Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  | 
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In EnglishMuuttoblogi 2013Tervetuloa Kulttuurien museoon kulissien taakse! Blogin kautta voit seurata kiireistä vuottamme: näyttelyiden ja tilojen purkamista Tennispalatsissa, museomestareiden ja konservaattoreiden työtä sekä uuden Maailman uskonnot -näyttelyn suunnittelua ja rakentumista Kansallismuseon tiloihin. Päivitys joka toinen viikko! Löydät meidät myös Facebookista.

___________________________________________________________


18.2.2013

Käärmeen vuosi alkoi uudella näyttelyllä


Viikolla 6 valmistui ripustus näyttelyyn MAAILMAN KATOLLA KAATOPAIKKA
Patrik Rastenbergerin valokuvia Kathmandust
a. Seuraavalla viikolla pidettyihin,
monen vieraan historiallisiksi kutsumiin viimeisiin Tennispalatsin-avajaisiin osallistui suuri joukko Kulttuurien museon, Nepalin ja valokuvaaja Patrik Rastenbergerin ystäviä. Kiitämme kaikkia hienosta tunnelmasta! Näyttely on Kaukaa haettua -perusnäyttelyn lailla avoinna sunnuntaihin 19.5. saakka.

Helmi 7.2.2013 PV

Lauantaina 9.2. museolehtori Pilvi Vainonen polki Kulttuurien museon lavapyörän lumiselle Lasipalatsin aukiolle, missä vietettiin Caisan ja Suomi-Kiina-seuran järjestämää kiinalaisen uudenvuoden juhlaa alkavan käärmeen vuoden kunniaksi. Sadat ihmiset vierailivat teltassamme kuulemassa Kulttuurien museon viimeisistä näyttelyistä nykyisissä tiloissa ja Kansallismuseoon keväällä 2014 pystytettävän uskonto-näyttelyn suunnittelun käynnistymisestä. Moni esitti toiveen oman tilan saamiseksi tulevalle näyttelytoiminnallemme.

0902kiina4

Helmi 9.2.2013 PV

Tennispalatsissa Olipa kerran ihan pimeetä -näyttelyn purku on edistynyt vauhdilla. Esineitä on valokuvattu sekä luettelointi- että muuhun käyttöön ja pakattu Orimattilan varastoon vietäväksi. Alla konservaattori Raimo Savinainen ja intendentti Heli Lahdentausta purkavat näyttelyn Länsi-Afrikka-osiota.

11.2.2013 PV
Kiinalaiseen lohikäärmepukuun kuuluvat pää ja 'nahka' pakataan omiin laatikoihinsa.


14.2.2013 PV a  14.2.2013 PV b

Museoviraston valokuvaaja Markku Haverinen ja siviilipalvelusmies Vili Niemi ovat pystyttäneet kuvausta varten väliaikaisen studion kaarihalliin. Kuvauksessa Markkua avustavat konservaattori Kristiina Karinko ja harjoittelija Jenni Pelkonen. Valokuvat yhdessä muiden tietojen kanssa ovat tärkeä osa esineen luettelointia ja hyödyllisiä tutkijoille ja yleisöllekin. Monia Kulttuurien museonkin kokoelmia on jo avattu verkon hakuportaaliin (esim. Indonesia, Alaska).

 12.2.2013 PV Have ja Vili 12.2.2013 PV c

Kaarihallissa 1x1 m:n vitriinissä ollut pienoisnäyttely MUSEOLÖYTÖJÄ purettiin myös viime viikolla. Sen esineet pakattiin 'käsimatkatavaroihin', sillä ne ovat nimensä mukaisesti luetteloimattomia 'löytöjä' varastojen kätköistä kymmenien vuosien takaa, eivätkä niiden tiedot ole tallella. Siten ne eivät ole varsinaisia museoesineitä.

Toista ääripäätä edustavat Kulttuurien museon hienot Alaska-kokoelmat, joista osa on tuotu Orimattilan varastosta Helsinkiin asiantuntijavierailua varten. Alutiiq Museumista Kodiakista saapui viikonloppuna ryhmä käsityöläisiä ja tutkijoita tutustumaan lähinnä linnunnahka- ja suolivaatteisiin, jotka kuuluvat kenraalikuvernööri A. A. Etholénin 1800-luvun alkupuolella Alaskassa keräämään kokoelmaan. Lisää vierailusta ja sen tuloksista seuraavassa päivityksessä 4.3.

18.2.2013 PV
Hanna Juliet Palmer, konservaattori Minna Lampinen, Teri Mahle Schneider, konservaattori Kristiina Karinko, Susan Malutin, Sven Haakanson ja Cathy Cordry tutkimassa linnunnahka-parkaa. Kuvasta puuttuvat Marya Halvorsen ja konsultoiva tutkija Marika Sandell.

Teksti Pilvi Vainonen

Kommenttikenttä sivun lopussa

___________________________________________________________


4.2.2013

Olipa kerran ihan pimeetä -näyttelyn purku alkoi


Lapsille ja nuorille suunniteltu energia-aiheinen Olipa kerran ihan pimeetä -näyttely kaarihallissa oli eilen viimeistä päivää auki. 'Ihan pimeen' purkamisesta käynnistyi sekä museomme vaiheittainen muutto Tennispalatsista Kansallismuseoon tämän vuoden aikana että näyttelytoiminnan vanhan konseptin muuttuminen, sillä kaarihalliin ei enää avata uutta näyttelyä. Alempaan näyttelykerrokseen sen sijaan avautuu ensi viikolla 13.2.2013 vielä uusi näyttely.

Olipa kerran ihan pimeetä -näyttelyn työpajatila oli käytössä aina viimeiseen perjantaihin, kun museomestari Ulla Kostiainen veti siellä kouluryhmien käsityöpajoja. Kaikkiaan työpajatilassa ehdittiin pitää kolmen vuoden aikana noin 150 ohjattua käsityö- ja muuta pajaa, ja suuri joukko koululuokkia hyödynsi sen omatoimimalleja tekemällä kierrätysmateriaaleista esimerkiksi leijoja ja pelikortteja.

Helmi 31.1. a

Lapsiryhmän näyttelyopastus dokumentoitiin viimeistä edellisenä viikonloppuna, sillä näyttelystä on suunnitteilla verkkoversio. Se on tarkoitus avata tämän vuoden aikana.

Helmi 26.1. a

Näyttelyn purku aloitettiin aamulla irrallisista rakenteista ja av-laitteista. Myös lainassa olleet esineet ja laitteet kuten kangaspuut ja tuulimyllyn pienoismalli puretaan ja palautetaan ensi vaiheessa. Seuraavaksi museoesineet kuvataan ja pakataan osio kerrallaan. Rakenteiden purkamisesta vastaavat museomestarit Pasi Hulkko, Heikki Kettunen ja Ulla Kostiainen. Tekstiilikonservaattori Kristiina Karinko Konservointilaitokselta on tänään jatkanut esineiden purun valmistelua.

Helmi 4.2. a

Jo muutaman viime viikon aikana kaarihalli on vähitellen muuttunut eräänlaiseksi varikoksi, kun tarvikkeita ja materiaaleja on inventoitu ja alettu jo kierrättää ja toimittaa mm. Kansallismuseolle ja sen museoihin. Kaikenlainen vuosien varrella kertynyt materiaali on tarkoitus saada mahdollisimman tarkasti uusiokäyttöön.

Helmi 4.2. c  Helmi 4.2. b
 
Teksti ja kuvat Pilvi Vainonen

___________________________________________________________


0 kommentti(a)


Lisää kommentti

Voit kommentoida blogin aihetta käyttämällä alla olevaa lomaketta. Sähköpostiosoitteen antaminen on vapaaehtoista ja se näkyy vain verkkosivujen ylläpitäjille. Kommentti-kentässä ei tarvitse itse laittaa rivinvaihtoja, vaan teksti rivittyy automaattisesti.

Nimi tai nimimerkki
Sähköpostiosoite
Kommentti
Roskapostitarkistus
9 + 6 = (ratkaise tämä laskutoimitus)

Pikkulohikaarme2