Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  | 
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In EnglishMuuttoblogi 2014


Tervetuloa Kulttuurien museoon kulissien taakse! Blogin kautta voit seurata kiireistä vuottamme, johon kuuluu mm. Uskontojen maailma -näyttelyn suunnittelu ja rakentuminen Kansallismuseon tiloihin. Löydät meidät myös Facebookista.


______________________________________________________


22.10.2014


Syksyn Siperia-näyttelyt


Kulttuurien museo on avannut tänä syksynä kaksi Siperia-aiheista yhteisnäyttelyä: syyskuussa avautui Tundran ja taigan tulilla Helinä Rautavaaran museossa näyttelykeskus WeeGeessä Espoossa, ja Seikkailuja Siperiassa avattiin Kansallismuseon toisessa kerroksessa lokakuun puolivälissä. Molemmissa hankkeissa Kulttuurien museon vastuuhenkilönä toiminut suomalais-ugrilaisten kokoelmien intendentti Ildikó Lehtinen kertoo näyttelyistä seuraavaa:


Vuonna 2012 Kulttuurien museo sai yliopistolehtori Marianna Flinckenber-Gluschkoffilta yli sadan esineen lahjoituksen, joka oli hankittu kahden vuosikymmenen aikana Siperiassa asuvilta sukukansoilta. Heräsi ajatus, että olisi kenties yleisölle kiinnostavaa näyttää, miten selviävät hantit ja mansit öljyteollisuuden puristuksesta vaalimalla perinteistä käsityötaitoa. Espoolaisena Marianna ehdotti näyttelyn paikaksi Helinä Rautavaaran museota, ja näin syntyi Kulttuurien museon ja Helinä Rautavaaran yhteistyönä näyttely Tundran ja taigan tulilla, joka avattiin 24.9.2014 WeeGee-talossa. Tundran 2
Marianna Flinckenberg-Gluschkoff ja valokuvaaja Kira Gluschkoff Tundran ja taigan tulilla -näyttelyn avajaisissa. Kuva Ildikó Lehtinen.

 

Siperia on aiheena myös Kansallismuseossa 10.10. avautuneessa näyttelyssä Seikkailuja Siperiassa. Kai Donnerin valokuvat 1911-1914. Tänä vuonna on kulunut sata vuotta siitä, kun kielentutkija Kai Donner palasi Suomeen Siperian-matkoiltaan. Helsingin yliopiston professori Juha Janhusen, valokuvaaja Peter Sandbergin ja emeritusprofessori Joakim Donnerin aloitteesta tehty näyttely esittelee Kai Donnerin ottamia valokuvia.


 
Donner
Kai Donner Tymskissa vuonna 1912. Museoviraston Kuvakokoelmat.

 

Donnerilla oli Siperiassa mukana kaksi kameraa. Kodakin No. 2 Bulls-Eye laatikkokameralla sai neliön muotoisia, kooltaan 86,5 x 86,5 mm kuvia, ja toisella, No. 3A Folding Pocket Kodak -kameralla postikortin kokoisia, 82 x 140 mm kokoisia kuvia. Molemmat olivat rullafilmikameroita. Donner ilmeisesti kehitti filmit matkansa aikana poikkeuksellisissa oloissa, ja siksi niissä on mm. sormenjälkiä. Vedoksia ja negatiiveja on Museoviraston kuvakokoelmissa yli 500, ja niistä on valittu näyttelyyn pieni otos. Peter Sandberg on käsitellyt kuvat, ja näyttelyssä avautuu kai Donnerin kokema Siperia.

 

 
Donner 2
Karavaani lähtövalmiina. Turuhansk-Taz-Vah 1913. Kuva Kai Donner, Museovirasto.

 
Kai Donner lähti tutkimaan itäisiä samojedikieliä ja otti matkoillaan järjestelmällisesti muotokuvia tutkimistaan samojedikansoista. Hänen onnistui ikuistaa myös shamaaneja, jotka pitkän epäröinnin jälkeen suostuivat kuvaan. Toisena kuvauskohteena olivat matkojen vaiheet ja maisemat. Donner huomioi lisäksi venäläisissä kylissä ja kaupungeissa kohtaamansa kauppiaat, virkamiehet, papit, munkit, lääkärit, Siperiaan karkotettujen suomalaisten, ruotsalaisten ja saksalaisten jälkeläiset.  


 
Donner 3
Shamaani Kotšijader. Tymjoki 1912. Kuva: Kai Donner, Museovirasto.

 
Näyttelyn ulkoasu on Noora Huumon ja Tomi Nikanderin käsialaa. Ulla Kostiainen on ideoinut ja tehnyt viihtyisäksi näyttelytilaan kuuluvan erkkerin sisustuksen käyttämällä opetuskokoelmien hantilaisia nukkeja ja Donnerin julkaisuja. Kansallismuseon museomestarit Reijo Pasasen johdolla huolehtivat ripustuksesta, joka jouduttiin tekemään kaksi kertaa: näyttelyn pystytyksessä voi tulla takapakkeja, ja tällä kertaa petti valokuvien kehystäjän kehystystapa ja kuvat jouduttiin vedostamaan ja kehystämään uudelleen. Konservaattori Marleena Vihakaran tarkat huomiot olivat tässä hyödyksi!

 
IMG 1469
 
 
Teksti Ildikó Lehtinen
Kuvat Ildikó Lehtinen ja Museoviraston Kuvakokoelmat

______________________________________________________

 
 

0 kommentti(a)


Lisää kommentti

Voit kommentoida blogin aihetta käyttämällä alla olevaa lomaketta. Sähköpostiosoitteen antaminen on vapaaehtoista ja se näkyy vain verkkosivujen ylläpitäjille. Kommentti-kentässä ei tarvitse itse laittaa rivinvaihtoja, vaan teksti rivittyy automaattisesti.

Nimi tai nimimerkki
Sähköpostiosoite
Kommentti
Roskapostitarkistus
1 + 8 = (ratkaise tämä laskutoimitus)