Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  | 
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In English



Selkämä, Pieksämäki

Selkämän talon rakennukset sijaitsivat erillisenä ryhmänään loivan mäen rinteellä. Mannisen perhe asettui asumaan Selkämän uudistilalle vuonna 1842 ja talo säilyi samalla suvulla aina vuoteen 1961 saakka, jolloin rakennukset siirrettiin Seurasaareen.

Selkämän päärakennus on paritupa, jossa porstuan toisella puolella on iso tupa, toisella puolella ruokatupa, nurkkakamari ja pieni keittiö. Lisäksi porstuan perälle on myöhemmin rakennettu kamari. Iso tupa on alkuaan ollut savutupa, mistä kertoo tuvan mustunut laipio.

Tupa oli monen toiminnan keskus: siellä tehtiin käsitöitä, kehrättiin pellavia ja villoja sekä kudottiin kangasta. Miehet kutoivat kalaverkkoja, valmistivat puuastioita, korjasivat rekiä ja tekivät erilaisia puusepäntöitä. Palvelusväki nukkui talvisin isossa tuvassa ja talonväki kamareissa. Ruoka valmistettiin ja useimmiten syötiinkin ruokatuvassa. Keittiö oli aputila ja ruokatavaroiden säilytyspaikka.

Selkämän talon piharakennuksista Seurasaareen on siirretty luhtiaitta, jonka alakerrassa on vilja-aitta ja liha-aitta ja yläkerrassa makuuaitat, sekä talli, jonka alakerrassa on varsinainen talli ja yläkerrassa heinälato.
Selkämän tupa
Tupa. Kuva: Timo Syrjänen.

Selkämän keittiö
Keittiö. Kuva: Timo Syrjänen.