Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  | 
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In EnglishMARUBI-STUDIO

Valokuvia Albaniasta 1858-1952

5.5.2010 - 23.1.2011MARUBI-STUDIO esittelee suomalaiselle yleisölle ensimmäistä kertaa laajasti albanialaisia dokumenttivalokuvia 1800-luvun lopulta ja 1900-luvun alusta. Näyttelyssä esitellään Pietro (Pjëter) Marubin (1830−1904) Albaniaan perustaman valokuvastudion kuvia kolmen sukupolven ajalta.

Piacenzassa Italiassa syntynyt, taidemaalarina ja kuvanveistäjänä toiminut Marubi joutui lähtemään kotimaastaan toimittuaan nuorena aktiivisesti Garibaldin kannattajissa. Hän päätyi Albanian pohjoisosiin Shkodran kaupunkiin. Tarinan mukaan Marubi hankki sattumalta paikallisesta pikku kaupasta ensimmäisen kameransa, puisen kolmijalkaisen laatikon, jossa oli silmäntapainen ja jonka nimeä edes kauppias ei tiennyt. Harjoiteltuaan ja opeteltuaan valmistamaan lasilevynegatiiveja Pietro Marubi avasi oman liikkeen, Driteshkonja Marubin, tarkoituksenaan "kirjoittaa valon avulla", siis ottaa valokuvia.

Ensimmäinen julkinen Marubi-kuva vuodelta 1858 tunnetaan nimellä "Hamza Kazazi". Etunimensä uuden kotimaansa vuoksi Pjëteriksi muuttanut Marubi seurasi ja kuvasi Albanian poliittisia tapahtumia, ja tuli siksi tunnetuksi ulkomaillakin. Taiteilijana hän halusi vangita kamerallaan myös Shkodran ympäristön kauniit maisemat ja kaupunkiin käymään tulleiden vuoristolaisten puvut. Töiden lisääntyessä hän palkkasi kaksi apulaista, Kodhelin veljekset, jotka molemmat opiskelivat valokuvausta Italiassa. Nuoremman veljen Kel Kodhelin (1870−1940) uudistusideoiden mukaan studiota laajennettiin, ja se varustettiin aurinkosuojalla ja liikkuvilla verhoilla. Italian-tuliaisina otettiin käyttöön myös uusin tekninen keksintö, hopeanitraattilevyt.

Naimattomaksi ja lapsettomaksi jäänyt Pjëter Marubi lahjoitti liikkeensä Kel Kodhelille, joka muutti kiitokseksi omankin sukunimensä Marubiksi. Kel jatkoi Marubi-studion toimintaa ja kehitti sitä edelleen. Hän aloitti ulkokuvauksen tallentaen 1910- ja 20-lukujen historiallisia tapahtumia, tavallisia ihmisiä ja kuuluisia henkilöitä, kuten Wiedin prinssi Wilhelmin, Albanian lyhytaikaisen kuninkaan, saapumisen maahan 1914. Kelin poika, Gegë Marubi (1907−1984), edusti kolmatta sukupolvea Marubi-valokuvaajia. Hän opiskeli 1920-luvulla Lyonissa Lumièren veljesten perustamassa ensimmäisessä valokuva- ja elokuva-alan koulussa ja työskenteli ammattivalokuvaajana Shkodrassa 1920-luvun lopulta vuoteen 1952 asti. Hän luopui lasilevynegatiiveista ja oli uranuurtaja selluloidifilmin käytössä.

Gegë Marubi lahjoitti Marubi-studion valokuvakokoelman Albanian valtiolle 1978. Fototeka Marubi Shkodrassa sisältää yli 150 000 valokuvaa. Vain harvoja niistä on koskaan julkaistu. Vuodesta 1994 lähtien kokoelmaa on konservoitu Unescon rahoituksella ja se pyritään saamaan laajempaan käyttöön.

Näyttely koostuu 71 valokuvasta, joista useissa nähdään hienoja pukuja, koruja ja aseita. Valokuvia täydentää kolmisenkymmentä esinettä Kulttuurien museon kokoelmista. Niistä suurimman osan keräsi kansatieteilijä Ilmari Manninen tutkimusmatkallaan entisen Jugoslavian alueelta maalis-toukokuussa 1935. Manninen toimi tuolloin Suomen kansallismuseon kansatieteen osaston johtajana. Tekstiilejä, koruja ja aseita käsittävä kokoelma on kerätty Kosovon ja Makedonian albaaneilta.

Albanian nykypäivään voi tutustua kahden filmin kautta. Elian Stefan ja Gyler Mydytin Concrete Mushrooms kertoo diktaattori Enver Hoxhan rakennuttamien satojentuhansien betonibunkkereiden kekseliäästä uusiokäytöstä. Toinen filmi on Elvis Lulen ohjaama Crossing the Borders (teksti englanniksi).

Tekijät

Näyttelyarkkitehti Jenni Reuter
Valosuunnittelu Kimmo Karjunen
Foundation for Albanian Visual Arts Across Borders (FAVA) on tukenut näyttelyä.
Yhteistyökumppanina on ollut Voionmaan opisto.

Lisätiedot

Heli Lahdentausta
puh. (09) 4050 9817
heli.lahdentausta(at)nba.fi

Eija-Maija Kotilainen, museonjohtaja
puh. (09) 4050 9811
eija-maija.kotilainen@nba.fi