Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  | 
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In EnglishMuuttoblogi 2014


Tervetuloa Kulttuurien museoon kulissien taakse! Blogin kautta voit seurata kiireistä vuottamme, johon kuuluu mm. Uskontojen maailma -näyttelyn suunnittelu ja rakentuminen Kansallismuseon tiloihin. Löydät meidät myös Facebookista.


______________________________________________________


11.11.2014


Tervetuloa Uskontojen maailmaan!


Uskontojen maailma -näyttely avautui puolentoista vuoden työn jälkeen perjantaina 31.10.2014, pyhäinpäivän aattona. Avaamisajankohta muistuttaa yhdestä näyttelyn punaisesta langasta, uskontojen yhteisistä piirteistä: vainajien muistaminen kuuluu lähes kaikkiin uskontoihin, ja pyhäinpäivälläkin on eri puolilla maailmaa monia ilmenemismuotoja, kuten Latinalaisen Amerikan kuolleiden päivä, amerikkalaistunut halloween tai kotoinen tapamme vierailla hautausmaalla sytyttämässä kynttilät.


Seuraava kuvasarja on napsittu kiireisinä viimeisinä viikkoina näyttelyn työmaalta lähinnä kännykkäkameralla. Kuvat kertovat kenties sanoja paremmin viimeisestä työvaiheesta, kun tekstin, esineistön ja suunnittelun muodostama kokonaisuus rakentuu ja yllättää välillä tekijänsäkin.023

 
 024

 
027


Tutkijapuolella jokaisen näyttelyn valmistamiseen kuuluu runsaasti kirjoituspöytätyötä mm. käsikirjoitus- ja tiedotusvaiheessa sekä julkaisun ja näyttelytekstien taiton oikoluvuissa. Niin esineiden kuin tekstienkin sijoittelusta näyttelyyn ja tekstien ulkoasusta vastaa näyttelyarkkitehti. Museomestarit valmistivat näyttelyn rakenteet arkkitehdin suunnitelman mukaan.


 
036

 
042


Näyttelyrakenteet alkavat olla valmiina. Vitriineihin on teipattu ennen esineiden ripustusta kuvalliset esinelistat helpottamaan sekä museomestareiden että konservaattoreiden työtä.


 
046


Topi Heimonen kuvaa Helsingin synagogassa Daniel Weintraubin haastattelua. Kaikkiaan näyttelyssä on 4 videota, joilla eri uskontojen edustajat kertovat omasta uskonnostaan. Videoiden aiheet ovat rukoileminen, alttari ja pyhä paikka, uskonnolliset juhlat ja rituaalit sekä onni ja elämäntapa.


 
049


Esineiden ripustus aloitettiin kakkossalista. Intendentti Heli Lahdentausta ja konservaattori Aki Arponen valmistelemassa ONNI-vitriiniin tulevia esineitä.


 

050


Työmaan vastaava museomestari Reijo Pasanen.


 
051


Työpajakoordinaattori Ulla Kostiainen osallistui näyttelyn rakentamiseen valmistamalla ja ripustamalla katossa kulkevat "väripolut".


 
052


Kenen lie muistikirja on joutunut vitriiniin?


 
053 054


Arkkitehti Jenni Reuter mallaa pohjustettua tiibetiläistä amulettipaperia ONNI-vitriiniin, ja konservaattorit Raimo Savinainen ja Aki Arponen kiinnittävät sen paikalleen.


 
058 059


Esi-isä Uudesta-Irlannista lähestyy estradiaan. Mukana myös konservaattori Matti Aaltonen ja museomestarit Virpi Akolahti ja Heikki Kettunen.


 
060


Matti suunnitteli ja huolehti hauraan esi-isäveistoksen tukemisesta.


 
062 063


Katonrajassa kolme sarjaa tiibetiläisiä rukouslippuja ja yksi museomestari.


 
065 066


Japanilainen karppia jäljittelevä tuulipussi matkalla katonrajaan. Kalan sisään tueksi laitetuista "uimarakoista" ja kiinnityksestä huolehtivat Aki ja Raimo. Oikealla Jenni, jonka piti ehtiä ripustusvaiheessa kaikkialle.


 
068

 
070


Avajaispäiväksi kaikki esineet numerointeineen ja teksteineen oli saatu paikoilleen, ja museomestarit saattoivat nostaa otsakkeet vitriinien päälle.


 
073 076

 
077 075


2/3 käsikirjoittajista yritti ottaa kaveri-selfien näyttelytunnuksen alla, oikealla toki näyttelyn varsinaisia päähenkilöitä.


 
079


Kaikki alkaa olla valmista lehdistötilaisuuteen ja illan avajaisiin.


 

083


Näyttelyn avasi Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa Leo.


 
084

 
086

 
088

 
Tervetuloa Uskontojen maailmaan! Näyttely on avoinna 7.6.2015 saakka Suomen kansallismuseon ensimmäisessä kerroksessa.

 
 
Teksti Pilvi Vainonen
Kännykkäkuvat Pilvi Vainonen
Avajaiskuvat Laura Svärd

______________________________________________________

 
 

0 kommentti(a)


Lisää kommentti

Voit kommentoida blogin aihetta käyttämällä alla olevaa lomaketta. Sähköpostiosoitteen antaminen on vapaaehtoista ja se näkyy vain verkkosivujen ylläpitäjille. Kommentti-kentässä ei tarvitse itse laittaa rivinvaihtoja, vaan teksti rivittyy automaattisesti.

Nimi tai nimimerkki
Sähköpostiosoite
Kommentti
Roskapostitarkistus
6 + 9 = (ratkaise tämä laskutoimitus)