Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  | 
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In EnglishMuuttoblogi 2014


Tervetuloa Kulttuurien museoon kulissien taakse! Blogin kautta voit seurata kiireistä vuottamme, johon kuuluu mm. Uskontojen maailma -näyttelyn suunnittelu ja rakentuminen Kansallismuseon tiloihin. Löydät meidät myös Facebookista.


______________________________________________________


31.3.2014


Tutkijavierailut Englannista ja Ranskasta


Kulttuurien museo vastaanottaa vuosittain muista maista museoväkeä ja tutkijoita, jotka tulevat työskentelemään kokoelmiemme parissa. Alkuvuodesta oli valmisteltu kahta vierailua, kun väitöskirjaa tekevä Valentina Gamberi University of Chester'istä sekä Juliette Bourcereau ja Julien Rousseau Musée du quai Branly'sta Pariisista olivat tulossa maaliskuussa Helsinkiin.

Vaikka tutkijavierailut aiheuttavat lisätyötä niin keskusvarastolle kuin muullekin henkilökunnalle, niistä on myös hyötyä, koska niiden yhteydessä kokoelmista usein saadaan arvokasta tietoa. Nytkin saimme joihinkin vanhoihin luettelotietoihin täydennystä ja korjauksia mittojen, materiaalien ja alkuperätietojen osalta. Vierailut ovat myös oiva tapa luoda kansainvälistä verkostoa.


Valentina 1  
 
Valentina Gamberin tutkimusaiheena ovat intialaiset kertojan rullat, pata-kuvakääröt, joita kokoelmissamme on kymmenen, yhdeksän Länsi-Bengalista ja yksi Rajasthanista. Kiertelevät runonlaulajat kulkevat rullineen kylästä kylään ja resitoivat kuvien esittämiä kertomuksia. Aiheet ammentavat sekä Intian suurista eepoksista, jumaltaruista että nykypäivän kysymyksistä: tyttölasten kaltoinkohtelu, myötäjäisiin liittyvä epäkohdat, aids ja tsunami ovat esimerkkejä ajankohtaisista yhteiskunnallisista aiheista. Nykyisin kuvarullia myydään myös signeeratuiksi taide-esineiksi.

 
 Valentina 2  

Oppi Untrachtin testamenttilahjoituksena saadun suurikokoisen kuvarullan päähahmo on rajasthanilainen prinssi Pabuji Rathor, 1300-luvulla elänyt historiallinen henkilö, jota on sittemmin alettu palvoa paikallisena jumaluutena. Pabujin pappi kuljettaa bambutukien ympärille kiedottua maalausta kylästä kylään laulaen kertomusta tästä sankarijumalasta. Maalaus toimii ikään kuin palvojien luokse tuotuna temppelinä.


 Bengal Manasha  
 
Neljä bengalilaisista kuvarullista oli esillä Jumalten lahjat - Häät ja arjen rituaalit Länsi-Bengalissa -näyttelyssä vuonna 2005. Ne on maalattu Bishnupurin ja Nayan kylissä ja ne ovat paikan päältä hankkineet näyttelyn käsikirjoittajat Lina Fruzzetti (Brown University) ja Ákos Östör (Wesleyan Unversity).


 Branly 1  
 
Toinen vierailu liittyi Kansallismuseon vuonna 1939 Musée de l'Homme'sta Pariisista esinevaihtona vastaanottamaan kokoelmaan; Ranskaan annettiin puolestaan 70 esinettä Kansallismuseon kansatieteellisistä ja saamelaisista kokoelmista. Musée du quai Branlyn tutkijat tulivat inventoimaan esineistön, koska Ranskan valtio pitää esineitä edelleen omaisuutenaan ja katsoo kokoelman olevan vain deponoituina Suomeen. Juliette Bourcereau, chargée du traitement documentaire des anciens depots, ja Julien Rousseau, museon Aasia-kokoelmista vastaaja kuraattori, tarkistivat omiin luetteloihinsa verraten esineiden numerot, kunnon, materiaalit ja mitat. He myös valokuvasivat esineet.

Kulttuurien museon päänumerolle VK 5301 luetteloidussa kokoelmassa on 22 esinettä Afrikasta, 9 Oseaniasta ja 28 Aasiasta: Malakan niemimaalta ja entisestä Ranskan Indokiinasta (Laos, Kambodža, Vietnam). Inventoinnin tuloksena luettelointitietoihin saatiin täydennyksiä ja korjauksia: esimerkiksi monen esineen kohdalla mainittu valmistusmateriaali "kasvikuitu" tarkentui kookoskuiduksi, ja alkuperäpaikka "Tran-Ninh" paljastui nykyisen Laosin Xieng Khouang -maakunnaksi. Lisäksi tuli selville tietoja esineiden alkuperäisistä kerääjistä: esimerkiksi ranskalainen arkeologi Madeleine Colani, joka on tunnettu tutkimuksistaan Vietnamissa ja Ruukkujen tasangolla Laosissa, on 1930-luvulla hankkinut Laosista myös tähän kokoelmaan kuuluvia esineitä.
 
 

Teksti Pilvi Vainonen ja Heli Lahdentausta
Kuvat Pilvi Vainonen ja Kristiina Karinko

______________________________________________________
 
 

0 kommentti(a)


Lisää kommentti

Voit kommentoida blogin aihetta käyttämällä alla olevaa lomaketta. Sähköpostiosoitteen antaminen on vapaaehtoista ja se näkyy vain verkkosivujen ylläpitäjille. Kommentti-kentässä ei tarvitse itse laittaa rivinvaihtoja, vaan teksti rivittyy automaattisesti.

Nimi tai nimimerkki
Sähköpostiosoite
Kommentti
Roskapostitarkistus
3 + 7 = (ratkaise tämä laskutoimitus)