Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  | 
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In EnglishKOTONA LÄNSI-AFRIKASSA

Käyttöesineitä Eila Kivekkään kokoelmasta

11.5.-31.12.2004Eila Kivekkään elämäntyö Länsi-Afrikassa

Maisteri Eila Kivekäs (1931-1999) teki kaupallisen uransa jälkeen toisen elämäntyön perustamalla Kehitysmaayhdistys Indigon ja käynnistämällä useita kehityshankkeita Länsi-Afrikassa. Matkoillaan hän keräsi n. 1500 esineen kokoelman, joka tuli Kulttuurien museon haltuun vuonna 2001 Kivekkään tahdon mukaisesti. Lahjoituksen myötä kokoelmasta tuli Kulttuurien museon Afrikka-kokoelmien kivijalka.

Esineet on hankittu vuosina 1987-1998 etupäässä Malista ja Guineasta, mutta myös Ghanasta, Nigeriasta, Beninistä, Burkina Fasosta, Togosta ja Norsunluurannikolta. Ne on ostettu suurimmaksi osaksi toreilta, vuosien aikana tutuksi tulleilta kauppiailta, pieniltä viikoittain järjestettäviltä kylämarkkinoilta ja käsityöläisten kotoa.

Käyttöesineitä kierrätysmateriaaleista

Kokoelmaan kuuluu pääasiassa uusia, tämän päivän käyttö- ja rituaaliesineitä. Länsi-Afrikassa perinteisten käsityötekniikoiden ja raaka-aineiden rinnalle on otettu käyttöön uusia valmistusmenetelmiä ja materiaaleja. Kankaankudonta, savenvalanta, veisto, punonta sekä raudanvalmistus ja -työstö ovat edelleen tärkeitä käsityömuotoja, mutta uusi piirre on kierrätysmateriaalien käyttäminen perinteisten luonnonmateriaalien ohella. Alumiinia, romurautaa, jätemuovia ja lasia käytetään käsityön raaka-aineena yhtä lailla kuin villaa, puuvillaa, savea, eri puulajeja ja kasvikuituja. Esimerkiksi veden kuljetus- ja säilytysastioita on perinteisesti valmistettu poltetusta savesta ja koverretuista kalebasseista. Niiden rinnalla on tänä päivänä käytössä kierrätysmateriaaleista valmistettuja metalliämpäreitä ja -kastelukannuja sekä kumi- ja nahkasankoja. 

Eila Kivekäs:

"Tässä aineellisen niukkuuden maailmassa meidän jätteemme kokevat totaalisen muodonmuutoksen, hylätystä tuleekin haluttu, rumasta kaunista, haitasta hyötyä. Materia kokee tässä prosessissa täydellisen transformaation, tai pikemminkin, esineet heräävät kuolemasta uuteen elämään. Ne saavat uuden merkityksen, joka syntyy uudestaan funktionaalisesta tehtävästä sekä täysin erilaisen kulttuurin kontekstista." (Romun toinen elämä -kirjan esipuheesta, 1997.)

Aikaisemmat näyttelyt

Eila Kivekkään kokoelman esineitä on ollut aikaisemmin nähtävänä neljässä näyttelyssä Pyynikinlinnassa Tampereella ja eri puolilla Suomea.

Kulttuurien museon näyttelyn on koonnut Eija-Maija Kotilainen ja suunnitellut Jussi Salmivuori.