Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  | 
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In EnglishKENKIÄ VIETNAMISTA

Yrjö Tuunasen valokuvia

5.11.2002 - 9.2.2003Yrjö Tuunanen:

"Vuonna 2000 matkustin toimittaja Elina Grundströmin kanssa ensimmäisen kerran Vietnamiin tutustumaan kenkätehtaaseen, josta tuodaan kenkiä mm. Keskon myymälöihin Suomeen. Ensimmäisellä matkalla otetuissa valokuvissa näkyy sadoittain iloisia ja nuoria kenkätehtaan tyttöjä upouusissa vihreävalkoisissa raitapaidoissaan.

Palasimme tehtaalle vuonna 2001 kokoamaan materiaalia tehdasta käsittelevään kirjaan ja tähän näyttelyyn. Moni asia oli kuin ennenkin: samat raitapaidat, kuumuus, koneiden äänet, muovien ja kemikaalien hajut. Liukuhihnan varrella vilahteli tuttuja hahmoja täsmälleen samoilla paikoilla kuin edellisenä vuonna.

Kuitenkin kaikki oli toisin. Läsnäoloomme ei enää kiinnitetty suurta huomiota. Kameralle ei kikatettu ja poseerattu, vaan kaikki olivat keskittyneet sesonkiajan tiukkaan työrytmiin. Jotkut väistivät kuvatuksi tulemista.

Vietimme tehtaalla useita päiviä. Vähitellen kaikki alkoi tuntua erilaiselta kuin edellisellä kerralla. Kuumuus oli kuumempaa, äänet kovempia ja hajut pistävämpiä. Työntekijät näyttivät väsyneemmiltä ja päivien kuluessa myös kuvaaminen alkoi olla raskaampaa. Ennen niin eksoottisen ja iloisen tehtaan tunnelma oli painostava. Pitkät työpäivät terveydelle vaarallisissa kemikaalihöyryissä tuntuivat lohduttomilta ja epäoikeudenmukaisilta.

Silti tekee mieli yhtyä työntekijä Le Thi Huongin toivomukseen, että näyttelymme ja kirjamme toisivat osaltaan lisää suomalaisia ostajia näille tuotteille ja siten työtä ja jatkuvuutta Duc Thanh Co Ltd:n kenkätehtaan tytöille.

On vaikea kuvitella, että kuluttajien huoli ja kaupan alan valvontamekanismit voivat nopeasti synnyttää parannuksia tuotantoketjun alkupään työoloihin. Ainakin lähtökohdaksi tarvitaan aito kiinnostus kohtuulliseen oikeudenmukaisuuteen. Toimivien valvontamekanismien kehittäminen edellyttää elävää kosketuspintaa kehitysmaiden työläisten arkeen. Toivon, että tämä näyttely voisi osaltaan luoda sitä.

Näyttelyn tekstikatkelmat ovat poimintoja Elina Grundströmin kirjoittamasta kirjasta Alkuperämaa tuntematon. Kertomus Kiinan keisarista ja kenkätehtaan tytöistä (Tammi 2002). Kirjan valokuvat ovat samalta kuvausmatkalta kuin näyttelyn materiaali.

Kiitän kaikkia matkan varrella Suomessa, Hongkongissa, Taiwanissa ja Vietnamissa kohtaamiamme avuliaita ihmisiä, erityisesti Duc Thanh Co Ltd:n työntekijöitä, Huongia ja Hoaa perheineen ja ystävineen, Jimmya perheineen, tulkkiamme Ngocia, Sari Pirttistä, Jouko Kuismaa, Jukka Pääkköstä ja vaimoani Liisa Kalliota, sekä SASK:ia, Ulkoasiainministeriön kehitysyhteistyöosastoa, Valtion valokuvataidetoimikuntaa ja Suomen Kulttuurirahastoa, jotka ovat tukeneet tämän näyttelyn toteuttamista."

Helsingissä  4.11.2002                                      Yrjö Tuunanen