Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  | 
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In EnglishAKSELIN AFRIKKA

28.9.2011 -1.4.2012Akseli Gallen-Kallela matkusti perheineen Brittiläiseen Itä-Afrikkaan toukokuussa 1909 ja viipyi nykyisessä Keniassa puolitoista vuotta. Afrikan lämpö, luonto ja värikylläisyys lumosivat taiteilijan, hänen vaimonsa Maryn ja lapset Jorman ja Kirstin. Samoista kokemuksista kertovat valokuvaaja Juha Laitalaisen valokuvat, jotka hän otti Gallen-Kallelan jalanjäljillä lähes tasan sata vuotta myöhemmin 2009-2010. 

AKSELIN AFRIKKA esittelee itäistä Afrikkaa ja elämää Akseli Gallen-Kallelan ja Juha Laitalaisen silmin, valokuvien, esineiden ja taideteosten avulla.

Haaveissa Afrikka

Akseli Gallen-Kallela haaveili jo lapsena Afrikasta. Nuorena hän liittyi Suomen Maantieteellisen Seuran jäseneksi. Afrikan-maalauksissaan hän ikuisti tropiikin auringon, eläimet ja salaperäisen Keniavuoren.

Itä-Afrikassa Gallen-Kallela keräsi myös etnografisia esineitä rakenteilla ollutta Suomen kansallismuseota varten. Kokoelma, joka sisältää yli 70 kikujuilta, maasailta, kamboilta ja muilta alueen etnisiltä ryhmiltä hankittua, jokapäiväiseen elämään liittyvää esinettä, on nyt ensimmäisen kerran kokonaisuudessaan esillä. Näytteillä on mm. maasai-keihäs, kilpiä sekä taidokkaita nykyisessä Ugandassa valmistettuja, viikunapuun kuoresta tehtyjä kuorikankaita. Taiteilijan ottamat valokuvat täydentävät esinekokoelmaa kertoen perheen arjesta ja metsästyssafareista.

Valokuvaaja Juha Laitalaiselle matka Itä-Afrikkaan oli ristiriitainen. Maisema savanneilla oli sama kuin sata vuotta sitten, mutta äärimmäiset sääilmiöt tappavat nykyisin lukuisia villieläimiä ja miljoonat ihmiset kärsivät kuivuuden aiheuttamasta nälänhädästä. Nairobissa korruptio, köyhyys sekä ihmisten eriarvoisuus näkyvät jokapäiväisessä elämässä.

Opetus

Näyttelyyn liittyy opetuksen tueksi suunniteltu verkkomateriaali. Sen osat toimivat myös itsenäisinä tietopaketteina perheen matkasta, Keniasta, imperialismista ja Afrikan uskonnoista. Materiaalit on laatinut Mira Rantakeisu Helsingin yliopiston Opettajakoulutuksen harjoitustyönä.

Oheisohjelmaa

Valokuvaaja Juha Laitalainen: AKSELIN AFRIKKA valokuvaajan silmin la 28.1.2012  ja la 3.3.2012.

Näyttelyn tekijät

Käsikirjoitus: Heli Lahdentausta ja Ildikó Lehtinen (Kulttuurien museo)
Näyttelyarkkitehti: Jenni Reuter
Valosuunnittelu: Mikko Pirinen ja Nanni Vapaavuori

Akseli Gallen-Kallelan maalaukset ja piirros: Ateneumin taidemuseo, Gallen-Kallelan Museo, yksityiskokoelmat
Akseli Gallen-Kallelan valokuvat: Gallen-Kallelan Museo
Akseli Gallen-Kallelan valokuvien entistäminen ja viimeistely: Juha Laitalainen

Lisätiedot

Heli Lahdentausta, puh. 040 128 6434, heli.lahdentausta(at)nba.fi
Ildikó Lehtinen, puh. 040 128 6433, ildiko.lehtinen(at)nba.fi
Juha Laitalainen, puh. 040 513 9990, juha.laitalainen(at)kolumbus.fi

Lehdistötiedote (pdf)
AA, Esineet, Kalebassipullo