Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  | 
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In EnglishMuuttoblogi 2014


Tervetuloa Kulttuurien museoon kulissien taakse! Blogin kautta voit seurata kiireistä vuottamme, johon kuuluu mm. Uskontojen maailma -näyttelyn suunnittelu ja rakentuminen Kansallismuseon tiloihin. Löydät meidät myös Facebookista.


______________________________________________________


12.8.2014


Kokoelmatyötä kesähelteellä


Kulttuurien museossa on useiden vuosien ajan viety vanhojen esinekokoelmien tietoja museon tietokantaan digitointiprojektien yhteydessä. Suuri osa näin digitoidusta aineistosta on myös julkaistu koko kansan nähtäville Finna-portaalissa, esimerkiksi kuuluisat Alaska-kokoelmamme.

Vuoden 2014 digitointiprojekti alkoi helmikuussa ja jatkuu kesähelteiden yli syksyyn. Vuoden loppuun mennessä Finnasta pitäisi löytyä nyt digitoitavat esineet. Tämän vuoden projektissa sekä täydennetään aikaisemmin digitoituja esinekokoelmia että lisätään kaksi kokonaan uutta kokoelmaa. Esineet ovat Pohjois-Amerikan ja Siperian alkuperäiskansoilta. Ohessa pari makupalaa siitä, mitä Finnassa tullaan loppuvuodesta julkaisemaan.

Sulkapäähine Kaliforniasta


Alaska-kokoelmia täydentää nyt samalla Venäjän Amerikan aikakaudella kerätyt Kalifornian intiaanien esineet. Venäläisethän perustivat kauppa-aseman myös Kaliforniaan, joka kuului 1700- ja 1800-luvun vaihteen molemmin puolin Espanjalle. Siten venäläisten palveluksessa olleet suomalaisetkin saivat hankittua Kalifornian intiaanien esineistöä.

Nyt digitoidut esineet ovat A. A. Etholénin ja Uno Cygneuksen lahjoittamia. Etholénin kokoelman seremoniallinen päähine ja vyö ovat luultavasti peräisin vuoden 1834 lahjoituksesta, muut esineet lienee kerännyt Kaliforniassa vieraillut venäläinen tiedemies I. G. Voznesenski 1840-luvulla. Neljä jousta, nuolia, kolme koria, kolme hiusneulaa, päähine ja vyö - esineitä ei ole monta, mutta ne ovat merkittäviä, koska ne on kerätty hetkeä ennen kuin Kalifornian kultaryntäys alkoi 1848 ja alueen intiaanien elämä mullistui traagisesti.


MUUTTOBLOGIV kuva 1
 

Kalifornian intiaanien seremoniapäähineessä on yhteensä 130 kultatikan pyrstösulkaa oranssinpunaisine sulkakynineen. Päähine kiinnitettiin nauhoista pitkittäin otsaa myöten niin että sivuosat jäivät korville liehumaan. VK1033, Etholén, 1834. Kuva Rauno Träskelin.


 
MUUTTOBLOGI kuva 2 (3)
 


Rannikon pomo-intiaanien nuolenkärki on tehty venäläisiltä saadusta kirkkaasta lasista, vuoristossa elävien miwokien nuolenkärki perinteisestä obsidiaanikivestä. VK339, Etholén, 1846. Kuva Rauno Träskelin.

 

Hylkeennahkaa ja mursunhammasta arktisilta alueilta

Lisäksi digitoidaan Harvardin yliopiston Peabody Museumilta vuonna 1951 vaihdossa saatu kokoelma Alaskan, Kanadan ja Grönlannin alkuperäiskansojen esineitä. Esineet on hankittu enimmäkseen 1800-luvun lopulla ja ne ovat kuuluneet mm. Yhdysvaltain kansallismuseolle (Smithsonian National Museum of Natural History). Esineet ovat peräisin ajalta, jolloin länsimaisten vaikutus Pohjois-Amerikan arktisilla alueilla lisääntyi; oli turkiskauppaa ja valaanpyyntiä sekä tutkimusmatkoja, ja liikemiehet, valaanpyyntialusten miehistöt ja tutkimusmatkailijat keräsivät alkuperäiskansojen esineitä.

Pohjoisten kansojen esineissä korostuu alueelle tyypilliset valmistusmateriaalit, kuten hylkeennahka, mursun syöksyhammas, luu ja sarvi, mutta myös alkuperäiskansojen kädentaidot ja mielikuvitus.

 
MUUTTOBLOGI kuva 3
 


Baffininsaaren inuiittipojan kaksinkertaisen kesäpaidan sisäosa on valkeasta jääkarhun karvasta ja ulkopuoli hylkeestä. VK5471:17-18, Peabody Museum, 1903. Puvun hankki skotlantilainen valaanpyyntialuksen kapteeni James S. Mutch kulttuuriantropologi Franz Boasin pyynnöstä. Kuva Rauno Träskelin.


 
 MUUTTOBLOGI kuva 4
 

Alaskan Point Barrown inuittinaisen neulakotelo on mursunhampaasta veistetty koristeltu putki, jonka läpi kulkevaan hylkeennahkanauhaan neulat kiinnitettiin. Kun nauha vedettiin yläasentoon, neulat jäivät putken suojaan, alapään sulki pieni nuppi ja nainen saattoi ripustaa kotelon koukusta vyöhönsä. VK5471:39, Peabody  Museum, 1883. Esineen hankki tutkimusmatkalla ollut USA:n armeijan luutnantti P. H. Ray vuonna 1881.


 
 
Teksti Marika Sandell, tutkija, digitointiprojekti 2014
Kuvat Rauno Träskelin, 2014

______________________________________________________

 
 

0 kommentti(a)


Lisää kommentti

Voit kommentoida blogin aihetta käyttämällä alla olevaa lomaketta. Sähköpostiosoitteen antaminen on vapaaehtoista ja se näkyy vain verkkosivujen ylläpitäjille. Kommentti-kentässä ei tarvitse itse laittaa rivinvaihtoja, vaan teksti rivittyy automaattisesti.

Nimi tai nimimerkki
Sähköpostiosoite
Kommentti
Roskapostitarkistus
4 + 9 = (ratkaise tämä laskutoimitus)