Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  | 
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In EnglishJÄLJET JOHTAVAT INTIAAN

2.3.2006 - 4.2.2007Intia - taidetta ja designia

Intian merkitys maailmantaloudessa on vahvistunut viime vuosina. Puhutaan Intian rajusta kasvudynamiikasta ja ennustetaan, että maa voi olla maailman seuraava talousihme ja tiedon suurvalta. Aikaisemmin Intia sitä vastoin tunnettiin uskontojen ja filosofioiden kehtona ja levittäjänä sekä taiteen, käsityön ja raaka-aineiden tuottajana ja viejänä. Intiasta on siirtynyt muualle maailmaan myös paljon vaikutteita ja innoitusta muotoiluun ja ornamentiikkaan.

Intian ja Euroopan vuorovaikutus

Näyttely esittelee Intian rikasta käsityöperinnettä ja sen vuorovaikutusta erityisesti eurooppalaisen kulttuurin kanssa. Raaka-aineiden lisäksi Intian niemimaalta on jo tuhansien vuosien ajan viety käsityönä valmistettuja tuotteita Kaakkois- ja Itä-Aasian maihin sekä Afrikkaan ja Eurooppaan. Suomen tekstiiliteollisuuteen Intian puuvilla ja koristemallit levisivät Englannin kautta 1800-luvulla. Intialainen maailma on eri aikoina innoittanut suomalaisia käsi- ja taideteollisuuden taitajia, ja Intia kiehtoo yhä nuoria suunnittelijoitamme.

Yhteistyötahot

Suomessa on kansainvälisesti tunnettuja Intia-asiantuntijoita sekä intialaisen taiteen kerääjiä. Jäljet johtavat Intiaan on koottu Kulttuurien museon laajasta Intia-aineistosta ja merkittävistä yksityiskokoelmista.

Näyttelyn käsikirjoituksen on kirjoittanut Marjatta Parpola, näyttelyarkkitehtuurin ovat suunnitelleet Jaakko Pesonen ja Saara Renvall ja valaistuksen Jarkko Lievonen.

Näyttelyn yhteydessä on julkaistu kirja Jäljet johtavat Intiaan - A Passage to India, jonka on kirjoittanut Marjatta Parpola. Nokia ja Elcoteq ovat tukeneet kirjan julkaisua.

Näyttely kuuluu Ulkoasiainministeriön AASIAAN! -tiedotuskampanjaan.

Lisätiedot

Eija-Maija Kotilainen, museonjohtaja
puh. (09) 4050 9811
eija-maija.kotilainen(at)nba.fi
Intia, Ikat-liina