Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  | 
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In EnglishLinnasta linnaan

Linnasta linnaan on suomalais-venäläinen linnoitusverkosto, johon Olavinlinna kuuluu. Verkostoon voi tutustua Fortforum-sivustolla, jossa on tietoa 32 suomalaisesta ja venäläisestä linnoituskohteesta suomeksi, englanniksi ja venäjäksi.

Fortforum palvelee matkailijoita ja historiasta kiinnostuneita. Sivustolla esitellään linnoituskohteita ja kerrotaan niiden historiasta ja matkailupalveluista.

Lisäksi verkostoa esittelee kiertävä näyttely. Se kiertää Suomea ja Venäjää vuosina 2014 ja 2015.


Yhteistyötä suomalaisten ja venäläisten linnojen ja linnoitusten välillä on tehty Museovirastossa yli 10 vuotta.

Suomalais-venäläinen kulttuurifoorumi
Suomalaisten ja venäläisten linnoitusten asiantuntijat ovat tavanneet Suomalais-venäläisessä kulttuurifoorumissa vuodesta 2001.

Tässä Novgorodissa järjestetyssä foorumissa Museoviraston entinen pääjohtaja Henrik Lilius esitti ajatuksen yhteisen, rajan ylittävän, linnojen ja linnoitusten kulttuurimatkailureitin kehittämisestä.

Vuonna 2002 partnerit tapasivat kulttuurifoorumissa Lappeenrannassa. Siellä suomalais-venäläinen yhteistyö sai nimen Linnasta linnaan.

Vuosien varrella kulttuurifoorumitapaamisten lisäksi on järjestetty
seminaareja. Näitä ovat esimerkiksi Linnoitukset vankilana -seminaari Käkisalmessa vuonna 2007 ja Lapset ja linnoitus -seminaari Viipurissa ja Käkisalmessa vuonna 2012.

Linnasta linnaan -valmisteluhanke vuonna 2007
Kulttuurifoorumitoimintaa haluttiin laajentaa järjestelmällisemmäksi yhteistyöksi. Linnasta linnaan -valmisteluhanke toteutettiin 1.1.-30.6.2007.

Valmisteluhankkeessa suunniteltiin linnoista koostuvan yhtenäisen kulttuurimatkailuverkoston rakentamista ja tuotteistamista Suomeen ja Venäjälle.

Valmisteluhankkeessa luotiin konkreettiset edellytykset varsinaisen hankkeen toteuttamiselle. Hankkeen hakija ja hallinnoija oli Joensuun yliopiston Matkailun opetus- ja tutkimuslaitos. Hankkeen venäläisenä partnerina oli Leningradin alueen kulttuurikomitea, museotoimi. Suomalaisena partnerina oli Museovirasto.

Valmisteluhanketta rahoittivat Euroopan unionin ja Etelä-Savon TE-keskus sekä Lappeenrannan ja Savonlinnan kaupungit.

Linnasta linnaan -hanke vuosina 2011-2014
Linnasta linnaan oli suomalais-venäläinen kulttuurimatkailun ja linnayhteistyön kehittämishanke, joka toteutettiin vuosina 2011-2014.

Hankkeessa olivat mukana Haminan linnoitus, Kyminlinna, Lappeenrannan linnoitus, Olavinlinna ja Utin linnake.
Venäläiset kohteet olivat Ivangorodin, Kaprion ja Käkisalmen linnoitukset, Pähkinälinna, Vanha Laatokka sekä Viipurin linna. Olavinlinna on Museoviraston pääkohde.

Linnasta linnaan tähtäsi kulttuurimatkailureitistön luomiseen ja tuotteistamiseen Kaakkois-Suomen ja Venäjän Leningradin alueilla. Hanke edisti paikallista, alueellista ja kansainvälistä verkostoitumista. Se loi linnojen ja linnoitusten ympärille uusia yrittäjien ja luovien alojen verkostoja.

Kansainvälinen linnoitusverkosto tuotti Linnapäivä-yleisötapahtumia, Fortforum-verkkopalvelun, verkoston opaskirjan, Tarinoita linnoista -kirjan ja seminaareja.

Hankepartnerit olivat Itä-Suomen yliopisto, Museovirasto, Lappeenrannan kaupunki, Leningradin alueen kulttuurikomitea ja Pietarin kaupungin historiallinen museo.

Linnasta linnaan sai rahoituksen Euroopan naapuruus- ja kumppanuusinstrumentista (South-East Finland - Russia ENPI CBC 2007-2013).

Suomalais-venäläisen linnoitusverkoston yhteistyö jatkuu myös hankkeen jälkeen.Olavinlinna 350 
Haminan linnoitus Lappeenrannan linnoitusKyminlinna Utin linnake
Olavinlinna, Haminan ja Lappeenrannan linnoitukset,
Kyminlinna ja Utin linnake kuuluvat Linnasta linnaan -verkostoon.
Kuvat: Museovirasto, Päivi Hakanpää, Esko Ikonen,
Hannu Vallas, P.O.Welin.


< Linnasta linnaan -logo
ENPI lippulogo