Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  | 
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In EnglishMUOTOILUA PUSKASSA

Potentials - Design in the Field

8.11.2006 - 4.3.2007Muotoilu kehityksen edistäjänä

Muotoilua puskassa esittelee ns. sosiaalisen muotoilun sovelluksia Namibiassa, Indonesiassa, Kolumbiassa ja Suomessa. Eri maissa toteutetut projektit tarkastelevat muotoilua kehityksen edistäjänä ja köyhyyden vähentämisen välineenä. Muotoilun avulla paikallisissa yhteisöissä on kehitetty uusia tuotteita ja palveluja sekä vahvistettu osaamista. Näyttely esittelee myös projekteissa syntyneitä käsityötuotteita.

Potentials - Design in the Field -hanke

Muotoilua puskassa on osa Taideteollisen korkeakoulun World Design -tutkimusryhmän ja namibialaisen Pambilii-yhdistyksen välistä Potentials - Design in the Field -tutkimus- ja kehityshanketta. Sen avulla pyritään edistämään sosiaalisen muotoilun tutkimusta sekä herättämään keskustelua käsityön uusista toimintatavoista kehitysalueilla. Hankkeessa ovat mukana Paola Cabrera Viancha, Kolumbia, Melanie Harteveld Becker, Namibia, Adhi Nugraha, Indonesia, ja Suomesta Inkeri Huhtamaa, Johanna Illman, Sanna Latva-Ranta, Satu Miettinen sekä Laura Pokela.

Sosiaalinen muotoilu vähentää köyhyyttä

Sosiaalinen muotoilu (social design) on tärkeä työväline köyhyyden vähentämisessä. Sosiaaliselle muotoilulle on keskeistä ihmisten hyvinvoinnin lisääminen sekä elinkeinojen vahvistaminen. Toimintatapana on erilaisten muotoilutilanteiden luominen, ihmisten voimavarojen vahvistaminen ja ns. hiljaisen tiedon valjastaminen yhteisölliseen käyttöön.

Esimerkiksi Namibiassa paikalliset käsityöläisyhteisöt ovat yhdessä suomalaisten muotoilijoiden kanssa kehittäneet uusia tuotteita, joissa on yhdistetty innovatiivisella tavalla perinteisiä tekniikoita ja uusia materiaaleja. Koulutusta on edistetty perustamalla korutyöpaja Windhoekin College of Arts -taideoppilaitokseen ja kehittämällä osallistuvaa matkailua Namibiassa. Osallistuvassa matkailussa matkailijoille opetetaan paikalliseen kulttuuriin liittyviä taitoja, ja näin he tutustuvat alueen ihmisiin ja elämäntapaan.

Hankkeita eri maissa

Näyttely tuo esiin Namibiassa toteutettujen projektien lisäksi seuraavia teemoja ja hankkeita:
  • Ns. reilu kauppa yhdistää kehitysmaiden tuottajat ja suomalaiset ostajat. Miten muotia voidaan tuottaa kulttuurisesti ja ekologisesti kestävällä tavalla?
  • Suomi / Matkailun tuomat mahdollisuudet lappilaisille käsityöläisnaisille työllistymiseen ja itsensä toteuttamiseen.
  • Kolumbia / Kulttuurisesti kestävä muotoilu käsityön kehittämisen työvälineenä.
  • Indonesia / Perinteestä saatavat teemat ja innovaatiot sekä niiden soveltaminen ja uudistaminen muotoilun avulla.
Yhteistyötahot

Potentials-hanke on osoitus laajasta yhteistyöstä sekä instituutioiden että ruohonjuuritason toimijoiden välillä eri maissa. Kehittämistoimintaa ja yhteistyötä täytyy tehdä kestävällä tavalla. Sekä käsityö- että teollista tuotantoa voidaan kehittää ja sen arvoa voidaan nostaa muotoilun avulla. Se vaatii muotoilun liittämistä yhdeksi kehittämistyön osa-alueeksi.

Potentials - Design in the Field -näyttely oli esillä Namibian kansallisgalleriassa alkuvuodesta 2006.

Potentials-hanketta ovat tukeneet Suomen ulkoasianministeriö ja Taideteollinen korkeakoulu.

Potentials II -projekti jatkaa Taideteollisen korkeakoulun ja namibialaisen Pambili-yhdistyksen yhteistyötä. Projektin toinen osa sisältää sosiaalista muotoilua pohtivan näyttelyn valmistamisen Namibian kansallisgalleriaan sekä paikallisia muotoilutaitoja kehittäviä työpajoja Namibiassa ja Etelä-Afrikassa.

Lisätiedot

Satu Miettinen, Taideteollinen korkeakoulu
puh. (09) 756 30 399, 050 - 3526452
satu.miettinen(at)uiah.fi