Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  | 
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In EnglishKokoelmatEsineitä kaikilta mantereilta


Kulttuurien museon kokoelmiin kuuluvat Suomen kansallismuseon yleisetnografiset ja suomalais-ugrilaiset kokoelmat, yhteensä n. 42 000 esinettä. Yleisetnografisissa kokoelmissa on esineitä kaikilta mantereilta. Ensimmäinen esine VK1, Luoteis-Amerikan salish-intiaanien seremoniaviitta, on luetteloitu vuonna 1828.

Suomalais-ugrilaisiin kokoelmiin on kerätty esineitä kaikilta suomalais-ugrilaisia kieliä puhuvilta kansoilta. Merkittävä esineistö on koottu 1800-luvun loppupuolella ja 1900-luvun alkuvuosina tutkimusmatkoilla, joilla oli tarkoitus selvittää suomen kielen ja suvun alkuperää. Harvinaislaatuinen aineisto palvelee nykyisin myös niitä suomensukuisia kansoja, joiden identiteetti on venäjän kielen ja valtakulttuurin puristuksessa.

Kulttuurien museon varhaisten kokoelmien kulmakiviä ovat kansainvälisesti tunnettujen tiedemiesten tutkimusmatkoiltaan keräämät aineistot. Heitä ovat mm. arabisti G. A. Wallin (1840-luku), siperiankävijä M. A. Castrén (1840-1850-luvut) sekä sosiaaliantropologit Edvard Westermarck (Marokko, 1898-1913), Gunnar Landtman (1910-1912) ja Rafael Karsten (1920-1950-luvut).

Kokoelmat karttuvat edelleen sekä ostoin että lahjoituksin. Merkittäviä lahjoituksia ovat olleet mm. 1970-1990-luvuilla kerätyt Eila Kivekkään Afrikka-kokoelma ja lavastaja Tero Kiiskisen Aasia-kokoelma, sekä 2009 saatu yli 800 esineen osuus aasialaisen taiteen asiantuntijan ja kerääjän Oppi Untrachtin kokoelmasta. Vuonna 2015 Kulttuurien museo sai merkittävän lisän kokoelmiinsa, kun lakkautetun Suomen Lähetysmuseon koko esineistö saatiin lahjoituksena. Useita tuhansia esineitä sisältävän kokoelman ovat keränneet mm. Kiinassa ja Ambomaalla toimineet lähetyssaarnaajat.

1980-luvulta lähtien kokoelmia on kartutettu omin tutkijavoimin mm. Intiassa ja Keski-Venäjällä keskittyen etenkin nykykulttuuriin. Esinehankinta liittyy usein tutkimustyöhön ja näyttelyiden valmistamiseen. Etusijalla on aineiston hankkiminen kenttätyön yhteydessä, jolloin hankinta voidaan luotettavasti dokumentoida.

Yhteishankkeet kenttätyötä tekevien tutkijoiden kanssa ovat myös entistä tärkeämpiä. Kenttätöihinsä liittyviä aineistoja ovat Kulttuurien museolle luovuttaneet mm. kulttuuriantropologian emeritusprofessori Matti Sarmela (Thaimaa, 1970-1980) ja Etelä-Aasian tutkimuksen emeritusprofessori Asko Parpola (Agnicayana-vedarituaali, Etelä-Intia, 1976).


FINNA


FINNA on Suomen arkistojen, kirjastojen ja museoiden hakupalvelu, jokaon korvannut Museot Online -portaalin. FINNA on osa Kansallinen digitaalinen kirjasto (KDK) -hanketta. Lisää tietoa portaalissa haettavana ja selailtavana olevista Kulttuurien museon kokoelmista saat täältä.
KH, Esineet, Tlingit-naamio


     Lisätietoa:

     Esinelainat

     Konservointi

     Kokoelmakeskus