Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  | 
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In EnglishNäyttelyt

 

Uusi perusnäyttely on avattu kesäkuussa 2015

Olavinlinnan uusi perusnäyttely esittelee linnan historiaa mm. 3D-tulostettujen, kosketeltavien linnan ja museoesineiden pienoismallien kautta. Linnan ylempien kerrosten tiloista on tehty esittelyfilmi, joka kertoo, millaista elämä linnassa on eri aikakausina ollut.

Perusnäyttelytilaan on mahdollista kulkea myös pyörätuolilla ja rollaattorilla. Näyttelyssä on myös panostettu saavutettavuuteen: esittelyfilmin avulla liikuntarajoitteiset voivat tutustua linnan yläkerrosten tiloihin ja niiden historiaan. Kosketeltavat esineet taas avaavat näyttelyä etenkin näkövammaisille täysin uudella tavalla. Toisaalta näyttelyn moniaistisuudesta hyötyvät kaikki muutkin kävijät.


Näyttelytekstit on saatavilla pistekirjoituksella museon lippukassalta.


 

Perusnäyttely
Olavinlinnan perusnäyttely. Kuva: Kansallismuseo.

 

Työpaja "Pikku herttuan sali" lapsille ja lapsenmielisille

”Pikku herttuan salissa” lapset ja miksei aikuisetkin voivat eläytyä elämään linnassa mm. kattamalla voudin pöydän perinteisillä astioilla ja ruuilla, pukeutumalla aikakauden vaatteisiin tai sotilaan varusteisiin, tekemällä historiallisia karttapalapelejä, rakentamalla oman linnan puupalikoista, kutomalla pystykangaspuilla ja leikkimällä linnan tornin muotoisella nukketalolla.


Työpajaan voi tutustua omatoimisesti sen aukioloaikana työpajaohjaajan avustuksella.  


Työpaja on suljettu tältä kaudelta, mutta on avoinna tapahtumissa ympäri vuoden erikseen ilmoitettuina aikoina. 

 

Kaudelle 2018 työpaja avataan taas kesäkuun alkupuolella. 


Työpaja sisältyy linnan normaaliin sisäänpääsymaksuun.Lapset leikkimässä Pikku herttuan sali -työpajassa. Kuva: Kansallismuseo/Risto Hämäläinen.

Lapset leikkimässä Pikku herttuan sali -työpajassa. Kuva: Kansallismuseo
/Risto Hämäläinen.


Olavinlinnan vaiheita esittelevä näyttely
"Jos muurit osaisivat kertoa - poimintoja linnan vaiheista"

 

Näyttely kertoo linnan puolustuskäytöstä ja elämästä linnassa. Näyttelytaulut sijaitsevat opastetun kierroksen varrella linnan sisätiloissa. Lisäksi tauluja on linnan pihoilla ja tykkitasanteilla.

Linnan kaikki rakennukset ja tilat on alun perin rakennettu palvelemaan nimenomaan sotilaallista tarkoitusta. Erilaisilla puolustusrakenteilla vahvistettiin linnaa vihollista vastaan. Lisäksi linnan väki tarvitsi myös arkisesti ruokaa, juomaa ja yöpymispaikan.
 

Näyttelytaulujen kuvat on koottu linnan dokumentointipiirustuksista, Olaus Magnuksen teoksesta "Historia om de nordiska folken" ja linnan arkeologisista löydöistä.


Opastauluihin voi tutustua omatoimisesti linnan pihoilla ja sisätiloissa. Lisäksi näyttelytaulut on koottu multimediaesitykseen, joka sijaitsee Olavinlinnan perusnäyttelyhuoneessa linnan pohjakerroksessa. Näyttelytauluista on lisäksi tehty julkaisu, jonka voi ostaa museokaupasta.

 
Olavinlinnasta löydettyjä tykinkuulia.