Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  | 
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In EnglishOpetus | Kaukaa haettua


Lukion opetusmateriaaliC  Mannerheim ja Dalai-lama

C. G. Mannerheim tapasi 13. Dalai-laman Keski-Aasian-matkallaan kesäkuussa 1908. Alla on muutama tekstikatkelma Mannerheimin päiväkirjasta.
Tehtävä: Oppilaat lukevat allaolevat tekstit ja vastaavat kysymyksiin. Sen jälkeen he etsivät tietoa Tiibetin nykytilanteesta.


"Iltapäivällä käyn vierailulla kukkulalla erään Dalai Laaman lähimmän laaman luona. Kiviportaitten juurella seisoo kaksi kiinalaista vartiosotamiestä. -- -- Kiinalaiset viranomaiset näyttävät hyvin tarkoin vartioivan Dalai Laamaa. Ainakin kertoi muuten hyvin vaitelias Ven, että sotilasketju vartioi pääsyä Utai Shaniin ja että siinä tapauksessa, että Dalai Laama yrittäisi lähteä sieltä, hänet siitä estettäisiin, tarvittaessa asevoimalla. -- -- En kuitenkaan voinut olla huomaamatta sitä mielenkiintoa, millä Ven vartioi askeleitani. Erityisesti hän laski sydämelleni halunsa päästä tulkkina mukaani siinä tapauksessa, että Dalai Laama vastaanottaisi minut puheilleen. Sitä taas, että tämä ei ollenkaan ollut halukas saamaan Veniä audienssin todistajaksi, tulin vakuuttuneeksi, kun erikoisesti lähetetty sanantuoja, vanhastaan tuntemani tibettiläinen ruhtinas, tuli luokseni tietämään, kenen haluan ottaa mukaani tulkiksi, ja osoitti jakamatonta tyytyväisyyttä kuullessaan, että minulla oli oma tulkkini. Varmuuden vuoksi hän kuitenkin vielä kysyi, aionko ottaa mukaani Venin."

"Ylhäällä oli kunniavartiona joukkue kiinalaisia sotilaita upseerin komennossa sekä täydessä juhlaprameudessa oleva jangvutun virkamies (aikaisemmin mainittu Ven). Hänen oli näköjään vaikea salata kiukkuaan, kun sanoin hänelle hankkineeni vastaanoton vain kahdelle hengelle, itselleni ja tulkilleni. Hänellä oli kiivas, mutta tulokseton keskustelu parin Dalai Laaman seurueeseen kuuluvan henkilön kanssa. Sisään mennessäni näin hänen tekevän turhia yrityksiä tunkeutua sisään jälessäni."

"Pienessä huoneessa, jonne tultiin sivulta, istui Dalai Laama kullatussa valtaistuimen tapaisessa nojatuolissa, joka nojasi matoilla peitettyyn, peräseinään liittyvään korokkeeseen. -- -- Hän sanoi viihtyvänsä yhtä hyvin Gumbumissa ja Utai Shanissa kuin pohois-Mongoliassakin. Hänen sydämensä oli kuitenkin Tibetissä. Nyt oli saapunut monta tibettiläistä ja kaikki kehoittivat häntä palaamaan Lhasaan, minkä hän ehkä tuleekin tekemään. Pekingiin hän ei vielä ollut päättänyt matkustaa. Sanoin hänelle, että Venäjän kansan jakamaton myötätunto oli ollut hänen puolellaan, kun hän oli katsonut olevansa pakoitettu lähtemään maastaan. -- -- Tämä myötätunto ei ollut heikennyt vuosien mukaan, ja missä hän olikaan, hän saattoi olla varma, että ylhäiset ja alhaiset Venäjällä seuraavat mielenkiinnolla hänen askeleitaan. -- -- Ulko-ovella sain heti kimppuuni Venin, joka yritti heruttaa minusta, mitä keskustelu oli kosketellut niin pitkän vastaanoton aikana. Hänelle tietenkin uskottiin asiat yksityisseikkoja myöten. Näin hänen lisävarmuuden vuoksi käyvän Tshaon kimppuun, jolle olin kuitenkin sitä ennen antanut tarpeelliset ohjeet."

"Dalai Laama vaikutti minusta eloisalta henkilöltä, jonka sekä sielun- että ruumiinvoimat olivat täysin tallella. -- -- Että hänen sympatiansa Kiinaa ja sen esivaltaa kohtaan olivat laimeat, näkyy riittävän selvästi koko vastaanottoni lavastuksesta. Hän antoi keskustelun aikana kaksi kertaa katsoa, oliko joku kuuntelemassa oven esiripun takana. -- -- Missään tapauksessa hän ei näytä henkilöltä, joka on alistunut näyttelemään Kiinan hallituksen toivomaa osaa, vaan päinvastoin sellaiselta, joka ainoastaan odottaa tilaisuutta sekoittaakseen vastapelaajansa kortit."

(Mannerheim, Carl Gustaf Emil, Matka Aasian halki II, s. 452-453 ja 458-461. Suomen Kirja 1940-1941.)Esimerkkikysymyksiä:

1  Millaiset Dalai-laman ja Kiinan viranomaisten suhteet olivat Mannerheimin mukaan?

2  Mitä voit päätellä Tiibetin asemasta Kiinassa Mannerheimin päiväkirjamerkintöjen mukaan?

3  Ota selvää, millainen alue Tiibet on. Miten Tiibetin asema on vaihdellut 1900-luvulta nykypäivään?

4  Millainen on Tiibetin ja Dalai-laman asema nykyisin? Millaiset ovat Dalai-laman ja Kiinan suhteet?Vinkkejä tiedonhakuun:

http://tiibetseura.fi/

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kiina

http://fi.wikipedia.org/wiki/Tiibet

http://en.wikipedia.org/wiki/TibetPääsivulle