Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  | 
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In EnglishMuuttoblogi 2013Tervetuloa Kulttuurien museoon kulissien taakse! Blogin kautta voit seurata kiireistä vuottamme: näyttelyiden ja tilojen purkamista Tennispalatsissa, museomestareiden ja konservaattoreiden työtä sekä uuden Maailman uskonnot -näyttelyn suunnittelua ja rakentumista Kansallismuseon tiloihin. Päivitys joka toinen viikko! Löydät meidät myös Facebookista.

___________________________________________________________


12.4.2013

Karjala, Tamminiemi, Orimattila


Pukuja esittelevä Juuret Karjalassa -pienoisnäyttely avautui 10. huhtikuuta. Viipurin kansallispuvun inspiroimasta kankaasta suunnitellut modernit puvut on ripustettu perusnäyttelyn yhteydessä olevaan akvaariovitriiniin, missä niistä muodostuu hauska ja tunnelmallinen 'näyteikkuna'. Ripustus on esillä sunnuntaihin 19.5.2013 asti.

Juuret Karjalassa2 9.4.2013 emk

Juuret Karjalassa 9.4.2013 emk

Museomestarimme osallistuvat usein Kulttuurien museon töiden lisäksi muidenkin Kansallismuseon kohteiden rakennustöihin. Ulla Kostiainen ja Heikki Kettunen ovat tällä kertaa olleet pystyttämässä Urho Kekkosen museo Tamminiemen Cafe Adjutantiin Rosa Liksomin näyttelyä Presidentti - Kohtauksia presidentti Urho Kekkosen elämästä. Se avautuu keskiviikkona 17. huhtikuuta ja kuuluu olevan herkullista katsottavaa.

Tennispalatsissa on jatkunut uurastus viimeisten Olipa kerran ihan pimeetä -näyttelyssä esillä olleiden esineiden pakkaamiseksi. Esineiden kuljettaminen Orimattilassa sijaitsevaan Kansallismuseon keskusvarastoon on myös aloitettu. Esineet pakataan yksilöllisesti ns. happovapaata paperia ja tukia käyttäen omiin laatikoihinsa, joissa ne kuljetetaan autokyydillä varastoon. Pakkaamisen suorittavat pääsääntöisesti konservaattorit, jolloin he voivat samalla tehdä esineille kuntotarkastuksen ja päättää mahdollisista toimenpiteistä. Usein he myös valmistavat itse sekä laatikot että esineiden tarvitsemat tuet. Esineen huolellinen pakkaaminen ja säilyttäminen on ns. ennaltaehkäisevää konservointia ja olennaisen tärkeää museotoimintaa olipa kyseessä etnografinen esine tai taideteos.

Toukokuun loppupuolella alkavaa Kaukaa haettua -perusnäyttelyn purkamista valmistellaan myös jo kaiken aikaa mm. tekemällä esineille valmiiksi kuljetuslaatikoita. Esimerkiksi suomalais-ugrilaisessa osiossa olevat pukunuket vuodelta 1916 ovat nekin museoesineitä ja tarvitsevat omat kuljetus- ja säilytystilansa, kaikkiaan 24 ihmisenmentävää laatikkoa. Niitä on urakoinut museomestari Heikki Kettunen.

Heikki tekee lootaa 10.4.2013 pv
 
Huomenna lauantaina 13.4. klo 14.30 yleisöllä on mahdollisuus tulla katsomaan työmaatamme Tennispalatsin kaarihalliin opastetulle kierrokselle, jonka jälkeen voi osallistua klo 15 alkavalle yleisöopastukselle Kaukaa haettua -perusnäyttelyssä. Pieneksi vinkiksi tässä myös linkki perusnäyttelyn verkkoversioon, olkaa hyvät!

Teksti ja kuvat Pilvi Vainonen

Kommenttikenttä sivun lopussa

___________________________________________________________


2.4.2013


Tulevaa ohjelmaa ja leirin purkua


Toukokuussa viikolla 20 vietetään Suomen museoliiton järjestämää Museoviikkoa. Se on myös viimeinen Kulttuurien museon avoinnaoloviikko Tennispalatsissa, ja siksikin löimme lukkoon koko viikon kestävän ohjelman. Viikolla Kulttuurien museossa on tarjolla maksuttomia opastuksia kouluryhmille, viikonloppuna 18.-19.5. avoimia asiantuntijaopastuksia, ja Museoiden yönä lauantaina 18.5. Kulttuurien museo on avoinna klo 20:een. Museoviikon ohjelma on tarkemmin esillä verkkosivujemme tapahtumatiedoissa.

Museopedagoginen yhdistys Pedaali ry:n hallitus kokoontui tiloissamme 21. maaliskuuta. Museo-opetuksen ammattilaiset tutustuivat sekä näyttelyihimme että niiden taustatyöhön käsikirjoittamisesta alkaen, ja tietysti myös Kulttuurien museon muuttoon ja muutokseen. Kaarihallin työmaalle järjestetty kokoustila oli elämyksellinen, ja meille ehdotettiinkin myös yleisökierroksia työmaalla. Hyvään ajatukseen on helppo tarttua:

Työmaakierros yleisölle Kulttuurien museon kaarihallissa la 13.4. klo 14.30, jonka jälkeen on mahdollisuus osallistua klo 15 alkavaan yleisöopastukseen Kaukaa haettua -perusnäyttelyssä. Tervetuloa!

Pedaali 21.3.2013 pv
 
Karjalaishenkisiä design-pukuja esittelevä pienoisnäyttely Juuret Karjalassa on saatu lähes valmiiksi ensi viikon avajaisiin. Museomestari Ulla Kostiainen on tehnyt metalliverkosta torsot pukujen ilmavaa ripustusta varten, ja jälleen kerran perusnäyttelyn yhteydessä oleva akvaariovitriini on osoittautunut mainioksi tilaksi pienoisnäyttelylle.

Juuret Karjalassa pv

Ennen pääsiäistä purettiin "leiri" eli näyttelymme Liikkuva koti Hämeen linnassa, jossa se on ollut esillä viime vuoden keväästä hieman supistettuna; Tennispalatsin suuremmissa tiloissa näyttely oli esillä laajempana vuonna 2011. Eri kulttuureihin ja erilaisiin ilmiöihin liittyviä liikkuvia koteja esitelleessä näyttelyssä oli esillä mongolijurtta ja jurtan pienoismalleja, beduiiniteltta, huvilateltta, kodan rekonstruktio sekä Kukka Rannan valokuvasarja Kalasataman romanileiristä.

Hämeen linna kuuluu Museoviraston museokohteisiin samoin kuin Kulttuurien museo, ja siellä on ollut esillä useita näyttelyitä kokoelmistamme ennen Tennispalatsin museotilojen avaamista, mm. Alaska - Venäjän Amerikka ja intialaista käsityötaidetta esitellyt Hastakarma.

LK 2 25.3.2013 pv

LK 3 25.3.2013 pv
 
Teksti ja kuvat Pilvi Vainonen

___________________________________________________________


0 kommentti(a)


Lisää kommentti

Voit kommentoida blogin aihetta käyttämällä alla olevaa lomaketta. Sähköpostiosoitteen antaminen on vapaaehtoista ja se näkyy vain verkkosivujen ylläpitäjille. Kommentti-kentässä ei tarvitse itse laittaa rivinvaihtoja, vaan teksti rivittyy automaattisesti.

Nimi tai nimimerkki
Sähköpostiosoite
Kommentti
Roskapostitarkistus
9 + 6 = (ratkaise tämä laskutoimitus)


Pikkulohikaarme2