Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  | 
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In EnglishMITÄ KUULUU?

15.4.-28.9.2008Kaisu Paavilainen ja Anne Siirtola:

"Mitä kuuluu? on kasvava sosiaalinen taideprojekti, jonka parissa olemme työskennelleet vuodesta 2004. Teosmateriaalia olemme keränneet työpajoissa Suomessa ja Venäjällä. Työpajoihin on osallistunut eri ikäisiä ihmisiä Vuokkiniemestä, Vienan Karjalasta sekä eri paikkakunnilta Suomesta. Osallistuneiden kanssa on pohdittu, mikä on tärkeintä elämässä. Nyt esillä olevat teokset liittyvät lapsuuteen ja muistamiseen."

Aikakone

"Aikakone-teos vie takaisin omaan, 1970-luvulla Itä-Suomessa elettyyn lapsuuteemme, sen kyläpaikkoihin ja mummon syliin: tuolloin oli aikaa tarkkailla ja tehdä havaintoja vapaana kaikesta kiireestä ja huolehtimisesta.

Muu teosmateriaali on syntynyt koululaisille pidetyissä työapajoissa vuosina 2004-2007.

Teoksissa rinnastuvat lasten elämä Vuokkinemessä ja Suomessa. Miten lapsuus on toisenlainen pienessä kylässä Vienan Karjalassa kuin nyky-Suomessa? Miten erilaiset ympäristö ja elämänmeno näkyvät lasten haaveissa tai ruokapöydän äärellä?"

Tuulipaikka

"Tuulipaikka-installaatiossa lapset ovat tehneet muisteluliinoja elämänsä tärkeimmistä ihmisistä. Ääninauhalla vuokkiniemeläinen Maikki kertoo karjalaisista kuolemaan ja hautaamiseen liittyvistä tavoista. Videoprojisointi on Vuokkiniemestä kalmismaalta, missä edelleen tuulessa heiluu tuulipaikkoja merkkinä siitä, että joku muistaa ja välittää.

Haluamme kiittää kaikkia projektiin osallistuneita lapsia Vuokkiniemestä, Vienan Karjalasta, Hyvinkäältä, Mäntsälästä ja Kajaanista."

Kaisu Paavilainen ja Anne Siirtola

Mitä kuuluu? -näyttelyt

Mitä kuuluu? -projekti on ollut esillä Hyvinkään taidemuseossa ja Rauman taidemuseossa 2005, Mäntän Kuvataideviikoilla 2006 sekä Etelä-Karjalan taidemuseossa Lappeenrannassa, Kajaanin taidemuseossa ja Keravan taidemuseossa 2007.