttöön, ja valmistettu huolella parhaista materiaaleista.

170309 Inspiration is here Noora Huumo 00651

Muistikirja
ensæmble
www.ensaemble.com

 
ensæmblen muistikirjassa kuljetaan aikamatka suomalais-venäläisen duon töistä suomalais- ugrilaisiin kansanmenoihin, kokoontumisiin, arjen ja juhlan toimiin. Kirja on kokoelma vanhoja historiallisia arkistokuvia ja ensæmblen omia kuvia. “Löysimme yllätykseksemme paljon samankaltaisia tilanteita, asioita ja paikkoja historiallisista kuvista kuin mitä omissa töissämme oli ollut,” kertoo suunnittelija Alisa Närvänen. Närvänen toivoo, että ihmiset käyttäisivät rohkeasti kirjaa ja täyttäisivät sen omilla muistiinpanoilla tai luonnoksillaan luoden siihen kolmannen ulottuvuuden
 
ensæmble on tunnettu kokeellisuudestaan ja monialaisuudestaan muodin alalla ja sen toiminta on alusta alkaen sijoittunut taiteen ja muodin rajapinnalle. Työskentelyä on määrittänyt kiinnostus vaatteen ja pukeutumisen esittämisen tapoihin, joissa totuttujen ideaalien sijaan esitetään vaatteisiin liittyviä pohdintoja ja luodaan kehollisuudesta nousevia kokemuksia erityisesti performanssin keinoin.

170309 Inspiration is here Noora Huumo 03635

170309 Inspiration is here Noora Huumo 03653

Kirmukarmu-huivi
Mannisto
www.mannisto.co


Kirmukarmu-huivin nimi on peräisin Vesilahdella sijaitsevasta muinaislöytöpaikasta, josta löytyneet kyyristelevää eläintä esittävät miekan kahvat ovat myös yksi huivin kuva-aiheista. Kirmukarmu oli myös myyttinen hämäläinen sotapäällikkö jonka kerrotaan eläneen 1200-luvulla. Muita huivin aiheita ovat erilaiset koruaiheet sekä Suomen tunnetuin kiviesine, hirvenpäänuija. “Kaikki valitut esineet edustavat aikansa muotokieltä, mielestäni suomalainen muotoilu oli jo tuolloin pelkistettyä ja omaleimaista,” sanoo Männistö. Huivit on painettu silkkipainotekniikalla joka sopii hyvin esihistorialliseen tunnelmaan käsityömäisen ja uniikin painojäljen ansiosta.

Julia Männistö valmistui 2014 Lontoossa Central Saint Martins -yliopistossa maisteriksi. Pian valmistumisensa jälkeen hän perusti Mannisto-vaatemerkin. Nuoresta iästä huolimatta omaperäinen brändi on ollut kovassa nosteessa ja menestynyt monissa kansainvälisissä kilpailuissa.

 
Inspiration is Here 1 jpg
Inspiration is here -näyttely. Kuva Soile Tirilä/Museovirasto

Inspiration is Here 3 jpg
Inspiration is here -näyttely. Kuva Soile Tirilä/Museovirasto

Inspiration is Here 9 jpg
Inspiration is here -näyttely. Kuva Soile Tirilä/Museovirasto

Inspiration is Here 7 jpg


Inspiration is here -näyttely. Kuva Soile Tirilä/Museovirasto