Kansallismuseo tunnus

Museokauppa  |  Kokous- ja juhlapalvelut  |  Medialle  |  Yhteystiedot  |  Kysy museolta  |  Palaute  | 
Kulttuurikummit  |  Kansallismuseon ystävät

På svenska  |  In EnglishVettyneiden orgaanisista materiaaleista valmistettujen esineiden konservointi


Orgaanisista materiaaleista konservointilaitoksen käsiteltäväksi tulee mm. puusta, nahasta, luusta ja sarvista sekä eläin- ja kasvikuiduista valmistettuja esineitä. Koska suurin osa ennen 1900-lukua uponneista hylyistä on puuta, on suurin osa konservoitavasta esineistöstäkin puisia. Vesissä erilaiset bakteerit, sienet ja nilviäiset käyttävät esimerkiksi nahkaa tai puuta kasvualustana tai ravintona ja nopeuttavat hajoamista. Vesi myös hajottaa molekyylien välisiä sidoksia ja siten heikentää materiaaleja.

Merestä nostetun vettyneen puuesineen kuntoon vaikuttavat mm. puulaji, puun kasvuolosuhteet, puun kunto ennen vettymistä, esinettä ympäröivät olosuhteet, esineen ympärillä olevat muut materiaalit (esim. rauta) sekä aika, jonka puu on altistunut vaurioitumiselle.

Vettyneen puun kaikki putkilot ovat täyttyneet vedellä ja siihen liuenneilla aineilla ja vesi pitääkin puuesineen muodossa. Jos esine kuivuu kontrollitta ilman konservointia, se kutistuu, halkeilee ja vääntyy. Tämän aiheuttaa veden suuresta pintajännityksestä johtuva, puun putkiloissa tapahtuva kapillaari-ilmiö. Koska osa soluseinämästä on hävinnyt voi esine kutistua jopa 90 % alkuperäisestä koostaan.

Vettynyttä puuta konservoitaessa vesi poistetaan joko hitaasti haihduttamalla tai korvaamalla se jollain puuhun jäävällä aineella niin, ettei vaurioitumista pääse tapahtumaan. Konservointimenetelmän valintaan vaikuttavat puulaji, vaurioiden laatu ja laajuus, esineen koko ja muoto, esineen tuleva käyttö ja säilytysolosuhteet sekä esineeseen kuuluvat muut materiaalit.
Kolme St. Nikolain puulusikkaa

Kuvassa on kolme Kotkan edustalle vuonna 1790 uponneen St. Nikolain hylystä nostettua puulusikkaa, joista keskimmäinen on vielä märkä. Reunimmaiset ovat kuivuneet kontrollitta, jolloin niiden koko ja muoto on muuttunut.