Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  | 
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In EnglishKUVIA LAPISTA

Saamelaiset muiden ja omin silmin

6.11.2005 - 5.3.2006Pohjoinen kulttuuri kuvissa

Pohjoinen luonto, revontulet ja tunturit ovat houkutelleet matkailijoita Lappiin niin Euroopasta kuin Suomestakin 1600-luvulta lähtien. Kuvia Lapista kertoo saamelaisten perinteisestä kulttuurista lyijykynäpiirrosten, akvarellien ja esineiden välityksellä. Saamelaisten nykypäivää esittelevät lyhyet dokumenttifilmit.

Herman Paul

Näyttelyn lyijykynäpiirrokset ovat saksalaisen Hermann Paulin tekemiä. Paul oli Suomeen muuttanut muusikko, joka sittemmin käänsi Kalevalan. Hän teki matkan Lappiin talvella 1859 ja kirjoitti päiväkirjan, joka julkaistiin vuonna 1860 Papperslyktan -viikkolehdessä nimellä Slädparti till Lappland, blad ur min dagbok.

Samuli Paulaharju

Tutkimusmatkailija Samuli Paulaharju teki useita Lapin-matkoja. Hän hakeutui mielellään myös kolttasaamelaisten pariin. Vuonna 1914 hän samosi kolttien mailla, maalasi akvarelleja ja otti valokuvia. Paulin lyijykynäpiirroksia ja Paulaharjun vesiväritöitä säilytetään Museoviraston kuva-arkistossa ja ne ovat nyt ensimmäistä kertaa yleisön nähtävinä. Näyttelyn esineet ovat Kansallismuseon kokoelmista.

Saamen kielen asema

Suomessa asuu noin 8000 saamelaista, joista moni on muuttanut etelään. Monikulttuurisessa Helsingissä ns. city-saamelaiset pitävät kiinni kielestään ja kulttuuristaan mm. järjestämällä kielipesätoimintaa alle kouluikäisille lapsille. Helsingin yliopistossa saamea opiskellaan saamentutkimuksen opintokokonaisuutena. Inarissa Saamelaisalueen koulutuskeskuksen opetuskielinä ovat saame ja suomi. Koulussa saa yleissivistävän koulutuksen lisäksi ammatillista perustutkintokoulutusta. Näyttelyssä esitetään koulutuskeskuksen opiskelijoiden tuottamia lyhyitä dokumenttifilmejä.

Lisätiedot

Intendentti Ildikó Lehtinen
puh. (09) 4050 9816
ildiko.lehtinen(at)nba.fi