Kansallismuseo tunnus

Museokauppa |  Kokous- ja juhlatilat  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  | 
Kansallismuseon ystävät

På svenska |  In EnglishSeurasaari Soi! 2016Seurasaari soi! kansanmusiikkifestivaali pidetään tänä vuonna 14.8., 18.8. ja 20.8.21.8. Monipuolisessa konserttiohjelmassa huomioidaan koko perhe.


Seurasaari Soi! järjestetään yhteistyössä Suomen kansallismuseon, Seurasaarisäätiön ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kanssa. Tapahtuman taiteellisena johtajana toimii Maari Kallberg.


Kaikkiin konsertteihin pääsee tänäkin vuonna vain museolipun hinnalla. Merkitse tapahtuma kalenteriisi jo nyt.


Lisätietoja:


Maari Kallberg: maarikallberg@gmail.com, puh./tel. +358 50 309 3829


Ohjelma


Su 14.8.

Klo 13 ja 15, Halla

Fire in the North Sky - Saatuja sanoja


To 18.8.

Klo 12 ja 14, Antti

Lastenkonsertti

Peikkoprinsessat ja kadonneet kruunut


La 20.8.

Klo 15, Pertinotsa

Outi Pulkkinen: Lemminkäinen


Su 21.8.

Klo 13, Halla

Ruma ryhmä: Tummia tarinoita


Klo 15, Kahiluodon kartano

Ilkka Heinonen: Kansansoittajat palatseissa


Tanssia Antin pihassa aurinko
Seurasaari soi

EsiintyjätFire in the North Sky

- Saatuja sanoja

Fire in the North Sky kokoaa yhteen kansanmusiikkia, runolaulua, improvisaatiota ja tarinankerrontaa Suomesta ja Englannista. Englannissa ja Walesissä arvostelumenestyksen saaneen Kalevalan tarinoihin pohjaavan esityksen kielet ovat suomi ja englanti. Kokoonpano on ollut kolme kertaa kiertueella Englannissa ja Walesissä. Mukana ovat Suunta-yhtye eli Anna-Kaisa Liedes, Kristiina Ilmonen ja Timo Väänänen sekä Nick Hennessey. Hennessey on Englannissa tunnettu tarinankertoja ja laulaja, joka voitti runolaulun maailmanmestaruuskisat Espoossa vuonna 2000. Hän on jo pitkään esittänyt runolaulua sekä tutkinut ja käyttänyt Kalevalaa elementtinä tarinankerronnassaan.

Nick Hennessey, laulu, tarinankerronta
Anna-Kaisa Liedes, laulu
Kristiina Ilmonen, puhaltimet ja lyömäsoittimet
Timo Väänänen, kanteleet, pyngyr, laulu

Paula Crutchlow, ohjaus
Naomi Wilds, tuotanto
Adverse Camberin tuotanto

Travel to the extremes of the Finnish landscape and experience authentic creation myths alongside tales of Finland’s illustrious heroes and most resolute women.

http://www.adversecamber.org/shows/fire-in-the-north-sky/
 
Fireinthenorthsky
Peikkoprinsessat ja kadonneet kruunut

Peikkoprinsessat, eli Satu Lankinen ja Ulla-Sisko Jauhiainen ovat Peikkomaasta  karannut taiteilijakaksikko, joka musiikin ja draaman keinoin tempaa yleisön mukaansa seikkailuun. Kadotettuaan kruununsa peikot tarvitsevat jokaisen apua uusien kruunujen rakennuspuuhissa. Tarvikkeita uusiin kruunuihin päästään etsimään niin taivaalta, kuin mereltä ja metsästäkin. Esityksen musiikki on lähtöisin esiintyjien omista säveltäjän- ja sanoittajan kynistä, suomalaisilla kansansoittimilla soitetettuina ja laulettuina.

Peikkoprinsessat2016
Outi Pulkkinen
Lemminkäinen


Outi Pulkkinen laulaa vienankarjalaisia runolauluja uudelta soololevyltään Lemminkäinen. Konsertissa kuullaan muun muassa kuinka Lemminkäinen tekee sukset ja jahtaa Hiiden hirveä sekä matkaa kolmen surman läpi Päivölän pitoihin taistelemaan Ahti Suarelaisen kanssa. Konsertissa soivat myös lyyrisemmät laulut sekä jouhikko. Suurin osa lauluista pohjautuu perinteisiin sävelmiin, mutta mukana on myös Pulkkisen omaa sävelkieltä.

Outi Pulkkinen on laulu- ja jouhikkoperinteen taitaja, kokeileva äänitaiteilija sekä kansanmusiikin, improvisaation ja ilmaisun opettaja, joka valmistui musiikin tohtoriksi Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmästä vuonna 2014. Taiteellisessa tutkimuksessaan hän syventyi sekä vanhaan aikakäsitykseen ja estetiikkaan että vapaaseen improvisaatioon, jossa hän yhdistää lauluun ja ääntelyyn liikkeen ja puheen. Pulkkisen aiemmat soololevyt ovat Myyty neito (2010) - runolaulua Inkeristä ja ääni-improvisaatioon pohjautuva And All the Paths Ended (2011).

Outi Pulkkinen
Ruma ryhmä
Tummia tarinoita


Esitys koostuu erilaisista kansanlaulun lajityypeistä, mm. eeppisestä runolaulusta, balladeista ja omista sävellyksistä. Yhteisenä nimittäjänä ovat hurjat tarinat: sankarit, antisankarit, murhat, teloitukset ja tragediat.
Ilona Korhonen, laulu
Pekko Käppi, jouhikko ja laulu
Lassi Logrén, jouhikko, viulu ja laulu
Pauliina Syrjälä, kanteleet ja laulu
Anu Välitalo, visuaaliset taiteet

Yhteistyössä Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmän kanssa.

Rumaryhmä
Ilkka Heinonen
Kansansoittajat palatseissa


Mitä jos joku Karjalan muinaisista jouhikonsoittajista olisikin eksynyt Laatokan lasku-uomissa ja löytäisi itsensä soittamasta tansseja eteläisen Euroopan hoveissa ja palatseissa? Mitä tapahtuisi Rinta-Nikkolan polskille, jos gambamusiikissa marinoitu Elisabetin ajan aatelismies olisi päässyt tarttumaan pohjolan tanssisävelmiin violonellaan? Ilkka Heinonen sulauttaa keskiajan ja barokin ajan musiikkia pohjolan kansanmusiikkiin jouhikon ja G-violonen avulla.

Ilkka Heinonen on kansanmusiikkiin erikoistunut muusikko ja säveltäjä soittiminaan jouhikko G-violone ja kontrabasso. Euroopan kansanmusiikkikulttuureista vaikutteensa saaneiden yhtyeiden lisäksi Heinonen on toiminut niin solistina kuin orkestereissakin nykymusiikin ja vanhan musiikin konserteissa ja projekteissa.
IlkkaHeinonen