Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  | 
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In EnglishKahiluodon kartano

Kahiluodon tila tunnetaan jo keskiajalta, jolloin sen omisti Ille-suku. Sen jälkeen kartano periytyi Footangelin ja Starkin suvussa. Museoon siirretyn päärakennuksen rakennutti todennäköisesti Agneta Eleonora de la Myle noin 1790. Tältä ajalta on myös vanhin kartanoa esittävä kuva, F. L. de la Mylen tussilaveeraus. 1800-luvulla kartano oli monen eri suvun omistuksessa, ja lopulta se siirrettiin Seurasaareen 1926.

Kahiluodon päärakennus on keskiosaltaan kaksikerroksinen. Siinä on kaksi sisäänkäyntiä, mikä oli tuohon aikaan harvinaista. Rakennuksessa on kolme salia, keittiö ja yhdeksän muuta huonetta.

Seurasaaressa ruokasaliin ja alakerran kulmasaliin on asennettu Vihdin Olkkalan kartanosta peräisin olevat kustavilaiset kangastapetit. Salit ja alakerran makuuhuone, rouvan huone ja isännän huone on kalustettu 1700-luvun tyyliin. Kalustus on peräisin eri kartanoista. Alakerran kulmahuone on sisustettu biedermeierkauden förmaakiksi ja yläkerran vierashuoneet ovat saaneet biedermeier- tai uusrokokookalustuksen. Kahiluodon suuri keittiö mahtavine uuneineen muistuttaa talonpoikaistupia. Keittiön avohyllyköt ovat alkuperäistä kalustusta.

Moision kartanon huvimaja Elimäeltä

Kahiluodon kartanon puistoon onsijoitettu huvimaja, joka on peräsin Moision kartanosta Elimäeltä. Empiretyylinen huvimaja on rakennettu C. L. Engelin piirustusten mukaan vuoden 1830 paikkeilla. Kartanon omisti tuolloin majuri Henrik Johan af Forselles.

Huvimajassa on nelikulmainen hirsinen runkohuone, joka on vuorattu vaakalaudoituksella. Majan puolipyöreän kuistin kattorakennelmaa kannattaa neljä doorilaista pylvästä. Kuistin friisi on koristettu hammaslistoin ja seppelaihein, katolla on maljakkoaiheisia koristeita.
Sali
Kartanon sali. Kuva: Liisa Tuomikoski, Museovirasto.

Kesähuone
Kesähuone kartanon yläkerrassa. Kuva: Timo Syrjänen.

Huvimaja
Huvimaja. Kuva: Museovirasto.