Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  | 
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In EnglishMuuttoblogi 2013Tervetuloa Kulttuurien museoon kulissien taakse! Blogin kautta voit seurata kiireistä vuottamme: näyttelyiden ja tilojen purkamista Tennispalatsissa, museomestareiden ja konservaattoreiden työtä sekä uuden Maailman uskonnot -näyttelyn suunnittelua ja rakentumista Kansallismuseon tiloihin. Päivitys joka toinen viikko! Löydät meidät myös Facebookista.

___________________________________________________________


20.5.2013

Näyttelyt sulkeutuivat 19.5.


Tiedote näyttelyidemme sulkeutumisesta lähti matkaan 8.5. Tässä siitä ote:

"Tavoitteena on saada tällä hetkellä Konservointilaitoksen käytössä oleva talo Kansallismuseon pihapiiristä Kulttuurien museon uudeksi näyttelytilaksi. Tilakysymys on osa suurempaa hanketta: Museovirasto on esittänyt kokoelma- ja konservointikeskuksen perustamista, jonne keskitettäisiin Konservointilaitoksen lisäksi Orimattilan keskusvarastossa olevat kokoelmat, ja Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlahankkeeksi on esitetty Kansallismuseon maanalaisen vaihtuvien näyttelyiden tilan rakentamista. Opetus- ja kultuuriministeriö on viemässä hankkeita omalta osaltaan eteenpäin. Toteutuessaan ne mahdollistaisivat Kulttuurien museon laajemman näyttelytoiminnan uusissa tiloissa Kansallismuseon yhteydessä."

Konkreettisiin asioihin keskittynyt muuttokokous pidettiin paikan päällä Museoviraston kiinteistöistä vastaavan yli-intendentin Anita Hyvärisen kanssa. Asialistalla oli irtaimen kaluston muuton lisäksi mm. kiinteiksi rakennettujen teräsrunkoisten vitriinien purku ja panssarilasien kierrättäminen. Edessä on iso urakka.

Myös monenmoisia kylttejä ja opasteita on kertynyt 14 vuodessa tilojemme ulkopuolelle muualle Tennispalatsiin. Ne tullaan poistamaan mahdollisuuksien mukaan, osa kuitenkin jäänee loppuvuoteen.

Touko_Anita

Touko_kyltti_1

Museoviikolla tarjosimme kouluryhmille ilmaisopastuksia näyttelyissä. Omasta puolestani tahdon vielä kiittää Itäkeskuksen peruskoulun kutosluokkaa, jonka kanssa tehty kierros perusnäyttelyssä jäi lämmittämään mieltä pitkäksi aikaa. Tutkijalle ja museo-opelle paras kiitos on keskusteleva hetki lasten ja nuorten kanssa, jossa kaikki saavat toisiltaan.

Itiksen pk kuudes lk
 
Perjantaina 17.5. perusnäyttelyn Alaska- ja Mesa Verde -osioihin ehti tutustua myös nelisenkymmentä Helsingin yliopstolla pidetyn intiaani-tutkijoiden konferenssin osanottajaa. Heitä opastivat Marika Sandell ja Heli Lahdentausta.

Viikonloppuna oli vuorossa asiantuntijaopastuksia museon omin tutkijavoimin. Myös valokuvaaja Patrik Rastenberger oli paikalla kertomassa Maailman katolla kaatopaikka -näyttelystään ja vaatesuunnittelija ja tutkija Anna Kouhia Juuret Karjalassa -näyttelystä.

Touko_Patrik

Touko Anna Kouhia

Vieraskirjaan tuli Museoviikon aikana paljon näyttelytoimintamme taukomista pahoittelevia viestejä sekä toivotuksia uuden näyttelytilan saamiseksi. Moni oli tullut museoon varta vasten viimeisenä viikonloppuna. Viimeinen vieras saapui juosten muutamaa minuuttia vaille kuusi saadakseen Jussi Salmivuoren suunnitteleman Kaukaa haettua -näyttelyjulisteen, jota hän oli ihaillut vuoden päivät.

Museonjohtaja Eija-Maija Kotilainen sulki ovet sunnuntaina 19.5. iltakuudelta. Vaikka museo näyttää hiljenneen, työ sisäpuolella jatkuu ahkerasti, jotta ennen kesälomia saadaan mahdollisimman paljon yli 700 perusnäyttelyssä olleesta esineestä kuvautetuksi ja lähtemään varastoon. Välillä museo on kuin muurahaispesä, vaikka ovi onkin kiinni.

 Touko ovi kiinni 1 Touko ovi kiinni 2

Kulttuurien museo on mukana ensi viikonloppuna Maailma kylässä -tapahtumassa Mahdollisuuksien tori -teltassa Kaisaniemen puistossa. Jaamme ilmaiseksi sekä Kaukaa haettua -kirjaa ja muita julkaisuja sekä postikortteja. Tervetuloa juttelemaan!
 
Teksti ja kuvat Pilvi Vainonen

Kommenttikenttä sivun lopussa

___________________________________________________________


3.5.2013

Kevättä työmaalla


Museomestari Heikki Kettunen kertoo kevättöistään:

Viikolla 17 esinekuljetukset jatkuivat tasaiseen tahtiin Orimattilan varaston uumeniin ja kevyttä rakenteiden purkua aloitettiin. Vapun alla museomestarit pääsivät shoppailemaan eli ostamaan uusia työvaatteita ja kenkiä. Mahtavaa!

Seuraavalla viikolla vappu katkaisi mukavasti arjen aherruksen. Juhlan jälkeen torstaina 2.5. viimeisetkin Olipa kerran -näyttelyn esineet matkasivat Orimattilan keskusvarastoon odottamaan tulevaisuuden näyttelyitä.

Vieläpä samana päivänä video-installaatiohuoneen reikälevyseinät alkoivat "kaatuilla" hallitusti rullakoihin. Eli näyttelyn rakenteiden purku alkoi tosi tohinalla. Purku jatkuu levyjen alas ottamisella ja runkorakenteiden purulla. Levyjä kierrätetään ja muutamia varauksiakin jo on. Niitä mahtuu vielä!

Valitettavasti kiireen tohinassa valokuvakamera unohtui kaapin kätköihin.

Musme Heikki

Toukokuu 1

Toukokuu 2
Museomestari Heikki ruuvinvääntimen varressa.

2 Pasila

Toukokuu 3
Alun perin Pasilan poliisitalon remonttityömaan aitana palvelleet havuvanerilevyt saatiin hankittua Olipa kerran -näyttelyn seinämateriaaliksi. Nyt osasta on tulossa yrttilaatikoita, osasta teehuone yksityispuutarhaan.

Kiina 4

Toukokuu 4
Kiina-osiosta on saatu viimeinenkin esine eli suuri, lavapyörän päälle rakennettu liikkuva polkupyöräkorjaamo varastoon. Rakenteiden purku voi alkaa.

Teksti Heikki Kettunen
Kuvat ja kuvatekstit Pilvi Vainonen

___________________________________________________________


0 kommentti(a)


Lisää kommentti

Voit kommentoida blogin aihetta käyttämällä alla olevaa lomaketta. Sähköpostiosoitteen antaminen on vapaaehtoista ja se näkyy vain verkkosivujen ylläpitäjille. Kommentti-kentässä ei tarvitse itse laittaa rivinvaihtoja, vaan teksti rivittyy automaattisesti.

Nimi tai nimimerkki
Sähköpostiosoite
Kommentti
Roskapostitarkistus
1 + 2 = (ratkaise tämä laskutoimitus)


Pikkulohikaarme2