Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  | 
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In EnglishMuuttoblogi 2013Tervetuloa Kulttuurien museoon kulissien taakse! Blogin kautta voit seurata kiireistä vuottamme: näyttelyiden ja tilojen purkamista Tennispalatsissa, museomestareiden ja konservaattoreiden työtä sekä uuden Maailman uskonnot -näyttelyn suunnittelua ja rakentumista Kansallismuseon tiloihin. Päivitys joka toinen viikko! Löydät meidät myös Facebookista.

___________________________________________________________


18.3.2013

Tapaamisia


Työviikot ovat kohta kaksi kuukautta alkaneet maanantaiaamujen työmaa- tai purkukokouksilla. Museomestarit ja konservaattorit katsovat silloin näyttelytilojen kokonaistilanteen ja päättävät töiden etenemisestä. Esimerkiksi kaarihalliin vuosien varrella rakennettuja kiinteämpiä mutta väliaikaisia rakenteita päästään purkamaan vasta, kun valmiiksi pakatut museoesineet on huhtikuussa saatu kuljetetuksi varaston suojiin Orimattilaan.

Suljetun kaarihallin lisäksi myös avoimessa näyttelykerroksessa työskennellään. Perusnäyttelyn yhteydessä oleva akvaariovitriini on palvellut pienten vaihtuvien ripustusten näyttämönä, ja sen ulkoseinillä on ollut perusnäyttelyn osioihin kuuluvia valokuvia ja tekstejä. Akvaarion sisältä on nyt purettu japanilaisen teehuoneen rekonstruktio ja sen edessä ollut pikkuvitriini on tyhjennetty teeseremoniaesineistä.

 Teehuone 1 HK

Myös sivulasit puhdistettiin niitä peittäneestä vihreästä piimämaalista sekä perusnäyttelyn kuvista ja teksteistä hieman etuajassa, sillä akvaarioon ripustetaan vielä pienimuotoinen pukuesittely karjalaisten pukujen inspiroimasta nykydesignista. Se avautuu 10.4.

 Akvaario3 PV

Maanantaina 11.3. saimme jälleen vieraita naapurista, kun Helsingin taidemuseon lähes koko henkilökunta kävi tutustumassa tiloihimme kellaria myöten. Myös taidemuseo on muutosten edessä johtajan vaihtuessa, Meilahden näyttelytilan sulkeuduttua ja toiminnan laajetessa Kulttuurien museolta vapautuviin tiloihin.

 Taidemuseolaiset PV

Tiistaina 12.3. kokoonnuimme kaarihallin työmaalla  Suomen Antropologisen Seuran väen kanssa pohtimaan Kulttuurien museon tilannetta sekä mahdollisuuksia yhteistyöhön sekä seuran että antropologian oppiaineen kanssa. Yhteistyötä on tehty jo aikaisemminkin, mutta sitä voidaan toivottavasti tulevaisuudessa lisätä niin opetus-, kokoelma-, tapahtuma- kuin näyttelypuolella. Yhteistoiminta eri asiantuntijoiden ja muiden toimijoiden kanssa on ollut Kulttuurien museolle olennaisen tärkeää ja tulee olemaan myös jatkossa.

 Antropologit PV

Teksti Pilvi Vainonen

Kommenttikenttä sivun lopussa

___________________________________________________________


4.3.2013


Suoliparkoja ja riisilyhteen arvoitus


Viikolla 8 Alaskasta Kodiakista saapuneet Alutiiq Museumin vieraat työskentelivät pyöreitä päiviä 1800-luvun alkupuolella kerätyn Alaska-kokoelmamme parissa. Pitkä matka Helsinkiin oli tarpeen, sillä vastaavia suoli- ja linnunnahkavaatteita ei ole säilynyt paikan päällä. Vieraita avustivat konservaattorit Minna Lampinen ja Kristiina Karinko sekä tutkija Marika Sandell. Marika kertoo:

Kaikki isompi Alutiiq Museum

Alutiiqit eli Tyynenmeren eskimot Kodiakinsaarelta tulivat katsastamaan kulttuuriperintöönsä kuuluvia esineitä, jotka ovat päätyneet suomalaisten Alaskan-kävijöiden mukana tänne toiselle puolen maailmaa osaksi kokoelmiamme.

Alutiiqit ovat elvyttämässä perinteistä kulttuuriaan ja ovat perustaneet Kodiakinsaarelle oman museonsa - Alutiiq Museumin. Vierailevaa ryhmää johti museon pomo Sven Haakanson sekä nahkaompelija Susan Malutin; muut olivat nahkaompelua opettelevat Cathy Cordry, Marya Halvorsen, Hanna Palmer ja Teri Schneider.

Kaarihallissa riittikin tohinaa, kun museon väki ja konservaattorit tutkivat yhdessä vieraiden kanssa kauniita linnun- ja karibunnahkavaatteita, suolipukuja ja upeasti koristeltuja päähineitä.

Alaskalaisten tarkoitus on viedä Suomesta takaisin palanen kulttuurista osaamista Kodiakinsaarelle ja opettaa nahkaompelua viidessä kyläkoulussa. Heti kevään aikana he alkavat valmistaa kokoelmaamme kuuluvan karibunnahka-asun kaltaista vaatetta yhdessä oppilaiden kanssa.

Marika Sandell
konsultoiva tutkija

Alutiiq Museum

Seuraavalla viikolla Olipa kerran ihan pimeetä -näyttelyn purku ja esineiden valokuvaaminen jatkui täydellä teholla. Kaikki ei kuitenkaan aina mene niinkuin Strömsössä näyttelyitä purkaessakaan, ja tällä kertaa parin päivän päänvaivan sai aikaan Intia-osiossa muun maanviljelyesineistön joukossa esillä ollut riisilyhde, jonka numero tuntui kadonneen.

Jokaisella esineellä on sekä kokoelmatunnus, alakokoelmaan viittaava päänumero sekä oma alanumero, joiden avulla esineen luettelointitiedot löytyvät joko vanhoista pääkirjoista tai kokoelmanhallintatietokannasta. Koodi merkitään esineeseen ja kätevä tapa on kiinnittää siihen myös lappu. Kaikkien esineiden - esimerkiksi riisilyhteen - kohdalla se ei kuitenkaan ole mahdollista, ja näyttelyä varten laputkin tavallisesti irrotetaan. Mm. näyttelyn esineliikenteen kirjanpidon ja Intia-kokoelmiemme luettelointien hartaan plaraamisen sekä varastohenkilökunnan ja Intia-kokoelmia keränneen tutkijan konsultoinnin sisältäneen salapoliisityön jälkeen selvisi, että varastoon oli jo näyttelyn kestäessä ehditty palauttaa riisilyhteen numerolla pieni purkillinen siitä irronneita jyviä ja akanoita, ja niin näyttelyssä loppuun asti esiintynyt lyhde sai identiteettinsä takaisin.

Lyhde PV

Kokoelmatutkimuksen ja salapoliisinhommien lisäksi sekä museoesineitä että purettuja näyttelykalusteita on valmisteltu uusiin sijoituspaikkoihin. Osa Olipa kerran ihan pimeetä -näyttelyssä olleista siperialaisista esineistä on matkalla Helsingin yliopistomuseo Arppeanumissa joulukuussa 2013 avautuvaan Kohti Siperiaa. Matias Aleksanteri Castrén -näyttelyyn, jonka käsikirjoitus on ollut jo pitkään valmiina. Sen on tehnyt Kulttuurien museon suomalais-ugrilaisten kokoelmien intendentti Ildikó Lehtinen.

Samoin osa intialaisista rituaalilampuista on menossa 2014 Kansallismuseoon pystytettävään Maailman uskonnot -näyttelyyn, jonka ensimmäinen suunnittelukokous pidettiin viikolla 8. Käsikirjoitusta alkoivat pakertaa museonjohtaja Eija-Maija Kotilainen, intendentit Heli Lahdentausta ja Ildikó Lehtinen sekä museolehtori Pilvi Vainonen.

Arppeanum PV  Pöydät kierrätykseen PV

Näyttelykalusteiden kierrättämisestä on hyvä esimerkki valopöydät (yllä oik.), jotka saatiin Olipa kerran ihan pimeetä -näyttelyyn Helsingin kaupunginmuseolta 2009. Nyt osa niistä on menossa jatkokäyttöön ensin Taidehalliin ja sen jälkeen ne jatkavat kierrostaan Urajärven kartanomuseoon. Museomestarit Ulla Kostiainen, Heikki Kettunen ja Pasi Hulkko ovat tehneet muutenkin kovasti töitä saadakseen mahdollisimman paljon kalusteita ja materiaaleja uusiokäyttöön.

Koska varastotilamme ovat niukat, kiinteämpiin näyttelyrakenteisiin on usein jouduttu suunnittelemaan tila tyhjien esinelaatikoiden säilyttämiseksi näyttelyn ajaksi. Niin tehtiin myös nyt, ja valtaosa esinelaatikoista odotteli kolme vuotta näyttelyn päättymistä kunkin osion tai 'kioskin' rakenteen alla. Eräänlaista säästeliäisyyttä tämäkin.

After kierrätys PV

Museokaupassa valmistauduttiin osallistumaan Kansallismuseossa 28.2.-3.3. järjestetylle museoiden kirjakirppikselle. Kauppaan saatiin myös lisää myytävää, mm. kenialaisia saippuakivimunia sopivasti ennen pääsiäistä.

27.3.2013 Kauppa PV 28.2.2013 Munat PV

Myös kiinteistöasiat ovat kaiken aikaa vireillä: Kansallismuseon Konservointilaitoksen remontin ja Museoviraston Nervanderinkadulta Sturenkadulle tapahtuvan muuton takia jo kuukausia 'hajasijoitettuina' olleista konservaattoreista Kristiina Karinko, Raimo Savinainen ja Outi Vuori ovat siirtyneet työskentelemään toistaiseksi Kulttuurien museoon. Toisaalta myös Kulttuurien museolta vuoden lopussa vapautuvien tilojen jatkokäyttö etenee, ja edellisellä viikolla naapuristamme Helsingin taidemuseosta kävi jälleen delegaatio katsomassa tilojamme omia suunnitelmiaan varten.

Teksti ja kuvat Pilvi Vainonen


___________________________________________________________0 kommentti(a)


Lisää kommentti

Voit kommentoida blogin aihetta käyttämällä alla olevaa lomaketta. Sähköpostiosoitteen antaminen on vapaaehtoista ja se näkyy vain verkkosivujen ylläpitäjille. Kommentti-kentässä ei tarvitse itse laittaa rivinvaihtoja, vaan teksti rivittyy automaattisesti.

Nimi tai nimimerkki
Sähköpostiosoite
Kommentti
Roskapostitarkistus
6 + 2 = (ratkaise tämä laskutoimitus)


Pikkulohikaarme2