Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  | 
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In EnglishKansallismuseon perusnäyttelyt uudistuvat


Kansallismuseo uudistuu ja kaikki perusnäyttelyt uudistetaan vaiheittain 2016–2019. Kansallismuseon perusnäyttely jakaantuu tällä hetkellä kolmeen eri osaan: Esihistoria, Valtakunta ja Työpaja Vintti. Itsenäisyyspäivänä 6.12.2017 aukeaa itsenäisyyden ajasta kertova Suomen tarina -näyttely. Ruotsin ja Venäjän vallan ajasta kertova näyttely uudistetaan viimeisenä ja se valmistuu vuoden 2019 aikana.

Avaa tästä Kansallismuseon pohjakartta.

KM suomentarina2

SUOMEN TARINA


Näin koskettavasti Suomen itsenäisyyden ajan tarinaa ei ole aiemmin kerrottu. Näyttely kouraisee sydämestä niin suomalaisia kuin muualta tulevia vieraita. Sen tekijöihin lukeutuvat mm. elokuvaohjaaja Juho Kuosmanen, kulttuurin moniosaaja Kaarina Hazard, historioitsija Teemu Keskisarja ja lavastaja Kari Kankaanpää.

Suomen lähimenneisyys on valoa ja syviä varjoja. Itsenäistymiseen ja sotiin liittyviä haavoja käsitellään näyttelyssä rohkeasti uudella tavalla. Näyttely tulvii myös riemua, sillä sadassa vuodessa Suomesta on kasvanut demokratian, tasa-arvon ja hyvinvoinnin maa. Hellästi nauretaan myös suomalaisten pikku kummallisuuksille – suomalaiset ovat outo, mutta onnellinen kansa! Kansa, joka rakastaa Muumeja, pallotuolia, kurahaalareita, heviä ja saunaa.

Huolella esille valitut esineet pitävät tiukasti otteessaan. Kaatuneen punasotilaan saappaat, ensimmäisten vaalien uurna, tavallisten ihmisten toisessa maailmansodassa valtiolle lahjoittamat kultaesineet sekä Karjalasta evakkona lähteneen pikku-Elvin kukkopilli ja matkalaukku tuovat historian elävästi tähän hetkeen. Digitaaliset toteutukset jatkavat siitä, mitä esinein, kuvin ja sanoin ei voida kertoa.

Vaikuttava tarina ei koskaan tarjoa vain valmiita vastauksia. Siksi näyttely jättää tilaa myös jokaisen omille oivalluksille ja tulkinnoille. 

* Näyttely aukeaa yleisölle itsenäisyyspäivänä 6.12.2017. Lämpimästi tervetuloa juhlimaan kanssamme! Kansallismuseo on auki klo 11-16, ja museoon on vapaa pääsy.
  • Draamallinen käsikirjoitus ja ohjaus: elokuvaohjaaja Juho Kuosmanen, vapaa kirjoittaja Kaarina Hazard ja projektipäällikkö Hanna Forssell
  • Asiantuntijakäsikirjoitus: dos. Teemu Keskisarja, dos. Hanna Kuusi ja dos. Jukka Kortti, sekä prof. Sakari
    Heikkinen, prof. Kimmo Rentola, prof. Veli-Pekka Lehtola, prof. Antti Häkkinen ja yliopistotutkija Aappo Kähönen
  • Lavastus: lavastaja Kari Kankaanpää 
  • Kuvitus ja graafinen suunnittelu: graafikko Elina Warsta ja suunnittelija Kasper Tammela
  • Digitaaliset sovellukset Matti Niinimäki, valaistussuunnittelu Jenni Pystynen, äänimaailma Viljami Lehtonen ja Aki Päivärinne

Esihistoria banneri

ESIHISTORIA


Keitä me olemme ja mistä me tulemme? Ensimmäiset asukkaat saapuivat Suomen alueelle 10 000 vuotta sitten. Millainen heidän maailmansa oli? Kansallismuseon uudistunut esihistorian näyttely on aikahyppy elävään esihistoriaan, josta rakentuu siltoja nykypäivään asti. Oivalla ja hämmästy, miten paljon meillä onkaan yhteistä esihistorian ajan ihmisten kanssa.

Näyttelyssä tutustut Suomen esihistorian kiehtovimpiin esinelöytöihin ja jännimpiin mysteereihin. Levänluhdan merovingiaikainen suohauta, miekat, eläinaiheiset esineet, hopea-aarteet ja muut huippuesineet kertovat tarinaamme jääkauden lopusta rautakauden loppuun. 

Näyttelykokemus menee iholle! Kosketa aitoa kivikirvestä, herätä eloon kalliomaalaus ja näe, kuinka mammutti liikahtaa. Digitaaliset esillepanot taikovat historian tähän hetkeen.  

Toiminnallinen ja elämyksellinen toteutus kutsuu sinut eläytymään esihistoriallisen ajan vaihtoehtoisiin maailmoihin. Näyttely ei nimittäin esitä menneestä yhtä totuutta, vaan tarjoaa vaihtoehtoisia tulkintoja uusimman arkeologisen tutkimuksen valossa. Avoimet kysymykset jäävät kutkuttamaan mieleen ja sytyttävät tiedonjanon.


Valtakunta verkko

VALTAKUNTA, 1200-1800-luvut

Valtakunta -näyttely kertoo suomalaisten vaiheista ensin kirkon ja Ruotsin maallisen vallan hallinnassa sekä Venäjän keisarikunnan osana. Näyttely on jäsennelty katolisen ja luterilaisen kirkon, hallitsijoiden ja neljän säädyn mukaan.

Vintti verkko

VINTTI - historiaa helposti

Vintti on toiminnallinen näyttely museon kolmannessa kerroksessa. Vintissä tutustutaan Suomen historian ja kulttuurin keskeisiin ilmiöihin kokeilemalla ja tekemällä. Vintti avoinna ti-su klo 12-16.
Lue lisää Vintistä