Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  | 
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In EnglishMuuttoblogi 2013Tervetuloa Kulttuurien museoon kulissien taakse! Blogin kautta voit seurata kiireistä vuottamme: näyttelyiden ja tilojen purkamista Tennispalatsissa, museomestareiden ja konservaattoreiden työtä sekä uuden Maailman uskonnot -näyttelyn suunnittelua ja rakentumista Kansallismuseon tiloihin. Päivitys joka toinen viikko! Löydät meidät myös Facebookista.

___________________________________________________________


30.7.2013

The Future of Ethnographic Museums -konferenssi


Museonjohtaja Eija-Maija Kotilainen osallistui heinäkuussa etnografisten museoiden asemaa pohtivaan The Future of Ethnographic Museums -konferenssiin Lontoon Oxfordissa. Tässä hänen raporttinsa Kulttuurien museonkin kannalta mitä ajankohtaisimmasta asiasta:

Euroopan unionin rahoittaman projektin Ethnography Museums and World Cultures päätöskonferenssi The Future of Ethnographic Museums kokosi Oxfordin yliopistoon 200 aiheesta kiinnostunutta tutkijaa ja museoammattilaista sekä eri puolilta Eurooppaa että Yhdysvalloista, Kanadasta, Australiasta ja Aasiasta. Järjestelyistä vastasi Oxfordin yliopiston Pitt Rivers Museum, ja kesäinen Keble College tarjosi erinomaiset puitteet konferenssille.

Tilaisuus oli luonteeltaan enemmän tieteellinen kuin museoammattilaisten tapaaminen. Alustukset olivat korkeatasoisia ja puhujista monet olivat tuttuja julkaisujensa kautta. Alustajiin kuuluivat mm. James Clifford, Annie E. Coombes, Corinne Kratz, Sharon MacDonald, Ruth B. Phillips, Kavita Singh ja Nicholas Thomas. Alustuksia on mahdotonta referoida tässä yhteydessä, mutta suunnitteilla on esitelmien julkaiseminen. 

EMK 1
Konferenssivieraat oli majoitettu Keble Collegen tiloihin, jonka arvokkaassa ruokasalissa nautittiin ateriat.

"Elämme mielenkiintoisia aikoja", totesi moni alustajista. Toisaalta viime vuosikymmenien kehitys, globalisaatio, alkuperäiskansojen liikehdintä jne. ovat tuoneet uutta relevanssia ja tehtäviä etnografisille museoille, toisaalta eri puolilla Eurooppaa ja maailmaa konservatiivisten hallitusten politiikka ja toimenpiteet uhkaavat niiden toimintaa.

Alustuksissa nostettiin esiin asioita, jotka askarruttavat jatkuvasti etnografisten museoiden edustajia. Miten käsitellä rakentavasti ja mielenkiintoisesti vaikeita, jopa kipeitä tämän päivän globaalin maailman ilmiöitä ja tehdä oikeutta eri ryhmille ml. siirtolaiset ja alkuperäiset asukkaat? Miten ottaa huomioon kokoelmien alkuperäisten omistajien näkemykset, toiveet ja asiantuntemus museotyössä? Keskustelua käytiin myös kansallisen kulttuurin ja etnografisten kokoelmien välisistä yhteyksistä ja näiden kokoelmien hyödyntämisestä yhdessä. Alustuksissa tuotiin ansiokkaasti esiin, mihin haasteisiin etnografisten museoiden tulisi vastata, mutta vastauksia siihen, miten se konkreettisesti tehdään, saavat museot itse löytää vastaukset.

Toistuvasti palattiin siihen, että monissa maissa, kuten Hollannissa ja Kanadassa, budjettileikkaukset ja konservatiivisen hallituksen kulttuuripoliittiset linjaukset ovat ajaneet etnografiset museot ahtaalle. Tilanne on vaikea Hollannissa, jossa mm. Amsterdamissa sijaitsevan Tropenmuseumin toiminta on ollut uhattuna sen jälkeen, kun ulkoministeriö ilmoitti lopettavansa sen rahoituksen. Museon budjettia on jo leikattu rajusti ja nyt neuvotellaan sen yhdistämisestä Leidenissa sijaitsevan Rijksmuseum Volkenkunden ja Afrika Museumin in Berg´n kanssa samaan organisaatioon. Ruth B. Philips kertoi Kanadan museoiden vaikeasta tilanteesta mutta totesi samalla, että myös myönteistä kehitystä on tapahtunut, kuten innovatiivisia näyttelyitä. 

EMK 2

Konferenssin järjestänyt Pitt Rivers Museum on ainutlaatuinen, vierailun arvoinen museo. Sen perusnäyttely näyttää ensisilmäyksellä samanlaiselta kuin sata vuotta sitten - vanhoja vitriinejä sullottuna täyteen eri puolilta maailmaa tuotuja esineitä. Esillepanoa on muutettu tarkoituksella hyvin vähän. Museon viehätys ja suosio onkin sen "vanhanaikaisuudessa".  Siellä voi kokea löytämisen iloa. Museo on hyvin suosittu ja sinne on vapaa pääsy.

Toisaalta Pitt Rivers on osa Oxfordin yliopiston antropologian laitosta ja siellä harjoitetaan aktiivisesti akateemista tutkimusta ja opetusta. Tutkimustuloksia esitellään uuteen siipirakennukseen sijoitetussa, pienessä vaihtuvien näyttelyiden tilassa. Esillä oli mm. pienoisnäyttely Sir Arthur Evansin (1851−1941) matkasta Suomen Lappiin vuonna 1873. Esillä oli hänen piirroksiaan, valokuvia ja muutama esine Kemistä, Torniosta ja Sodankylästä.

EMK 3
Iltaohjelmaan kuului tutustuminen Pitt Rivers -museon näyttelyihin taskulamppujen valossa musiikin soidessa.


EMK 4
Pitt Rivers -museossa oli esillä pienoisnäyttely Sir Arthur Evansin matkasta Suomen Lappiin vuonna 1873.

Teksti ja kuvat Eija-Maija Kotilainen

___________________________________________________________


0 kommentti(a)


Lisää kommentti

Voit kommentoida blogin aihetta käyttämällä alla olevaa lomaketta. Sähköpostiosoitteen antaminen on vapaaehtoista ja se näkyy vain verkkosivujen ylläpitäjille. Kommentti-kentässä ei tarvitse itse laittaa rivinvaihtoja, vaan teksti rivittyy automaattisesti.

Nimi tai nimimerkki
Sähköpostiosoite
Kommentti
Roskapostitarkistus
7 + 3 = (ratkaise tämä laskutoimitus)