Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  | 
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In EnglishOlavinlinnan rakennusvaiheetOlavinlinna (34.5 MB)


Olavinlinnan 3D-mallinnus

3D-mallinnus kuvaa linnan kolmea eri rakennusvaihetta, keskiaikaa, vuotta 1730 ja vuotta 1799. Se näyttää konkreettisesti, miten linnan ulkomuoto muuttui esimerkiksi aseistuksen kehittymisen ja sotiin varautumisen myötä.

Olavinlinnan mallinnus havainnollistaa myös sitä, miten sekä ruotsalaisten että venäläisten kädenjälki näkyy linnassa. Mallinnusten lähteenä on käytetty vanhoja ruotsalaisia ja venäläisiä piirustuksia, mittauspiirustuksia, tutkimuksia ja vanhoja valokuvia. Jokaiseen vaiheeseen liittyy kuitenkin myös tekijöiden tulkintaa siitä, miltä linna on näyttänyt.

Mallinnuksen vanhin osa kuvaa keskiaikaa. Ruotsalaiset alkoivat rakentaa Olavinlinnaa levottomalle itärajalleen vuonna 1475. Linna oli noin 150 asemiehen tukikohta. Sen puolustus perustui myöhäiskeskiajan uutuuteen, pyöreisiin, muurista ulkoneviin torneihin, joista voitiin tulittaa laajalle alueelle. Keskiajan mallinnukseen liittyy eniten tekijöiden tulkintaa, sillä lähteitä tuolta ajalta on säilynyt vain vähän. Keskiaikaisesta linnasta on myös kadonnut eniten sellaisia osia ja piirteitä, joita ei ole enää mahdollista jäljittää ja mallintaa luotettavasti.

Vuoden 1730 mallinnus kuvaa Olavinlinnaa ennen ruotsalaisten isännyyden päättymistä vuonna 1743. Linnan Suuressa Pohjan sodassa saamia vaurioita korjattiin, ja yksi keskiaikaisista torneista oli purettu. Lisäksi linnan alueelle oli rakennettu erilaisia puurakennuksia ja -rakenteita, kuten asuin- ja työtiloja esilinnan pihalle sekä paaluesteitä rantavyöhykkeelle ja porttien edustalle puolustuksen vahvistamiseksi.

Mallinnuksen viimeinen vaihe havainnollistaa tilannetta vuonna 1799, jolloin linnan venäläiskauden suurimmat muutostyöt, bastionilinjat, oli saatu päätökseen. Linnaa uudistettiin ja laajennettiin monin tavoin: sen itäosaan rakennettiin uusi Suvorovin esilinna vesikanavineen, torneja korotettiin ja pääportti siirtyi uuteen kurtiinimuuriin. Lisäksi ruotsalaisajan puurakennukset korvattiin uusilla kivirakennuksilla.


Mallinnuksen tekijät

Museovirasto / Minna Väisänen, Johanna Nordman ja Päivi Hakanpää
Vuorio & Torkkel Computer Graphics / Ale Torkkel