Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  | 
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In EnglishRAJATILASSA

Kuvia ja tarinoita Ukrainasta

9.5.-7.10.2007Ukraina, rajamaa

Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen vuonna 1991 Ukrainasta ja Venäjästä tuli erillisiä valtioita ja naapuruksia. Tänään yli 48 miljoonan asukkaan Ukraina on yksi Euroopan suurimmista maista. Euroopan unionin itälaajentumisen myötä Ukrainasta on jälleen tullut rajamaa, jonka rajojen yli sadat tuhannet ihmiset liikkuvat päivittäin. Sana 'ukraina' juontuu vanhasta slaavilaisesta krai-sanasta, joka tarkoittaa maata, reunaa, myös rajamaata.

Rajan monet merkitykset

Rajatilassa - Kuvia ja tarinoita Ukrainasta kertoo elämästä Ukrainan itäisellä rajalla. Uuden rajan syntyminen ja läheisyys vaikuttaa paikallisten ihmisten elämään monella tavalla. Passia on kannettava aina mukana tarkastusten varalta, ja esimerkiksi perunasäkin hankkiminen lähitorilta on saattanut mutkistua, jos vanha markkinapaikka jäänyt toiselle puolelle uutta valtionrajaa.

Näyttely jäsentyy neljän erillisen, mutta toisiaan leikkaavan teeman myötä. Rajatila on läsnä ihmisten elämässä konkreettisena rajan ylittämisenä ja sen vartiointina. Rajatila on myös ajallinen käsite ja viittaa sekä ihmisten että luonnon muutokseen. Tämä prosessi merkitsee rajaan kasvamista mutta myös muisteloa, jonka myötä kasvuprosessi saa merkityksensä yksittäisen ihmisen ja kokonaisen kansakunnan muistissa.

Yhteistyötahot

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Ulkopoliittisen instituutin kanssa. Työryhmään kuuluvat ukrainalainen sosiologi Arseniy Svynarenko ja venäläinen politiikantutkija Vadim Kononenko (haastattelut ja tekstit), tutkija Katri Pynnöniemi (valokuvat) sekä Terhi Tuomi (näyttelysuunnittelu).

Lisätiedot

Tutkija Katri Pynnöniemi, Ulkopoliittinen instituutti
puh. (09) 4342 0713
katri.pynnoniemi(at)upi-fiia.fi

Museonjohtaja Eija-Maija Kotilainen, Kulttuurien museo
puh. (09) 4050 9811
eija-maija.kotilainen(at)nba.fi