Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  | 
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In EnglishVÄRIMATKA KIINAAN

11.5.2011 - 29.1.2012Valokuvanäyttely VÄRIMATKA KIINAAN esittelee kiinalaista värikulttuuria - värien käyttöä, värisymboliikkaa ja väreille annettavia merkityksiä. Vuosina 2005-2011 eri puolilla Kiinaa otettuja kuvia on esillä peräti 90. Niissä nähdään väri-ilmiöitä sekä Kiinan kansainvälistyvissä suurkaupungeissa että alkuperäisenä säilyneissä pikkukylissä. Kuvauspaikkakuntia ovat mm. Beijing, Hangzhou, Hong Kong, Shanghai, Suzhou ja Wuhan sekä pikkukylät Zhuge Chang Le Cun ja Yu Yuan Cun. Valokuvateosten lisäksi esillä on kaksi kuva-animaatiota ja muutamia esineitä.

Merkitsevät värit

Valokuvissa värit näyttäytyvät osana arkkitehtuuria, koteja ja julkitilasisustusta, ihmisten pukeutumista ja arkielämää sekä luontoa. Kuvat on ryhmitelty väriteemoittain, joita ovat punainen, keltainen-kulta-oranssi, sininen-vihreä, valkoinen-musta, pinkki ja monivärinen. Kuvista käy ilmi yhtäältä perinteisen ja modernin kiinalaisen värikulttuurin kontrasti, toisaalta yllättävänkin selvät yhteydet perinteisen ja modernin värimaailman välillä.

Perinteiset viisi väriä (punainen, sinivihreä, keltainen, musta ja valkoinen) ovat tyypillisesti esiintyneet yksivärisinä laajoina väripintoina tai kaikkien viiden värin yhdistelmänä. Modernissa värikulttuurissa värien rikkaus on huikea, ja toisaalta kansainvälistymisen myötä 'värittömyys' on tullut uudella tavalla muotiin. Myös Kiinan kulttuurin ainutlaatuiset ilmiöt, kuten vuonna 1979 voimaan astuneen yhden lapsen politiikan seuraukset, tulevat yllättävillä tavoilla näkyville värivalinnoissa.

Kiinassa väreillä on voimakas symboliarvo, ja yhden värin merkitys voi olla eri yhteyksissä erilainen, jopa vastakkainen. Kiinan kielessä sana 'väri' liittyy onnellisuuteen, sillä sana 'yán' (颜) tarkoittaa sekä väriä että kasvoja muodostaen merkityksen 'onnesta loistavat kasvot'. Koska väreillä on suuri merkitys, Kiinassa toimivien ulkomaisten yritysten on oltava tarkkoja tuotteiden ja viestinnän värivalinnoissa, jotta värit viestisivät toivottuja asioita.

Tekijät

Valokuvat: Janne Kommonen, Kirsi Kommonen, Chen Shuxun.
Näyttelyn tekstit perustuvat Kirsi Kommosen tutkimukseen Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoulussa.
EPSON on tukenut näyttelyä.

Näyttelyyn liittyy englannin- ja kiinankielinen julkaisu, joka tiedote avautuu tästä:
 pdf KUMU_varimatka_kirja (18.5 KB)

Lisätiedot

Janne Kommonen
puh. 040 - 4877 181
janne.kommonen(at)compassion.fi

Kirsi Kommonen
puh. 040 - 4196 821
kirsi.kommonen(at)compassion.fi

Lehdistötiedote  pdf KUMU_Varimatka_Kiinaan (179 KB)
Värimatka 1