Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  | 
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In EnglishFANTASMAGORIA

Aikamatka elävään kuvaan

6.9.2000 - 11.2.2001


Näyttely elävän kuvan tuntemattomasta historiasta

Fantasmagoria. Aikamatka elävään kuvaan -näyttely vie maagiselle aikamatkalle satojen vuosien taakse. Kiehtovien näyttelyesineiden ja oivaltavan näyttelyarkkitehtuurin kautta se muistuttaa, ettei elävän kuvan historia alkanut elokuvan keksimisestä noin sata vuotta sitten, kuten usein kuvitellaan. Elävällä kuvalla oli jo tuolloin pitkä ja mielenkiintoinen "esihistoria", johon on alettu kiinnittää laajempaa huomiota vasta viime aikoina.

Menneisyyden elävät kuvat ja niiden esittämisessä käytetyt koneet kytkeytyvät myös meidän audiovisuaalisen aikakautemme ilmiöihin. Ne ennakoivat monin tavoin elokuvan, television ja interaktiivisen median tuloa. Ymmärrämme paremmin Internetin, kännyköiden ja videokameroiden täyttämää maailmaamme, kun sukellamme uusin silmin myös menneisyyden medioiden pariin.

Näyttelyssä on mukana satoja kiehtovia kohteita. Vierailija tutustuu taikalyhtyihin ja niillä heijastettuihin kuviin, tirkistysluukkulaitteisiin, zoetrooppeihin, stereokatselulaitteisiin, varhaisiin elokuvaprojektoreihin ja muihin harvoin nähtyihin esineisiin. Näyttely ei kuitenkaan tyydy tähän: se siirtää kävijät ajassa menneiden aikojen mediakulttuurin keskelle. Pääosa esineistä on peräisin 1800-luvulta.

Yhteistyötahot

Fantasmagoria - Aikamatka elävään kuvaan perustuu mediatutkija Erkki Huhtamon monen vuoden aikana keräämään yksityiskokoelmaan, joka on ainutlaatuinen koko Skandinaviassa. Kokoelma on nyt esillä ensi kertaa.

Näyttely on Kulttuurien museon, Suomen elokuva-arkiston ja Huhtamon yhteishanke. Näyttely kuuluu Helsingin kulttuurikaupunkivuoden 2000 ohjelmistoon.

Näyttelyarkkitehdit ovat Jouni Kaipia ja Jussi Salmivuori.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan Erkki Huhtamon kirja Fantasmagoria. Elävän kuvan arkeologiaa. Kirjan julkaisija on Suomen elokuva-arkisto ja kustantaja BTJ Kirjastopalvelu
Fantasmagoria, 2