Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  | 
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In EnglishMuuttoblogi 2013Tervetuloa Kulttuurien museoon kulissien taakse! Blogin kautta voit seurata kiireistä vuottamme: näyttelyiden ja tilojen purkamista Tennispalatsissa, museomestareiden ja konservaattoreiden työtä sekä uuden Maailman uskonnot -näyttelyn suunnittelua ja rakentumista Kansallismuseon tiloihin. Päivitys joka toinen viikko! Löydät meidät myös Facebookista.

___________________________________________________________


29.10.2013

Yhteistyötä Alaskassa


Kulttuurien museon kokoelmissa on esineitä kaikilta mantereilta ja monista eri kulttuureista. Siksi on tavallista, että niitä pyydetään lainaksi myös ulkomaisten museoiden näyttelyihin. Kansallismuseon konservaattori Minna Lampinen matkusti kesän lopulla Alaskaan Anchorage Museumiin, jonne oli pyydetty lainaksi dena'ina-kansan esineistöä Kulttuurien museon laajasta Alaska-kokoelmasta. Näyttelyn pystytyksen jälkeen hän ehti käydä myös Kodiakin saarella Alutiiq Museumissa, josta saimme alkuvuodesta Helsinkiin vieraita tutkimaan Kulttuurien museon alutiiq-esineistöä. Tässä Minnan matkaraportti Alaskasta:

Kulttuurien museolta lähti esineitä lainaan Alaskaan, Anchorage Museumin syyskuussa avautuneeseen Dena'inaq' Huch'ulyeshi - The Dena'ina Way of Living -näyttelyyn. Esineistöön kuuluu mm. kolme paria säämiskähanskoja, miehen mokkasiinihousut, paita ja huppu, naisen puku sekä veitsiä ja tuppia.

Pitkää lentoa varten esineet täytyy pakata huolellisesti lämpöeristettyyn laatikkoon. Museoesineille on tärkeää, että lämpö- ja kosteusolosuhteet pysyvät mahdollisimman vakaina koko kuljetuksen ajan. Mukaan laatikkoon pakattiin myös dataloggeri, jonka avulla olosuhteita voi seurata. Perillä esineiden annetaan olla suljettuna laatikossa 24 tunnin ajan, jotta olosuhde-erot laatikon sisällä ja näyttelytilan välillä tasoittuvat.

Minna 1   Minna 2

Minna 3   Minna 4

Anchorage Museumin esittelyssä sanotaan sen olevan yhdistelmä taidetta, historiaa ja tiedettä ja tarjoavan jokaiselle kävijälle jotakin. Perusnäyttelyssä käydään läpi Alaskan historiallisia vaiheita ja lisäksi museon tiloissa on Suomen Heurekan kaltainen tiedekeskus, pysyvä taidenäyttely sekä vaihtuvia näyttelyitä. Museon omissa kokoelmissa on 25 000 esineen lisäksi 2000 esineen opetuskokoelma sekä 500 000 valokuvan, 12 000 julkaisun ja 800 kartan kokoelmat.

Minna 5

Minna 6

Minna 7

Minna 8   Minna 9


Näyttelyn pystytys


Esineille oli valmistettu jo näyttelytuet mittojen mukaan valmiiksi, joten iso osa työstä oli tehty etukäteen. Perillä tuet vain viimeisteltiin ja esineet asetettiin paikoilleen.

Minna 10   Minna 11

Minna 12 Minna 13
Anchorage -museon konservaattori Monica Shah auttoi esineiden kanssa.

Minna 14
Nuket valmiina vitriinissään ottamaan näyttelyvieraat vastaan.

Minna 15
Veitsentupet ja hansikkaat ovat paikoillaan. Vitriinilasissa on vielä kiinni kolme nostamiseen tarvittavaa imukuppia.

Minna 16 Minna 17
Vuoret Anchoragen ympärillä olivat vaikuttavat, pilvipeitteisinäkin.


Alutiiq-museo ja Kodiak-saaren käsityön tekijät


Kun näyttelyn pystytys oli osaltani ohitse, lähdin Kodiakin saarelle. Matkan tarkoituksena oli tutustua Alutiiq-museoon ja käsityön tekijöihin, jotka edelleen osaavat valmistaa vaatteita perinteisillä menetelmillä. Päämääränäni oli saada lisää tietoa ja mm. oppia siitä, miten museomme kokoelmissa olevat suolivaatteet on valmistettu. Tarkoituksena oli myös tavata alkuvuodesta Suomessa Kulttuurien museolla vierailleet käsityöntekijät ja kysyä heiltä käsityöpajojen etenemisestä.

Tapasin useampana päivänä Coral Chernoffin. Hän on Kodiakissa asuva käsityömestari, joka tutkii ja kokeilee erilaisia perinteisiä materiaalien käsittely- ja käsityömenetelmiä. Sain häneltä valtavasti tietoa josta on hyötyä jatkossa, kun käsittelen Kulttuurien museon Etholén-kokoelman esineitä.

Minna 18
Eläinten suolia ja sydänpusseja.

Minna 19  Minna 20
Ruoholla vahvistettu vedenkestävä sauma sekä esineiden materiaalina käytettyjä eläinten kurkkutorvia.

Minna 21
Jännettä sekä valmista kierrettyä jännelankaa.

Minna 22
Suolia kuivumassa Alutiiq-museon katossa. Suolista on perinteisesti valmistettu mm. meripyytäjien vedenpitäviä anorakkeja.

Minna 23
Alutiiq-museo huolehtii 250 000 esineestä. Museon kokoelmiin kuuluu myös valokuvia, filmimateriaalia, äänitteitä, asiakirja-arkisto, luonnonhistoriallisia ja geologisia näytteitä ja pieni etnografinen kokoelma.

Museo on pieni, näyttely mahtuu kolmeen huoneeseen ja kokoelmat yhteen huoneeseen. Museon toiminta on erittäin aktiivista ja vilkasta. Museossa järjestetään erilaisia työpajoja ja luentoja ja museo on vahvasti mukana alutiiq-kielen elvytyksessä. Museossa on yhdeksän vakituista työntekijää ja heidän lisäkseen on joukko erilaisilla stipendeillä tai muulla rahoituksella palkattuja harjoittelijoita ja väliaikaisia työntekijöitä ja myös vapaaehtoisia. Museo näkyy hyvin sosiaalisessa mediassa, esim. Facebookissa: http://alutiiqmuseum.org/.

Minna 24

Minna 25
Huulilävistyskoruja Alutiiq-museon kokoelmista.

Minna 26 Minna 27

Tapasin myös osan Helsingissä alkuvuonna vierailleista käsityön tekijöistä. He ovat valmistaneet kappale kappaleelta kopiota Kulttuurien museon kokoelmissa olevasta juhla-parkasta. Työtä on tehty pikkuhiljaa saaren eri kylissä ja samalla on opetettu ompelutekniikkoja työpajaan osallistuneille. Nyt syksyllä kappaleet yhdistetään kokonaisuudeksi työpajassa museon tiloissa muutaman käsityöpaja-illan aikana.
 
Teksti ja kuvat Minna Lampinen

Kommenttikenttä sivun lopussa

___________________________________________________________


18.10.2013

Kajakki-survey


Kulttuurien museossa vierailivat 7.‒9.10.2013. norjalaiset Anders Thygesen ja Ivar Finneid tutkimassa aleuttien kajakkia eli baidarkaa meloineen sekä muutamia muita yleisetnografisten kokoelmien meloja.

IMG 1181 HK

Thygesen on työskennellyt viimeisten 17 vuoden ajan perinteisten inuiittikajakkien ja muiden alkuperäiskansojen vesikulkuneuvojen parissa. Hän opettaa kajakkien tekemistä ja haluaa välittää tietoa niistä, pääasiassa Norjassa, mutta on hän pitänyt kajakinrakennuskurssin myös mm. Tampereella 2008.

IMG 1200 HK

Vuonna 2000 Thygesen rakensi hylkeennahkapäällysteisen kajakin Puolaan Gdanskin merimuseolle. Se meni kuitenkin näyttelyesineeksi, eikä hän päässyt testaamaan sitä vesillä. 2011 hän rakensi aleuttityyppisen kajakin, tosin kangaskatteisen, ja meloi sillä itäisestä Finnmarkista Venäjän rajalta 3000 km matkan alas Norjan rannikkoa.

IMG 1208 HK

Thygesen on jo pitkään tiennyt Kulttuurien museon kajakeista ja suunnitellut niiden tutkimista. Nyt se vihdoin onnistui ja sattui kreivin aikaan, koska hienoin ja hyväkuntoisin Kulttuurien museon kolmesta alaskalaisesta kajakista, VK 228, oli vielä Helsingissä keväällä päättyneen perusnäyttelymme jäljiltä. Andersilla oli mukanaan ja apunaan arkkitehti Ivar Finneid ja 3D-skanneri, jolla kajakki saatiin kuvattua täydellisesti. Skannaus kesti vain pari tuntia, mutta miehet viipyivät museossa kolme päivää, koska he halusivat mitata ja tutkia kajakin ja melat perusteellisesti. Kaksilapaisten melojen kädensijan kulumajäljistä voi kuulemma päätellä mm. missä kulmassa lapa on osunut veteen.

IMG 1206 HK

Tutkimus oli suoritettava tarkasti, koska Andersilla on suunnitelmissa rakentaa kajakistamme täydellinen replika. VK 228 on katettu kolmella merileijonan nahalla, mutta Andersin on ilmeisesti tyytyminen hylkeennahkoihin. Hän sanoi aloittavansa neuvottelut norjalaisten hylkeenpyytäjien kanssa vielä tänä syksynä. Apuna rakentamisessa toimii hänen oppilaansa, amerikkalainen Will Meadows, jolla on tiedossa rahoitusta National Geographiciltä. Anders Thygesen kutsui meidätkin mukaan projektiin, kun kajakki valmistuu. Hän voisi meloa baidarka VK 228:n replikan Norjasta Helsinkiin ja se voisi ehkä päätyä museoon näytteille.

Lisätietoja Anders Thygesenin yrityksestä: www.kajakkspesialisten.no sekä työryhmästä, jossa tutkitaan inuiittikajakkeja: www.prosjektinuit.no.
 
Teksti Heli Lahdentausta
Kuvat Heikki Kettunen

___________________________________________________________


0 kommentti(a)


Lisää kommentti

Voit kommentoida blogin aihetta käyttämällä alla olevaa lomaketta. Sähköpostiosoitteen antaminen on vapaaehtoista ja se näkyy vain verkkosivujen ylläpitäjille. Kommentti-kentässä ei tarvitse itse laittaa rivinvaihtoja, vaan teksti rivittyy automaattisesti.

Nimi tai nimimerkki
Sähköpostiosoite
Kommentti
Roskapostitarkistus
8 + 8 = (ratkaise tämä laskutoimitus)Pikkulohikaarme2