Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  | 
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In EnglishMuuttoblogi 2013Tervetuloa Kulttuurien museoon kulissien taakse! Blogin kautta voit seurata kiireistä vuottamme: näyttelyiden ja tilojen purkamista Tennispalatsissa, museomestareiden ja konservaattoreiden työtä sekä uuden Maailman uskonnot -näyttelyn suunnittelua ja rakentumista Kansallismuseon tiloihin. Päivitys joka toinen viikko! Löydät meidät myös Facebookista.

___________________________________________________________


26.6.2013

Pop up -näyttely valmistui Kansallismuseoon


Kesäkuun ensimmäisellä viikolla teimme tutkijavierailun Suomen Lähetysseuran Kumbukumbu-museoon, joka sulkeutui sunnuntaina 9.6. Päinvastoin kuin Kulttuurien museo, se ei enää jatka toimintaansa, vaan sen kokoelmat siirtyvät Kulttuurien museolle vuonna 2015. Tulemme saamaan Lähetysseuralta arvokasta esineistöä etenkin Kiinasta ja Afrikasta täydentämään Kulttuurien museossa entuudestaan olevia lähetyssaarnaajien keräämiä kokoelmia, joita on 1800-luvun lopulta alkaen mm. Ambomaalta, Himalajalta ja Indonesiasta.

7.6.13 pv

Ennen lomakauden alkamista pidettiin seuraava Maailman uskonnot -näyttelyn sisältökokous. Lisäksi Siperiaan!-näyttelyn esineistöä valmistellaan jo nyt näyttelykuntoon: Helsingin yliopistomuseoon esille tuleva M. A. Castrenin kokoelma sisältää paljon pukuja, joita varten museomestari Ulla on valmistanut kanaverkosta ja toppauksista torsoja ja tekstiilikonservaattori Kristiina on aloittanut pukujen ripustamisen niiden päälle. Kaarihallissa seisoo jo koko joukko siperialaisia hahmoja, jotka siirretään vasta syksyllä näyttelypaikalle.

Castren 2 pv

Pieni pop up -näyttely saaatiin sen sijaan pikapikaa valmiiksi Kansallismuseon toiseen kerrokseen kertomaan Kulttuurien museon ensi vuonna tapahtuvasta muutosta. Museolehtori Pilvi Vainonen valitsi esineet ja muokkasi viime kuussa sulkeutuneen perusnäyttelymme käsikirjoituksen pohjalta näyttelytekstin. Kansallismuseon kesävierailijoille kerrotaan mm. seuraavaa:

Kulttuurien museo rantautuu Kansallismuseoon

"Kulttuurien museo muuttaa tämän vuoden aikana Kansallismuseon tiloihin. Pienoisnäyttely esittelee veteen ja sen merkityksiin liittyviä esineitä Kulttuurien museon kokoelmista. Keväällä 2014 avautuu laajempi vaihtuva näyttely Maailman uskonnot."

"Kulttuurien museon yleisetnografiset ja suomalais-ugrilaiset kokoelmat ovat osa kansalliskokoelmaa. Museo toimi Tennispalatsissa vuodesta 1999, ja sitä ennen sen kokoelmista oli esillä näyttelyitä sekä Kansallismuseossa että muissa kohteissa."

Ripustukseen voi tutustua kesän aikana Kansallismuseon toisessa kerroksessa Valtakunta-osion huoneessa 215. Samalla kannattaa käydä vaihtuvien näyttelyiden tilassa ihailemassa kartta-aarteita A. E. Nordenskiöldin kokoelmasta.

Kumu rantautuu 1 pv

Kumu rantautuu 3 pv

Kumu rantautuu 4 pv
 
Suuri osa henkilökunnasta on jo lomalla ja Tennispalatsin työmaa on verrattain hiljainen. Esineiden valokuvaaminen ja pakkaaminen kuitenkin jatkuu myös heinäkuussa; blogi päivittyy seuraavan kerran heinäkuun lopussa. Toivotamme kaikille hyvää lomakuukautta ja toivomme, että moni ehtii käydä Kansallismuseon ihanassa viileydessä katsomassa pop up -näyttelymme.

Teksti ja kuvat Pilvi Vainonen

Kommenttikenttä sivun lopussa

___________________________________________________________


4.6.2013

Uusia suunnitelmia


Kaukaa haettua -perusnäyttelyn purku pyörähti käyntiin heti maanantaina 20.5. Rakenteiden sisältä on paljastunut mm. lähes kuusi metriä pitkä aleutti-kajakin laatikko, joka tulee vaatimaan erikoiskuljetuksen. Laatikkoon pakattava kajakki oli esillä perusnäyttelyn Alaska-osiossa.

Samoin kuin Olipa kerran ihan pimeetä -näyttelyn kohdalla, pieni osa esineistä on pakattu tulevaa Maailman uskonnot -näyttelyä varten, esimerkiksi joukko Keski-Aasia-osiossa esillä olleita tiibetinbuddhalaisia rituaaliesineitä. Tällä hetkellä esineiden parissa työskentelee kuusi eri alan konservaattoria ja kaksi valokuvaajaa.

Portinvartija

Markku kuvaa thangkoja Thangka

Konservaattorien jäädessä työmaalle Tennispalatsiin Kulttuurien museon henkilökunta retkeili päiväksi Tallinnaan tutustumaan viime vuonna avattuun Lennusadam-museoon, joka on osa Viron merenkulkumuseota. Vanhoihin lentokonehangaareihin rakennettu museo on mielenkiintoinen ja elämyksellinen, ja kaikessa näkee ettei resursseista ole kitsasteltu. Retki oli samalla viimeinen yhteinen tapahtuma henkilökunnallemme, sillä näyttelynvalvojat Natalia, Matti ja Theodoros siirtyivät heti kesäkuun alusta Kansallismuseoon.

Ulla ja Heli EMK

Lennusadam Heikki Kettunen

Vaikka näyttelymme ovat tällä hetkellä muuton takia kiinni, Kulttuurien museo jatkaa toimintaansa. Siksi oli hienoa päästä taas toukokuun viimeisenä viikonloppuna mukaan Maailma kylässä -tapahtumaan kertomaan lähiaikojen suunnitelmista: SIPERIAAN! Matias Aleksanteri Castrén Siperiassa -näyttely tulee olemaan esillä Helsingin yliopistomuseo Arppeanumissa 3.12.2013 - 31.5.2014, ja keväällä 2014 Kansallismuseoon tulevan Maailman uskonnot -näyttelyn käsikirjoittaminen on aloitettu. Myös Helsingin monikulttuuriseen historiaan liittyvä verkko-opetusmateriaali on suunnitteilla.

Heti kesäkuun ensimmäisellä viikolla tuli yllättäen eteen myös pienimuotoinen ja nopeasti tehtävä ripustus Kansallismuseon toiseen kerrokseen, jossa on jäänyt tilapäisesti vapaaksi pieni näyttelysali. Ideoimme siihen Kansallismuseossa esillä olevaan Avartuva maailma -karttanäyttelyyn sopivan ripustuksen Kaukaa haettua -perusnäyttelymme aineistosta, siitä lisää seuraavassa päivityksessä.

Lavapyörä on lastattu pv 2

Maailma kylassa Matti pv

26.5.2013 a pv

Viikolla 22 saimme myös valtakunnallista julkisuutta, kun YLE uutisoi Irakin suurlähetystöstä tulleen esineiden palautuspyynnön. Kyse on pienestä määrästä muinaisesineitä, jotka presidentti Kekkonen sai lahjaksi vuonna 1977 Suomessa vierailleelta irakilaisvaltuuskunnalta. Esineet tulivat Kansallismuseon haltuun, ja ne liitettiin nyt Kulttuurien museon hoidossa oleviin yleisetnografisiin kokoelmiin. Tässä linkki uutiseen.

Teksti Pilvi Vainonen
Kuvat Heikki Kettunen, Eija-Maija Kotilainen, Pilvi Vainonen

___________________________________________________________


0 kommentti(a)


Lisää kommentti

Voit kommentoida blogin aihetta käyttämällä alla olevaa lomaketta. Sähköpostiosoitteen antaminen on vapaaehtoista ja se näkyy vain verkkosivujen ylläpitäjille. Kommentti-kentässä ei tarvitse itse laittaa rivinvaihtoja, vaan teksti rivittyy automaattisesti.

Nimi tai nimimerkki
Sähköpostiosoite
Kommentti
Roskapostitarkistus
5 + 9 = (ratkaise tämä laskutoimitus)