Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  | 
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In EnglishSIPERIAAN!

Matias Aleksanteri Castrén Siperiassa

3.12.2013 - 1.6.2014Kulttuurien museon ja Helsingin yliopistomuseon yhteisnäyttely
Helsingin yliopistomuseo, Arppeanum-rakennus, Snellmaninkatu 3, Helsinki


Kielentutkija M. A. Castrénin syntymästä on kulunut 200 vuotta. Hän teki kaksi tutkimusmatkaa Siperiaan: 1841-1844 ja 1845-1849. Hänen tavoitteensa oli osoittaa suomen kielen ja siperialaisten hantin, mansin ja samojedikielten sukulaisuus, mutta hän tutki ennakkoluulottomasti muitakin siperialaisten alkuperäiskansojen kieliä.

Miltä Siperian kielikartta näyttää nyt? Kamassin kieli on kuollut, enetsin ja nganasanin puhujia on vain satoja, ja hantin, mansin, nenetsin ja selkupin kielet ovat uhanalaisia. Kulttuurien museon ja Helsingin yliopistomuseon yhteistyönä tuottamassa näyttelyssä verrataan Castrénin matkoja ja kielisukulaisten 1840-luvun elämää tämän hetken Siperian-tutkimukseen ja kielitilanteeseen.

Castrén ei ollut ainoastaan kielentutkija, vaan hän teki muistiinpanoja myös Siperian alkuperäiskansojen elämänmenosta, uskonnosta, kansanrunoudesta ja maantieteestä sekä hankki esineitä Helsingin ja Pietarin museokokoelmiin. Kiinnostavaa on, että vuonna 1869 avatussa Arppeanum-rakennuksessa oli jo tuolloin esillä yliopiston historiallis-etnografisen museon esineiden joukossa nyt näyttelyssä nähtäviä siperialaisia esineitä.

Helsingin yliopistomuseo

Arppeanum tarjoaa SIPERIAAN!-näyttelyn, Yliopistomuseon perusnäyttelyn sekä Luomuksen Mineraalikabinetin lisäksi myös palasen Helsingin kulttuurihistoriaa; valurautainen porras on komeimpia Pohjoismaissa ja Keisarisalissa on SIPERIAAN!-näyttelyn ajan esillä yliopiston kokoelmiin kuuluvat keisarimuotokuvat sekä Aleksanteri I:n pronssinen rintakuva. SIPERIAAN!-näyttelyn jälkeen museo- ja näyttelytoiminta Arppeanumissa lakkaa, ja Yliopistomuseo siirtyy keväällä 2015 Helsingin yliopiston päärakennukseen. Kulttuurien museo puolestaan muuttaa vuoden 2014 aikana Tennispalatsista Suomen kansallismuseon tiloihin.

Näyttelyn tekijät


Tuotanto
Kulttuurien museo / Suomen kansallismuseo, Helsingin yliopistomuseo, Suomalais-Ugrilainen Seura

Käsikirjoitus
Ildikó Lehtinen, Kulttuurien museo / Suomen kansallismuseo

Ulkoasu
Marjaana Kinnermä

Työryhmä
Sten Björkman, Pasi Hulkko, Kristiina Karinko, Heikki Kettunen, Ulla Kostiainen, Ildikó Lehtinen, Jaana Tegelberg, Pia Vuorikoski

Äänimaailma
Lotta Jalava, Ildikó Lehtinen, Merja Salo, Florian Siegl

Valosuunnittelu
Mikko Pirinen, Nanni Vapaavuori
VKK 388