Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  | 
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In English5 AFRIKKAA

15.1.-29.9.2002Viisi näkökulmaa afrikkalaisiin kulttuureihin

Idea tämän päivän afrikkalaisia perinteitä esittelevästä näyttelystä syntyi Helsingin yliopiston Afrikan-tutkimuksen opiskelijoiden keskuudessa pari vuotta sitten. Samoihin aikoihin Suomi-Somalia Seura ry. tarjosi yhteistyötä Kulttuurien museolle. Näistä aineksista valmistui laaja näyttely, joka tarjoaa viisi erilaista näkökulmaa afrikkalaisiin kulttuureihin. 5 Afrikkaa kertoo afrikkalaisten ihmisten elinvoimasta ja kulttuurien kyvystä uusiutua muuttuvissa olosuhteissa.

Somalia ja maasait

Somalia-osuuden tavoitteena on paitsi antaa valtaväestölle tietoa somalialaisesta kulttuurista, myös tarjota somalialaissyntyisille lapsille ja nuorille mahdollisuus tutustua niihin somalikulttuurin puoliin, joihin heillä ei ole omaa kosketusta. Paimentolaiselämästä kertoo Somalia-osuuden lisäksi professori Arvi Hurskaisen käsikirjoittama maasai-kulttuurin esittely.

Makondejen veistotaide

Eurooppalaisten taidekäsitysten ja Mosambikin makondejen veistoperinteiden joutuessa kosketuksiin syntyi uusi tilanne ja markkinat, kun eurooppalaiset halusivat ostaa "afrikkalaista taidetta". Makondet alkoivat veistää mm. kristillisaiheisia patsaita eurooppalaisten kirkonmiesten mallien mukaan, mutta samalla he alkoivat kehittää myös omintakeisia uusia tyylejä. 1900-luvun loppupuolella mustasta eebenpuusta tehdyt veistokset ovat tulleet tunnetuksi myös kansainvälisesti. Kaikki makonde-taiteen tärkeimmät tyylit esitellään osiossa, jonka on käsikirjoittanut Birgit Nevala.

Naamiotanssi

Naamiotanssia harjoittavat mm. sekä makondet että Sambian ja Malawin alueella asuvat chewat. Vaikka tanssin luonne onkin muuttunut, se tarjoaa edelleen kanavan käsitellä yhteisön elämään liittyviä kysymyksiä. Perinteisten hahmojen ja henkien lisäksi naamiohahmojen repertuaari on laajentunut, ja hahmo saattaa esittää esimerkiksi lentokonetta tai olla varoittava esimerkki sukupuolitautien tai aidsin vaaroista. Micke Renlund on tutkinut Sambian nyau- ja makishi-salaseuroja.

Indigovärjäys

Veera Savolaisen tutkimukseen nojautuva osuus esittelee perinteistä indigovärjäystä Malin kaupungissa Guineassa. Värjääminen on Malin naisille keino hankkia tuloja ja pärjätä omillaan, hankkia kenties talo ja kouluttaa lapset. Indigokankaisiin pukeutuvat sekä nuoret että vanhat, ja niiden käyttäminen on keino viestittää afrikkalaisesta identiteetistä.

Yhteistyötahot

5 Afrikkaa -näyttelyn arkkitehti on Jenni Reuter, joka oli mukana Senegalin Rufisqueen 2001 valmistuneen naistentalon suunnitelleessa ja toteuttaneessa työryhmässä. Valaistuksen on suunnitellut Heli Nikunen.

5 Afrikkaa toteutuu monen tahon yhteistyönä: Suomi-Somalia Seuran lisäksi esineitään ovat lainanneet tai lahjoittaneet mm. Kepa, Gallen-Kallelan museo sekä monet yksityiset asiantuntijat ja keräilijät.

Ulkoasiainministeriön kehitysyhteistyöosasto on tukenut näyttelyä, ja se on osa ministeriön Afrikka 2002 -tiedotuskampanjaa.
5 Afrikkaa, 2