Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  | 
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In EnglishOpetus | Uskontojen maailmaUskonnolliset symbolit ympärillämmeJohdanto Usma symbol2 
Tähti 

Mitä symbolit ovat?

Svastika  
Svastika / hakaristi 

Ymmärrätkö, mitä näet?

Usma symbol6  
Käsi 

Silma (2)
Silmä
Tehtäviä Usma symbol3  Risti 
Opettajan ohjeet Solmu
Päättymätön solmu / hannunvaakuna
Lähteet Usma symbol5
Yin & yang

USMA logo ilman tekstia

 _________________________________________________________________________

Oppimateriaalin ovat laatineet Inka Tuominen ja Johannes Virkkunen Helsingin yliopiston Opettajakoulutuksen harjoitustyönä. Oppimateriaalin lisäksi verkossa on neljä videota, joilla eri uskontojen edustajat kertovat omasta uskonnonharjoituksestaan liittyen seuraaviin teemoihin: uskonnolliset juhlat, rukoileminen, alttari ja onni.
 
 _________________________________________________________________________ 
 

Johdanto


Oletko koskaan miettinyt, miten eri uskonnot näkyvät tämän päivän Suomessa? Ensimmäisenä mieleen tulevat varmasti erilaiset kirkot, moskeijat ja hautakivien ristit. Kuitenkin ympärillämme on enemmän uskonnollisia symboleita kuin arvaammekaan, sillä monet niistä ovat lähteneet kulkemaan omia polkujaan, emmekä edes tiedä niiden olleen alun perin uskonnollisia symboleita. Tämän opetusmateriaalin tarkoituksena on viedä sinut matkalle ympäri maailmaa tarkastelemalla näitä piiloutuneita uskonnollisia symboleita ympärilläsi. Hyvää matkaa!
 
 

Mitä symbolit ovat?


Symbolit ovat tunnistamisen ja viestinnän välineitä. Niiden avulla voidaan havainnollistaa ja yksinkertaistaa vaikeitakin asioita - kun näemme vaikkapa kuvassa tutun symbolin, tiedämme, mihin se liittyy ilman että sen sisältöä tarvitsee selittää. Symbolit eivät liity vain uskontoihin, ympärillämme on kaikenlaisia symboleja, esimerkiksi nähdessämme kyltin, johon on piirretty vanhanaikainen bussi sinisellä pohjalla, tiedämme että lähellä on bussipysäkki.

Symboleiden katsotaan olevan ihmiskunnan yhteistä kulttuuriperintöä. Monet niistä ovat olleet käytössä eri kulttuureissa toisistaan riippumatta. Symboleja on myös lainattu, niiden merkityksiä on muutettu ja niiden käyttötarkoitukset ovat vaihdelleet arkisista tarkoitusperistä uskonnollisiin.
 

Ymmärrätkö, mitä näet?


Symbolien käyttö on välillä vaikeaa, koska niitä ei aina tulkita niin kuin niiden käyttäjä on tarkoittanut. Yhtenä syynä tähän on se, että symbolit ovat syntyneet nykyisestä poikkeavassa ympäristössä. Sisältö on saattanut muokkautua erilaiseksi eri ajan kuluessa tai kun merkki on lainattu toiseen kulttuuriin.

Hyvä esimerkki tästä on hakaristi eli svastika. Länsimaissa se tunnetaan parhaiten natsismin symbolina, mutta esimerkiksi hindulaisuudessa se symboloi äärettömän pyhää tai hyvää. Symbolit voivat siis aiheuttaa vääriä mielleyhtymiä, jos niitä ei osaa tulkita oikein.

Sivun alkuun

_________________________________________________________________________
 

 

Symbolit


 

Tähti


Tähti on eräs yleisimmistä uskonnollisista symboleista. Varhaisimmat ihmisen piirtämät tähdet löytyvät jo esihistoriallisista kalliomaalauksista. Niiden merkitystä voi vain arvailla, mutta varmaa on, että tähdet ovat kiehtoneet ihmismieltä kauan. Niillä on myös ollut iso merkitys ajanlaskussa ja suunnistamisessa.

Suomalaisen joulukuusen latvassa loistavan tähden tausta on Betlehemin tähdessä, joka loisti Jouluevankeliumin mukaan valaisemassa tietäjien matkaa Jeesuksen luokse. Punainen tähti taas on vakiintunut viittaamaan kommunismiin, se esiintyi esimerkiksi Neuvostoliiton lipussa.

Kuusisakarainen daavidintähti tunnetaan juutalaisuuden symbolina, joka alun perin on symboloinut suojaavaa kilpeä. Tähti on ollut merkittävässä roolissa juutalaisten syrjinnässä: Natsi-Saksassa juutalaiset pakotettiin käyttämään keltaista daavidintähteä vaatteissaan, jotta heidät voitiin erottaa julkisesti muusta väestöstä. Myös keskiajalla juutalaiset joutuivat välillä kantamaan tähteä merkkinä uskonnostaan. Nykyään daavidintähti on saanut positiivisen sävyn ja se on esimerkiksi Israelin valtion lipussa juutalaisuuden tunnuksena.

Samanmallisia tähtiä voidaan löytää läpi historian eri kulttuurien piiristä. Muun muassa hindulaisessa ja buddhalaisessa uskonnollisessa taiteessa symboli on hyvin tunnettu. Hindulaisuudesa kuvion nimi on shatkona ja sen ajatellaan koostuvan kahdesta kolmiosta, joista toinen kuvaa maskuliinista eli miehistä ja toinen feminiinistä eli naisellista voimaa. Tähtikuvio liitetään hindulaisuudessa usein myös rikkauden, valon ja tiedon jumalatar Lakshmiihin. Vastaava kuvio on yleinen myös Japanin shintolaisuudessa, jonka parista vanhimmat löydöt on tehty 2 500 vuotta sitten.

Viisisakarainen pentagrammina tunnettu tähti on keskiajalla ollut kristillinen symboli, joka on viitannut Kristuksen ristiinnaulitsemissa saamaan viiteen haavaan. Nykyään se liitetään yleisemmin julkisuudessa satanismiin tai uusiin uskontoihin, muun muassa uuspakanalliset wiccat käyttävät sitä. Sama tähti on tuttu myös suomalaisen takavuosien metalliyhtyeen HIM:in logosta. Kiinassa taolaisuudessa pentagrammi kuvaa viittä elementtiä, joista maailma koostuu.

Suomalais-ugrilaiseen kansanperinteeseen on kuulunut kahdeksankulmainen tähti, joka on tunnettu kannuksenpyöränä. Nykyään se on symbolina monissa suomensukuisten kansojen lipuissa sekä suomalaisista vaakunoissa. Suomalaisessa kansanperinteessä taivaan tähdistä erityisessä asemassa on ollut Pohjantähti eli Pohjannaula, jolla taivaan kannen ajateltiin olevan naulattu paikalleen.

Ehkäpä maailman laajimmalle levinnyt tähtisymboli on islamilaisen maailman kuunsirppi ja tähti, jotka monesti toimivat islamin symbolina. Ne löytyvätkin esimerkiksi monen moskeijan katolta. Se on vuosituhansia vanha kuva-aihe Lähi-idässä, joka on vähitellen otettu islamin symboliksi.

Tuttu paikka tähdille ovat myös erilaiset liput. Yhdysvaltojen lipussa ne symboloivat osavaltioita. 13 raitaa ovat Yhdysvaltojen alkuperäiset osavaltiot sen itsenäistyessä. Myöhemmin perustetut ovat jokainen saaneet tähden lippuun, ja lipusta onkin käytetty ajoittain nimeä Tähtilippu. Yhdysvalloissa tähti on myös sheriffin virkamerkissä. Euroopan unionin lipussa tähdet taas viittaavat Euroopan kansoihin ja niiden väliseen yhteistyöhön. Toisaalta tähtien on nähty viittaavan Neitsyt Marian, Euroopan suojeluspyhimyksen, pään ympärille perinteisesti piirrettyyn tähtien muodostamaan sädekehään.

Nykyään tähtiä näkee useassa paikassa koristeena. Seuraavan kerran, kun näet tähden esimerkiksi tennarin varressa Converse-merkin logossa, ajattele, kuinka paljon sillä on merkityksiä!

Sivun alkuun

_________________________________________________________________________Usma symbol2


Usma symbol7

Svastika / hakaristi


Hakarististi eli svastika esiintyy useissa kulttuureissa lukuisina muunnoksina. Se on hyvin vanha merkki, vanhimmat löytyneet svastikat on tehty yli 4 000 vuotta sitten nykyisen Pakistanin alueella. Nykyään sitä esiintyy etenkin Aasiassa buddhalaisuuden, jainalaisuuden ja hindulaisuuden vaikutuspiirissä. Sanskritinkielinen nimi "svastika" merkitsee onnea tuottavaa ja hindulaisuudessa se liitetään muun muassa elämää ylläpitävään rakkauden jumala Vishnuun. Buddhalaisuudessa sitä sanotaan toisinaan paratiisin avaimeksi ja se symboloi hyvää onnea. Muinaisilla skandinaaveilla se oli Tor-jumalan vasara. Lisäksi sitä on esiintynyt esimerkiksi Väli-Amerikan intiaaneilla sekä etruskeilla, jotka asuivat nykyisessä Italiassa ennen roomalaisia.

Svastikan on uskottu tuottavan onnea, joten monin paikoin Intiaa se on tapana piirtää esimerkiksi talon eteen. Onnea tuottavan puolen lisäksi sen on ajateltu tarkoittavan esimerkiksi aurinkoa säteineen tai neljää ilmansuuntaa. Lisäksi svastikan on nähty kuvastavan liikettä ja aikaa.

Hakaristi on tunnettu Suomessa vähintään rautakaudelta lähtien. Sitä on käytetty pitkään suomalais-ugrilaisessa perinteessä koristeaiheena. Sen erästä suomalaista muunnosta kutsutaan tursaansydämeksi. Talvi- ja jatkosodan aikana hakaristi oli maalattu suomalaisten lentokoneiden siipiin tunnukseksi. Se oli myös monien sotilasjärjestöjen tunnuksessa, sen takia esimerkiksi sotaveteraanien kuolinilmoituksissa saattaakin olla hakaristi. Tämä suomalainen hakaristin sotilaskäyttö ei kuitenkaan viitannut natseihin, vaan se oli perua sen vanhasta käytöstä onnen symbolina.

Nykyään hakaristi tuo monille mieleen natsit. Hitler piirsi itse kansallissosialistien lipun ja vastapäivään menevä hakaristi vanhana germaanisena symbolina toimi siinä viittauksena arjalaisiin, joita natsit pitivät myyttisenä ihannerotuna. Natsiyhteyksien takia ikivanhalla symbolilla onkin nykyään länsimaissa kielteinen kaiku ja esimerkiksi Saksassa sen käyttö on kielletty.

Sivun alkuun

_________________________________________________________________________Svastika


 

Käsi


Käsi on eräs yleisimmin käytetyistä uskonnollisista symboleista, onhan se ihmisen ehkä tärkein työväline. Sen keskeisyyden vuoksi se on nykyään yleisesti käytetty symboli. Esimerkiksi käsi kädessä liitetään usein ajatukseen rauhasta ja ystävyydestä. Luultavasti siksi sitä käytetään myös monien yritysten logona, tästä tunnetuimpana esimerkkinä suomalaisille lienee Nokia.

Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa voi nähdä koristeita, jotka esittävät auki olevaa kättä, jonka kämmenen keskellä usein on silmä. Näiden hamsaksi kutsuttujen amulettien (latinaksi amuletum eli suojaesine) tehtävänä on torjua vahinkoa tuottavaa pahaa silmää. Hamsalla on myös monta muuta nimeä riippuen kutsujansa uskonnosta, esimerkiksi islamilaisella alueella se tunnetaan Fatiman kätenä profeetta Muhammadin tyttären mukaan, kristityt kutsuvat sitä Marian kädeksi viitaten Jeesuksen äitiin ja juutalaisille se on Miriamin käsi Mooseksen sisaren mukaan.

Hindulaisuudessa vastaavanlaisessa asennossa tehtyä elettä kutsutaan abhaya mudraksi, jonka avulla hälvennetään pelkoa ja uskomusten mukaan ele antaa myös jumalallista suojelusta. Intialaisessa, kaiken elämän kunnioittamista korostavassa uskonnossa jainalaisuudessa sama kohotettu kämmen symboloi sitoutumista väkivallattomuuteen. Myös käsien erilaisilla asennoilla on uskonnollisia merkityksiä. Buddhalaisuudessa ja hindulaisuudessa käsien symbolisia asentoja kutsutaan mudriksi. Mudria, joita joidenkin lähteiden mukaan on yhteensä 64, voidaan käyttää esimerkiksi apuna meditoinnissa ja niillä ajatellaan olevan erilaisia vaikutuksia ihmiseen.

Kristinuskossa sormien ristiminen tarkoittaa rukousta. Toisinaan kristityt käyttävät niin ikään sormet ylöspäin osoittavia yhteen painettuja kämmeniä kuvaamaan rukousta. Samaa elettä käytetään monissa Aasian maissa tervehdyksenä. Lukuisissa keskiaikaisissa maalauksissa kuvataan Jeesus-lapsi näyttämässä elettä, jossa peukalo, etusormi ja keskisormi ovat pystyssä. Tällä viitataan kristilliseen pyhään kolminaisuuteen.

Eräs tuttu esimerkki uskonnollista perää olevista käsieleistä on pirunsarviksi kutsuttu ele, jossa etu- ja pikkusormi ovat pystyssä muiden ollessa alhaalla. Tämä erityisesti hevimuusikoiden nykyään suosima ele on vanhaa eurooppalaista kansanperinnettä. Sormien muodostamat sarvet viittasivat paholaiseen, jota eleen avulla torjuttiin. Hindulaisuudessa ja buddhalaisuudessa vastaavaa elettä kutsutaan karana mudraksi. Senkin avulla torjutaan pahaa. Samankaltainen tausta on keskisormen näyttämisellä: keskiajan Euroopassa keskisormi oli paholaisen symboli ja noidat pystyivät langettamaan kirouksen näyttämällä keskisormea.

Sivun alkuun

_________________________________________________________________________ Usma symbol6

Silmä


Silmällä on monenlaisia uskonnollisia merkityksiä. Se on otettu moniin uskontoihin symboliksi jo varhain, esimerkiksi muinaisessa Egyptissä silmä oli Horus-jumalan silmä, jonka uskottiin tuovan vaurautta ja onnea. Antiikin kreikkalaiset taas kertoivat tarinoita kykloopeista, hurjista yksisilmäisistä jättiläisistä.

Kristinuskossa silmä viittaa usein Jumalan kaiken näkevään katseeseen. Tässä merkityksessä se on myös Yhdysvaltojen dollarin setelissä. Monesti populaarikulttuurissa tämän silmän ajatellaan liittyvän vapaamuurareihin, joka on ehkä historian tunnetuin salaseura.

Hindulaisuuteen ja moniin new age -uskontoihin kuuluu käsitys otsalla hieman kulmakarvojen välin yläpuolella sijaitsevasta näkymättömästä kolmannesta silmästä, jolla ihminen pystyisi näkemään hengellisiä asioita. Hindujumala Shivan otsaan kuvataan usein kolmas silmä, joka liittyy jumalan tuhovoimiin.

Useissa kulttuureissa tunnetaan ajatus pahasta silmästä, jolla katsomalla voidaan tuottaa aikaan onnettomuuksia ja pahoja asioita. Monin paikoin siltä on voitu suojautua varustautumalla silmänmuotoisilla amuleteilla. Lähi-idässä näitä sinisestä lasista tehtyjä amuletteja kutsutaan nimellä nazar. Silmän maagisen voiman taustalla on ollut uskomus silmästä sielun peilinä, jonka kautta pahansuopa ihminen saattoi levittää pahuutta ympärilleen.

Mainintoja pahasta silmästä löytyy niin Raamatun Vanhasta testamentista kuin Koraanistakin, mutta se on pikemmin osa kansankulttuuria kuin virallista uskontoa. Uskomus tunnetaan etenkin Lähi-idässä ja Latinalaisessa Amerikassa. Myös antiikin roomalaiset olivat huolissaan pahasta silmästä. Luultavasti uskomus onkin hyvin vanha ja peräisin islamin ja kristinuskon synnyinmailta Lähi-idästä. Kuitenkin myös intialaiseen kansanperinteeseen kuuluu käsitys pahasta silmästä.

Sivun alkuun


_________________________________________________________________________


 
Silma (2)

Risti


Risti on geometrinen kuvio, joka koostuu kahdesta toisensa leikkaavasta pysty- ja vaakasuorasta viivasta. Risti tunnetaan parhaiten kristinuskon symbolina, mutta se on sitä paljon vanhempi symboli, jota monet muutkin uskonnot ovat käyttäneet. Erilaisia muunnoksia rististä onkin yli 400. Muodon yleisyys johtuu sen yksinkertaisuudesta ja tunnistettavuudesta.

Suomessa risti näkyy kristillisenä symbolina monessa paikassa kirkoista kuolinilmoituksiin ja aina Suomen lippuun asti. Lisäksi kielikuvana monet meistä kantavat jotakin "ristiä" eli henkistä taakkaa. Risti on esimerkiksi valtion jakamissa kunniamerkeistä sekä monista vaakunoista ja logoista. Yksi tunnettu ristin käyttäjä tunnuksessaan on humanitaarinen järjestö Punainen risti.

Rankaisuvälineenä "perinteinen" latinalainen risti on kehittynyt egyptiläisestä T-rististä: ristiinnaulitun pään yläpuolelle asetettiin keppi, johon kirjoitettiin hänen nimensä ja tuomionsa aihe. T-ristin tunsivat myös muinaiset skandinaavit, jotka nimittivät sitä Tor-jumalan vasaraksi. Se oli ukkosen, salaman ja myrskyn merkki.

Väärinpäin oleva risti mielletään usein nykyään saatananpalvojien tunnukseksi. Ylösalaisin oleva latinalainen risti on kuitenkin alun perin Jeesuksen opetuslapsen mukaan nimetty Pietarinristiksi. Pietari ristiinnaulittiin vanhan perimätiedon mukaan pää alaspäin. Tämä oli hänen oma tahtonsa, koska hän ei ollut mielestään yhtä arvokas kuolemaan kuten Jeesus.

Sivun alkuun

_________________________________________________________________________ Usma symbol9


Usma symbol3

Päättymätön solmu / hannunvaakuna


Päättymättömällä solmulla tarkoitetaan merkkiä, joka näyttää siltä kuin rengasmainen nauha olisi solmittu itsensä kanssa katkeamattomaksi. Se esiintyy etenkin buddhalaisuudessa, jossa se symboloi monesti Buddhan viisautta. Myös esimerkiksi islamilaisissa abstrakteissa koristeissa esiintyy usein sama koristeaihe. Päättymätön solmu yhdistetään usein ikuisuuteen, ja Tiibetin buddhalaisuudessa se onkin elämän kiertokulun symboli. Lisäksi sama kuvio on esiintynyt niin intiaanien kuin kelttien koristeaiheissa.

Suomessa samantyyppistä kuviota on kutsuttu hannunvaakunaksi. Sitä on käytetty onnea tuovana symbolina ja kaiverrettu perinteisesti esimerkiksi juuston valmistuksessa käytettäviin muotteihin. Vanhin tunnettu hannunvaakuna on löydetty 1000-luvulta peräisin olevista suksista. Nykyään hannunvaakunan löytää esimerkiksi nähtävyyttä tarkoittavasta liikennemerkistä, Kalevala-koruista sekä Applen tietokoneiden komentonäppäimestä.

Sivun alkuun

_________________________________________________________________________


Solmu 

Yin & yang


Kiinalaisessa taolaisuudessa yinin ja yangin symboli kuvaa vastakohtia ja vastakohtien olemassaolon välttämättömyyttä. Yin ja yang ovat maailmankaikkeudessa vaikuttavaa kaksi voimaa, joiden yhteisvaikutusta kutsutaan taoksi. Tao kuvaa järjestystä ja rytmiä, jossa pienimmälläkin asialla on oma paikkansa ja jossa ihminen, maa ja taivas ovat jatkuvassa vuorovaikutuksessa.

Tao-merkissä valkoinen puoli on yang, jota kuvataan maskuliiniseksi, aktiiviseksi ja tuleksi. Tumma puoli on yin, joka edustaa esimerkiksi naiseutta, passiivisuutta ja vettä. Perinteisessä kiinalaisessa filosofiassa on ajateltu, että yin ja yang ovat elämän perusvoimia ja toista ei voi olla olemassa ilman toista. Molemmat vuorottelevat kuin yö ja päivä, kesä ja talvi tai kylmä ja kuuma.

Kaikessa on sekä yiniä että yangia, mutta kumpikaan ei ole selvästi hyvä tai paha. Hyvä on sekoitus molempia, paha taas jommankumman puutetta. Sanotaan, että sanat ovat alun perin tarkoittaneet kukkulan aurinkoista ja varjoista rinnettä. Kun aurinko on päivän mittaan kulkenut, varjoinen ja aurinkoinen rinne ovat vaihtaneet päittäin paikkaa.

Sivun alkuun

_________________________________________________________________________


 Usma symbol5

Tehtäviä

 
 
1. Keksi esimerkkejä siitä, missä olet kyseisiä symboleita nähnyt?

2. Etsi symbolit näyttelyn esineistä!

2. Mitä muita uskonnollisia symboleita tiedät? Entä muita kuin uskonnollisia symboleja?

3. Kehitä oma symboli ja mieti, mitä se kuvastaa. Vertaile symboliasi muiden symboleihin!

4. Valitse näyttelystä yksi symboli, joka on mielestäsi kiinnostavin. Minkä symbolin valitsit ja miksi? Voit myös samalla pohtia, mitkä symbolit olivat sinulle tutuimpia tai läheisimpiä ja miksi.

5. Ota seuraavalle oppitunnille kuvia puhelimellasi niin monesta luetelluista symboleista kuin löydät. Eniten löytänyt voittaa!

6. Valitse jokin uskonnollinen symboli, jota ei ole mainittu. Ota siitä selvää ja esittele se muille.

7. Pohdi, miksi symboleita on olemassa. Miten ne ovat syntyneet? Miksi symboleita pidetään merkityksellisinä ja tärkeinä?

8. Symbolien sanotaan kuvaavaan uskontoja. Huomaatko yhtäläisyyksiä tai eroavaisuuksia merkityksissä, joita symboleille eri uskonnoissa ja kulttuureissa annetaan? Vastaavatko nämä merkitykset tai tavat kuvata uskontoa omaa näkemystäsi kyseisestä uskonnosta?

Sivun alkuun

_________________________________________________________________________
 

Opettajan ohjeet

 
 
Tehtävät soveltuvat niin yläkoululaisille kuin lukiolaisille esimerkiksi historian, uskonnon tai elämänkatsomustiedon teemoihin. Kysymysten alkuun on sijoitettu helpompia kysymyksiä, kun taas loppupäässä on enemmän lukiolaisille soveltuvia syvemmälle meneviä kysymyksiä. Oppilaat tutustuvat teksteihin ja tehtäviin pareittain tai pienissä ryhmissä. Tehtäviä olisi hyvä käydä koko luokan kanssa läpi, sillä niiden on tarkoitus herättää ajatuksia ja keskustelua.

Symboleita on yhteensä seitsemän. Oppilaat voivat tutustua niihin myös "asiantuntijaryhminä" - jokainen ryhmä tai pari tutustuu yhteen tai muutamaan symboliin, jonka jälkeen ryhmät sekoitetaan niin, että jokaisessa ryhmässä on jäsen jokaisesta asiantuntijaryhmästä. Tämän jälkeen jokainen kertoo omasta symbolistaan muille ryhmän jäsenille.

Oppilaat voivat tutustua aineistoihin ja tehtäviin joko jo museokäynnin aikana tai sen jälkeen esimerkiksi seuraavalla oppitunnilla, kun museokäyntiä puretaan. Materiaali soveltuu myös sellaisenaan tutustuttavaksi oppitunnilla ilman museossa käyntiä. Tehtäviä voi tehdä myös valikoiden tai aineistoa hyödyntää muuten opetuksessa. Aikaa tekstien lukemiseen ja tehtävien tekemiseen olisi hyvä varata noin 45 minuuttia.

Tehtävät eivät ole perinteisiä museon lisätehtäville tyypillisiä sisällön ymmärtämistä testaavia "etsi tekstistä"- kysymyksiä, vaan niiden avulla on tarkoitus saada oppilas pohtimaan omaa suhdettaan uskonnollisiin symboleihin ja auttaa näkemään uskonnollista alkuperää olevien symbolien runsaus ympärillämme.

Sivun alkuun

_________________________________________________________________________
 
 

Opetuspaketin lähteet


Chevalier, Jean: Dictionnaire des Symboles. Laffont, Paris 1986.

Cirlot, J.E: A Dictionary of Symbols. Routledge, London 1971.

Cush, Denise et al.: Encyclopedia of Hinduism. Routledge, London 2009.

Palmer et al.: Chinese religious life. Oxford University Press, New York 2011.

Palva, Heikki & Perho, Irmeli: Islamilainen kulttuuri. Otava, Helsinki 1998.

Peltomaa, Harri & et al.: Uskontojen verkot: oppikirja. Opintoverkko, Kerava 2010.

Smart, Ninian: Uskontojen maailma. Otava, Helsinki 2005.

Stutley, Margaret: The Illustrated Dictionary of Hindu Iconography. Routledge, London 1985.

Talve, Ilmar: Suomen kansankulttuuri. SKS, Helsinki 2012.

Turunen, Ari: Hyvän ja pahan merkit. Atena, Jyväskylä 2002.

Vesterinen, Ilmari: Shintolaisuus: Japanin kansallisuskonto. Gaudeamus Helsinki University Press, 2012.

http://europa.eu/about-eu/basic-information/symbols/flag/index_fi.html

Sivun alkuun

_________________________________________________________________________
 


Valokuvia


Kuva suurenee klikkaamalla

HKI kadet 1  HKI nopat  HKI risti 1
 
 
HKI solmu  HKI tahti 1  HKI tahti 2
 
 

Sivun alkuun