Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  | 
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In EnglishJOUNI KAIPIA: TILOJA JA TILANTEITA

Arkkitehtuurivalokuvia joissa on ihmisiä (ja muutama eläin)...

25.11.2009 - 21.2.2010"Arkkitehtuurivalokuvissa ei juuri näe ihmisiä. Niissä rakennuksia tarkastellaan itseisarvoisina muotoina ja sommitelmina; arvaamattomasti käyttäytyvillä elävillä olennoilla ei tässä lajissa ole sijaa.

Minulle merkityksellinen arkkitehtuuri näyttäytyy toisin. Se ilmentyy tilanteissa: ruumiillisuuden kokemuksessa ja mielen reaktioissa tilan ja aineen aistimukseen, omaan ja kanssaihmisten läsnäoloon. Arkkitehtuuria on kotikynnyksellään istuja, ikkunasta kurkottaja, portaassa empijä. Rajatilassa oman pesän ja ulkopuolisen maailman välissä määrittyy rakennustaiteen todellinen laatu. Tässä kohtaamisessa - intensiivisyyden, intiimiyden ja arvokkuuden yhtäaikaisuudessa - asuu myös kauneuden mahdollisuus.

Kohtaamisesta on kysymys kuvissanikin. Useimmiten ne perustuvat katsekontaktiin ja yhteiseen sopimukseen kuvattavan kanssa - klassisen katukuvaajan metsästäjänotteita en tunne omikseni. "Ratkaiseva hetki" ei ole sulkimen laukaisu vaan sitä edeltävä hyväksyvä nyökkäys. Kuvattavien näkökulmasta olen tietenkin vain kameransa kanssa tungetteleva länsimaalainen turisti, jonka tarkoitusperistä ei oikein saa tolkkua; heidän suopeutensa on koko kuvaustapahtuman ehto."

*

"Näyttelyn kuvat ovat matkoiltani Aasiassa viimeisen kymmenen vuoden ajalta. Olen hakeutunut paikkoihin joissa ikiaikaiset rakennustavat ovat vielä luonteva osa jokapäiväistä elinpiiriä ja ihmiset yhtä ympäristönsä kanssa. Vuosituhansien aikana hioutuneet rakentamisen muodot ovat kehittyneet paikallisten - usein rajallisten - resurssien ehdoilla, loogisena seurauksena erilaisista luonnonolosuhteista. Väestöräjähdys, globaali yhdenmukaistuminen ja rahatalouden armottomat lait hävittävät kovaa vauhtia tätä rakennettujen elämänilmiöiden kirjoa. Erilaisuus katoaa; samalla katoaa se pohjimmiltaan samankaltainen kotona olemisen tuntu joka ihmisistä näissä keskenään hyvinkin erilaisissa ympäristöissä huokuu.

Kuvieni näkökulma on kenties idealistinen, romanttinen ja estetisoiva. Rajaus on tietoinen - vieraantuneisuuden ja rumuuden kuvastolla riittää kyllä tulkkeja muutenkin.

Eihän autenttista arkkitehtuurikokemusta voi valokuvan keinoin välittää, mutta jotain hetkellisen läsnäolon tunnusta voi kuvaankin vangita, viipaloida hetken palasia. Näistä palasista, kuin rakennuspalikoista ikään, kokoan sitten omia mieli- ja maailmankuviani.

Olkaa hyvät!"

- Jouni Kaipia


Näyttelyssä on vajaa sata valokuvaa, yhtä lukuunottamatta vuosilta 1998-2008. Kuvia on Bangladeshista, Burmasta, Intiasta, Japanista, Kambodzasta, Kiinasta, Laosista, Malesiasta, Nepalista, Thaimaasta, Tiibetistä ja Vietnamista. Kuvat on koottu teemallisesti yhdeksäksi teoskokonaisuudeksi:

Tänään kotona
Julkisivuaiheita
Katetta
La Scala
A Room with a View
Incontro alla Porta d'Oro
The World on My Doorstep
Arkipyhää
Vesiasioita

Kuvat ovat lumppupaperille tulostettuja ja puupaneeleille pohjustettuja pigmenttimustesuihkutulosteita
Kuvankäsittely Timo Kirves
Valosuunnittelu Kimmo Karjunen

Lisätiedot

Jouni Kaipia, puh. 040 - 739 1929, kaipia(at)welho.com