Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  | 
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In EnglishKOHTAAMISPAIKKANA KONGO

Kongo ja Pohjoismaat

9.5.-8.10.2006Skandinaavit Belgian Kongossa

Yhteispohjoismainen kiertonäyttely KONGOSPÅR avautui Kulttuurien museossa nimellä KOHTAAMISPAIKKANA KONGO. Näyttelyn pääteema on 1800-luvun lopussa ja 1900-luvun alussa entisessä Belgian Kongossa työskennelleiden skandinaavien osuus maan kolonisoimisessa sekä Belgian kuninkaan Leopold II:n aikana, kun Kongo oli hänen henkilökohtainen siirtomaansa, että maan siirryttyä suoraan Belgian hallintaan. Kongossa toimineet pohjoismaiset virkamiehet, sotilaat, lähetyssaarnaajat ja jokilaivojen miehistöt keräsivät myös etnografisia esineitä paikallisilta kansoilta.

Kongon synkkä siirtomaahistoria

Ei Suomessa eikä muissakaan Pohjoismaissa tunneta yleisesti Pohjoismaiden siirtomaahistoriaa entisessä Belgian Kongossa. Arvioiden mukaan puolet kongolaisista eli synkimpien arvioiden mukaan jopa 10 miljoonaa ihmistä kuoli siirtomaakauden aikana, kun maasta haluttiin ottaa kaikki hyöty mm. pakottamalla ihmiset keräämään kumia, niin ettei pääasiassa maanviljelyllä toimeen tullut väki pystynyt huolehtimaan omasta ravinnonsaannistaan. Näyttelyssä tuodaan esiin myös alueen nykytilanne.

Museokokoelmat

Kaikissa pohjoismaissa on museokokoelmia Kongosta, vapaavaltion ajalta (1885-1908), Belgian siirtomaa-ajalta ja esim. lähetyssaarnaajien kokoelmia itsenäisyydenkin alalta. Etenkin Ruotsissa ja Tanskassa on mittavat kokoelmat, esineiden ja kuvien lisäksi myös filmiaineistoa. Kulttuurien museon yli 400 esineen kokoelman ovat hankkineet Kongojoen alueella 1900-luvun alusta 1930-luvulle työskennelleet suomalaiset höyrylaivojen koneenkäyttäjät, joiden kokoelmia on esillä pysyvästi myös Kulttuurien museon perusnäyttelyssä Kaukaa haettua.

Yhteistyötahot

Muut näyttelyssä mukana olevat tahot ovat Etnografiska museet ja Statens Museer för Världskultur Ruotsista, Etnografisk Samling / Nationalmuseet Tanskasta, Etnografisk museum / Universitetets kulturhistoriske museer Norjasta ja Riksutställningar Ruotsista. Kaikissa maissa näyttelyyn liittyy seminaareja, joita Suomessa koordinoi Hanasaaren kulttuurikeskus.

Näyttelyn yhteydessä on julkaistu tanskalaisen kirjailijan ja luennoitisijan Peter Tygesenin ruotsinkielinen kirja Kongospår. Suomeksi kirja on saatavissa nimellä Kohtaamispaikkana Kongo.

Nordisk Kulturfonden tukee näyttelyä.

Lisätiedot

Tutkija Heli Lahdentausta
puh. (09) 4050 9817
heli.lahdentausta(at)nba.fi

Museonjohtaja Eija-Maija Kotilainen
puh. (09) 4050 9811
eija-maija.kotilainen(at)nba.fi