Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  | 
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In EnglishMuuttoblogi 2014


Tervetuloa Kulttuurien museoon kulissien taakse! Blogin kautta voit seurata kiireistä vuottamme, johon kuuluu mm. Uskontojen maailma -näyttelyn suunnittelu ja rakentuminen Kansallismuseon tiloihin. Löydät meidät myös Facebookista.

______________________________________________________

21.2.2014

Lentävä matto, Lähetysseura, Uskontojen maailma


Helmikuun alussa kokoelmiimme tarjoittiin lahjoituksena noin sata vuotta vanhaa afganistanilaista mattoa. Matto oli ollut kotikäytössä, muuta muuton takia siitä oltiin luopumassa ja koska sillä oli ikää ja sen taustastakin tietoja, sitä tarjoittiin museolle. Se päätettiinkin ottaa kokoelmiin, sille järjestettiin kuljetus ja konservaattoreista Kristiina Karinko valmistautui ottamaan sen vastaan. Sitten tuli mutka matkaan: lahjoittajan vanhaan asuntoon jäänyt matto oli viime hetkellä kadonnut, eivätkä asunnon uusi omistaja tai remonttimiehet tienneet mitä sille oli tapahtunut. Matto lensi sille tielleen ja museossa jouduttiin toteamaan, että joskus ovat ihmeellisiä kokoelmiin päätyneidenkin esineiden tiet. Toivotimme matolle hyvää matkaa.

Kokoelmien parissa oltiin myös tammikuun viimeisellä viikolla, kun intendentti Heli Lahdentausta ja Kansallismuseon uusimman organisaatiomuutoksen myötä kokoelmapuolelle amanuenssiksi siirtynyt Pilvi Vainonen vierailivat Suomen Lähetysseuran esinevarastolla Pitäjänmäellä. Lähetysseuran etnografinen Kumbukumbu-museo lakkautettiin kesällä 2013, ja sen esineistö lahjoitetaan vuodenvaihteessa Kulttuurien museolle ja valokuva-aineisto Museoviraston kuvakokolemiin. Kartta-aineisto on jo siirretty Kansalliskirjastoon täydentämään sen hienoa karttakokoelmaa.


 DSCN2980  
 
Päivän aikana käytiin läpi kehystetyt kuvat ja taulut, mm. Lähetysseuran Kiinan ja Afrikan työkentiltä peräisin olevat maalaukset ja kirjontatyöt. Suurin osa esineistä liitetään varsinaisiin museokokoelmiin ja osaa tullaan käyttämään ns. rekvisiitta- ja hands on -esineinä. Opetuskokoelmaan on tulossa myös osa Kumbukumbun laajasta havaintomateriaalista, joka sisältää mm. vaatteita, koreja ja astioita.

 
DSCN2982

 
DSCN2984  

Uskonto-näyttelyn käsikirjoitus edistyy kohti seuraavaa versiota. Esinevalinnat on jo pitkälle tehty ja uusiakin esineitä on hankittu näyttelyä varten, mm. shintolaisia amuletteja ja puhdistautumisrituaaliin liittyvää välineistöä Japanista. Pilvi Vainonen jatkaa tekstin parissa ja huhtikuun puolivälissä arkkitehti Jenni Reuter aloittaa visuaalisen suunnittelun.

 
 DSCN3034  
 
Uskontojen maailman opetusmateriaalia ovat suunnitelleet Helsingin yliopiston Opettajakoulutuksen opiskelijat Inka Tuominen ja Johannes Virkkunen. Aiheeksi valikoituivat erilaiset kuvalliset symbolit ja niiden merkitykset eri uskonnoissa. Valmisteluvaiheessa tehtiin vierailut Helsingin synagogaan ja Islam-seurakunnan moskeijaan. Suuret kiitokset oppaillemme!

 
DSCN2993

 
DSCN3013  
 
Teksti ja kuvat Pilvi Vainonen

______________________________________________________
 
 

0 kommentti(a)


Lisää kommentti

Voit kommentoida blogin aihetta käyttämällä alla olevaa lomaketta. Sähköpostiosoitteen antaminen on vapaaehtoista ja se näkyy vain verkkosivujen ylläpitäjille. Kommentti-kentässä ei tarvitse itse laittaa rivinvaihtoja, vaan teksti rivittyy automaattisesti.

Nimi tai nimimerkki
Sähköpostiosoite
Kommentti
Roskapostitarkistus
5 + 2 = (ratkaise tämä laskutoimitus)