Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  | 
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In EnglishLouhisaaren kartanolinnan hedelmäpuutarha avautuu yleisölle

Louhisaaren kartanolinnan hedelmäpuutarha avautuu yleisölle


Louhisaaren kartanolinnan puistoon avautuu ensi sunnuntaina 28.5. hedelmäpuutarha, johon istutetaan yli 30 erilaista omena- ja päärynälajiketta. Vanhat lajikkeet liittyvät kartanon kuuluisimpaan omistajasukuun, Mannerheimeihin, jotka myös olivat innokkaita ja kokeellisiakin puutarhaviljelijöitä. Erikoisuutena puutarhassa tulee olemaan marsalkka Mannerheimin mukaan nimetty asikkalalainen paikallisomenalajike ”Mannerheimin Omena”.

Sunnuntaina 28.5. Louhisaaressa vietetään puutarhan avajaisten lisäksi erikoiskasvimarkkinoita klo 11–17. Keski-Euroopasta peräisin oleva puutarhamarkkinaperinne kokoaa yhteen puutarha- ja kasviharrastajia vaihtamaan ja ostamaan harvinaisiakin lajikkeita. Louhisaaren erikoiskasvimarkkinoille on tulossa vajaat parikymmentä myyjää. Päivän ohjelmaan kuuluu lisäksi opastettuja kierroksia kartanolinnan puutarhaan.

Intendentti Jouni Marjamäen mukaan Louhisaarta kehitetään erityisesti kartano- ja puutarhakohteena. Kesällä 2016 kartanolinnan ulkoalueelle perustettiin kalmilainen, 1700-luvun oppien mukaan suunniteltu hyötypuutarha, ja nyt avautuva hedelmäpuutarha on luonteva jatko historialliselle puutarhakokonaisuudelle.

Sekä hedelmäpuutarhan että kalmilaisen puutarhan kehittäminen jatkuu tulevina vuosina. Esimerkiksi hedelmätarhan omena- ja päärynäpuista on avajaispäivään mennessä istutettu osa, loput lajikkeet saapuvat Louhisaareen tämän ja seuraavan kesän aikana. Muun muassa puutarhan erikoisuus, Mannerheimin Omena, tullaan istuttamaan Louhisaareen keväällä 2018.

Hedelmätarhan kunnostamisesta on vastannut Luonnonvarakeskus Luke yhdessä Senaatti-kiinteistöjen ja museopuutarhuri Aaja Peuran kokoaman laajan paikallisen yhteisön kanssa.

Louhisaaressa on tänä kesänä monta syytä juhlaan, sillä Suomen 100-vuotisjuhlan lisäksi marsalkka Mannerheimin syntymästä tulee kuluneeksi 150 vuotta ja Louhisaaren avaamisesta museona 50 vuotta. Rakennuksen ainutlaatuisiin sisustettuihin huoneisiin pääsee tutustumaan päivittäin opastetuilla kierroksilla. Opastettuja kierroksia järjestetään myös puutarhaan. Louhisaari on avoinna suurelle yleisölle 31.8. saakka ja ryhmille tilauksesta 30.9. saakka. Museokaupasta kävijöiden on mahdollista ostaa kartanoelämään sekä puutarhaan liittyviä tuotteita. 

Median edustajat ovat tervetulleita Louhisaaren hedelmäpuutarhan avajaisiin sunnuntaina 28.5. klo 13 alkaen sekä tutustumaan erikoiskasvimarkkinoiden ohjelmaan klo 11–17. Louhisaaren hedelmätarhan avajaiset ovat osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.


Lisätietoja:
Louhisaaren omena- ja päärynälajikkeista: tutkija Maarit Heinonen, Luonnonvarakeskus, puh. 029 532 6117, maarit.heinonen@luke.fi
Louhisaaren kartanomuseon toiminnasta: intendentti Jouni Marjamäki, Kansallismuseo, puh. 029 533 6344, jouni.marjamaki@kansallismuseo.fi
Louhisaaren museopuutarhasta: museopuutarhuri Aaja Peura, English Garden Design, puh. 040 589 9477, aaja.peura@aalto.fi
 
Louhisaari kevät
Louhisaarta kehitetään erityisesti kartano- ja puutarhakohteena. Kuva: Camilla Adolfsson, Museovirasto.