Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  | 
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In EnglishWHY GATHER? YHDESSÄ VAI ERIKSEEN

9.5.-2.9.2012Aalto-yliopiston oppilaiden näyttely Kulttuurien museossa

WHY GATHER? Yhdessä vai erikseen -näyttelyssä Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun oppilaat ottavat taiteen keinoin kantaa Suomessa tällä hetkellä käytävään keskusteluun maahanmuutosta, erilaisuuden sietämisestä ja rasismista. Opiskelijat pohtivat myös yleisemmin etnografisten museoiden roolia yhteiskunnassa.

Näyttely on syntynyt Museum as artist media -maisterikurssilla. Kurssilla on ollut aikaisempia näyttelyitä Helsingin kaupunginmuseossa vuosina 2006-2010 sekä happening Ateneumissa 2011.

WHY GATHER? esittelee kontrasteja menneen ja nykyisen välillä. Näyttelyssä mm. rinnastetaan Akseli Gallen-Kallelan Itä-Afrikasta tuomaa esineistöä virtuaaliroolipeleihin (Timo Bredenberg) ja tuodaan taiteilijaopiskelijan koko omaisuus museaaliseen tyyliin arkistoituna 4 kuukauden ajaksi näyttelyn osaksi (Ilari Laamanen). Saksasta kotoisin oleva  Dinah Günther on tehnyt huomioita Suomesta löytämistään saksalaisista esineistä, ja italialainen Gianluigi Biagini tuo anarkiaa museoon mm. rikkomalla vitriinin. Kulttuurien museon kokoelmiin kuuluva tiibetiläinen matka-alttari saa uuden ulottuvuuden osana installaatiota (Enni Kömmistö), ja museon kokoelmien keräilijät saavat rinnalleen nykypäivän vertailukohtia (Anna Virtanen). Iranilaiset vaatteet taas yrittävät leijua kohti suomalaista kotia (Outi Turpeinen).

Museot voivat olla taiteilijoille ja muotoilijoille kuin aarrearkkuja, mutta samanaikaisesti niiden toimintatapoja pitää tarkkailla kriittisesti. Tässäpä piileekin monialaisen yhteistyön suola. Opiskelijoiden ja museoiden yhteistyöstä hyötyvät kaikki: museo saa mm. kokeilevan ja ennakkoluuloja ravistelevan näyttelyn pienellä budjetilla, ja toisaalta oppilaat pääsevät kurkistamaan loputtoman kiehtovaan esineiden ja tarinoiden maailmaan, jonka museo tarjoaa.

Lisätiedot

Outi Turpeinen
kurssin ohjaaja, taiteilija, Tat
puh. 040 - 5387 079
outi(at)koodia4.fi

Eija-Maija Kotilainen
museonjohtaja
puh. 040 - 128 6431
eija-maija.kotilainen(at)nba.fi