Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  | 
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In EnglishSILKILLE KIRJOTTU

Suzhoun silkkikirjontataidetta

1.12.2004 - 2.1.2005Kahdentuhannen vuoden perinne

Suomeen vuodenvaihteeksi saapunut silkkikirjontanäyttely esittelee ensimmäistä kertaa maassamme yhtä kiinalaisen silkinkirjonnan neljästä keskeisimmästä koulukunnasta, Suzhoun kirjontaperinnettä.

Suzhoun silkkikirjonnalla on noin kahdentuhannen vuoden perinteet ja Suzhoun-kirjontakoulukunta eli Su-koulukunta erottuu muista kiinalaisista kirjontakoulukunnista selvimmin hienostuneisuutensa ja tyylikkään kuviointinsa ja värisävyjen hallintansa ansiosta.

Silkki hohtaa kirjontatöissä

Näyttely esittelee Suzhoun silkkikirjontaperinnettä laajasti noin viidenkymmenen kirjontatyön avulla. Nähtävänä oli muun muassa kahdentuhannen vuoden takaisten mallien mukaan tehtyjä kirjontatöitä, klassisten kiinalaisten maalausten ja kalligrafiatöiden pohjalta tehtyjä kirjontoja, kaksipuolisia kirjontatöitä sekä uusia kirjontatekniikoita käyttäviä töitä. Näyttelyesineiden joukossa oli myös keisarillisten hoviasujen kirjottuja osia sekä silkinkirjojan työvälineet. Joulukuun 1.-4. päivinä näyttelyssä on paikalla suzhoulainen silkinkirjoja työssään.

Kulttuurien museossa on suzhoulaisten kirjontatöiden lisäksi esillä myös muutamia antiikkisia mandariinineliöitä suomalaisista yksityiskokoelmista sekä kiinalainen, Suzhoussa kirjottu teatteripuku Suomen teatterimuseon kokoelmista.

Yhteistyötahot

Silkille kirjottu - Suzhoun silkkikirjontataidetta -näyttely toteutettiin Suomen ja Kiinan kansantasavallan välisen kulttuurivaihto-ohjelman puitteissa. Näyttelyn oli Kiinassa koonnut Kiinan kulttuuriministeriön alainen China International Exhibition Agency suzhoulaisesta kutojamestari Ren Huixianin -museosta. Näyttelyn suomalainen tuottaja oli Suomi-Kiina-seura. Suomen opetusministeriö tuki näyttelyn järjestämistä Suomessa.

Lisätiedot

Veli Rosenberg
puh. 040 - 754 6057
veli.rosenberg(at)kolumbus.fi